Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Νυφίτσα και Δρυοκολάπτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νυφίτσα και Δρυοκολάπτης

Του Κωνσταντίνου Μ. Σκηνιώτη

Στο Διαδίκτυο και στα έντυπα μέσα είδαμε όλοι την ασύλληπτη φωτογραφία μιας νυφίτσας σκαρφαλωμένης στην πλάτη ενός ιπτάμενου δρυοκολάπτη. Η νυφίτσα επιτέθηκε ξαφνικά και πισώπλατα στον δρυοκολάπτη, αλλά τη στιγμή που ανέβηκε στην πλάτη του αυτός πρόλαβε και πέταξε, αντίθετα με εκείνην που δεν πρόλαβε να αποδράσει. Χρειάστηκε μια τόσο δα στιγμούλα, ο υποψήφιος θύτης να καταστεί όμηρος και το υποψήφιο θύμα του να προλάβει να πετάξει...

Στις μέρες μας, μια σκληρή νεοφιλελεύθερη ελίτ στην Ευρώπη θεωρεί ότι είναι εκ προοιμίου ο ισχυρός και αντιμετωπίζει τους λαούς κάθε χώρας ως υποψήφιο και βέβαιο θύμα.

Οι λαοί όμως ολόκληρης της Ευρώπης έχουν κοινές ανάγκες, κοινούς πόνους, κοινές αγωνίες και στο βάθος έχουν κοινό όραμα. Το όραμα της ελευθερίας, του δικαιώματος στην εργασία, τον πολιτισμό, την κοινωνική πρόνοια, την εκπαίδευση και την υγεία. Οι λαοί όλων των χωρών της Ευρώπης στο βάθος έχουν το ίδιο κοινό όραμα για δημοκρατία και σοσιαλισμό.

Αν αυτό γίνει αντιληπτό, τότε θα αποτελέσει τον ουσιαστικό παράγοντα για την ενότητα, την αλληλεγγύη και την κοινή δράση προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή θα είναι και η ειδοποιός διαφορά για να υπάρξουν σημαντικές πολιτικές αλλαγές παντού, με κατεύθυνση τον στρατηγικό στόχο για δημοκρατία και σοσιαλιστική αλλαγή. Η νεοφιλελεύθερη ελίτ της Ευρώπης και οι πολιτικοί εκφραστές της αισθάνονται ως νυφίτσα με σίγουρο θύμα. Είναι όμως βέβαιο ότι στρώνουν το έδαφος για να μεταβληθούν σε όμηρο. Οι πολιτικές που σήμερα εκπορεύονται απ' αυτούς θα είναι και ο καταλύτης για την αντίδραση των λαών που θα οδηγήσουν στην ανατροπή τους. Η παρουσία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας μπορεί να γίνει ο πολιτικός καταλύτης αυτών των επερχόμενων εξελίξεων και ανατροπών.

* Ο Κωνσταντίνος Μ. Σκηνιώτης είναι ποιητής, μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL