Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ / Αλληλεγγύη στην Τυνησία, στο επίκεντρο η Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ / Αλληλεγγύη στην Τυνησία, στο επίκεντρο η Ελλάδα

Αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια, δημοκρατία. 80.000 ακτιβιστές, περισσότερες από 5.000 οργανώσεις από 170 και πλέον χώρες συγκεντρώθηκαν εδώ, στο Manar University Campus της Τυνησίας, για να ενώσουν τη φωνή τους στο σύνθημα: Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός!

Ένας κόσμος αλληλεγγύης, δημοκρατίας, αξιοπρέπειας, ειρήνης. Και το έκαναν από την πρώτη μέρα με τη μεγάλη συμμετοχή στην πορεία της Τρίτης, πορεία αλληλεγγύης στον τυνησιακό λαό για να μην λυγίσει στον φόβο και την οπισθοδρόμηση, αλλά να συνεχίσει την εμβάθυνση της δημοκρατίας που ξεκίνησε με την Τυνησιακή Επανάσταση. Η τεράστια πολύχρωμη πορεία παρά τη βροχή κατέληξε συμβολικά στο μουσείο, εκεί που πριν από λίγες μέρες, τρομοκράτες δολοφόνησαν δεκάδες ανθρώπους, κυρίως τουρίστες.

Στα αμέτρητα σεμινάρια και συζητήσεις η θεματολογία καλύπτει το σύνολο των αναζητήσεων, επεξεργασιών και αιτημάτων των κινημάτων, των κομμάτων και της κοινωνίας των πολιτών. Η καπιταλιστική και περιβαλλοντική κρίση, οι περιφερειακές συγκρούσεις, ο πόλεμος, η δημοκρατία τα δικαιώματα, το μεταναστευτικό. Τα ζητήματα των γυναικών και της νεολαίας. Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, η αυτοδιαχείριση παραγωγικών μέσων, ο πολιτισμός, η Υγεία, η Παιδεία, το νερό, τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά. Σε όλα αυτά και σε πολλά άλλα το κίνημα, η κοινωνία των πολιτών, η Αριστερά καταθέτουν τις δικές τους εναλλακτικές προτάσεις, επικοινωνούν, συνεννοούνται, οικοδομούν μέτωπα. Συμφωνούν ότι ο καπιταλισμός και η κρίση του είναι υπεύθυνος για τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την καταπίεση, την καταστροφή του περιβάλλοντος, τον πόλεμο και την αύξηση της Ακροδεξιάς.

Στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων και σεμιναρίων βρίσκεται η Ελλάδα και η κυβέρνηση. Μεγάλη είναι η αλληλεγγύη και η -κριτική πολλές φορές- υποστήριξη στην προσπάθεια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης να αντεπεξέλθει αφενός στην τεράστια πίεση των διεθνών ελίτ και να εφαρμόσει αφετέρου το εναλλακτικό της πρόγραμμα. Η διεθνοποίηση του ελληνικού ζητήματος βρίσκει εδώ απόλυτη υποστήριξη. Πολύ περισσότερο γίνεται συζήτηση για τη δημιουργία του πανευρωπαϊκού και διεθνούς μετώπου κατά της λιτότητας, ως βασική προϋπόθεση για την αλλαγή των συσχετισμών και την τελική νίκη. Γίνεται και εδώ με συναρπαστικό τρόπο καθαρό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση στην Ελλάδα, ενσαρκώνουν αυτήν την περίοδο τις ελπίδες και τις προσδοκίες του πανευρωπαϊκού και παγκόσμιου προοδευτικού και αριστερού κινήματος για την αλλαγή υποδείγματος. Για την επιτυχία του αγώνα κατά της νεοφιλελεύθερης λιτότητας. Και αυτό ανεβάζει πολύ περισσότερο την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ για να μην υποχωρήσει για να πετύχει, εφαρμόζοντας το πρόγραμμά του, αλλάζοντας την Ελλάδα, αλλάζοντας την Ευρώπη.

Είναι εδώ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο βουλευτής Βασίλης Χατζηλάμπρος, που πήραν μέρος στη μεγάλη συνέλευση των κοινοβουλίων, η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου που εκπροσωπεί με άλλους και το προεδρείο του Die Linke, Γιώργος Χονδρός από τον ΣΥΡΙΖΑ, Τόνια Κατερίνη, Γεωργία Μπεκριδάκη και Χρίστος Γιοβανόπουλος από την "Αλληλεγγύη για Όλους", καθώς και πολλοί ακόμα ακτιβιστές και ακτιβίστριες από άλλες πολιτικές, κινηματικές και κοινωνικές συλλογικότητες.

Το μέλλον του πλανήτη είναι ετούτος εδώ ο κόσμος. Χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς πόλεμο και φασισμό. Με ελευθερία, με σεβασμό προς το περιβάλλον και τα δικαιώματα. Με ειρήνη και δημοκρατία.

Ο δικός μας κόσμος. Είμαι τυχερός που είμαι εδώ, μέρος αυτού του κόσμου.

Γιώργος Χονδρός

Συντονιστής τμήματος Οικολογίας Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL