Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Πολιτική ανυπακοή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολιτική ανυπακοή

Ο μεγαλύτερος φόβος μου

φοβάται μη δεν τον φοβηθώ.

Γ. Αγγελάκας

Η σύνθεση της τέταρτης μνημονιακής κυβέρνησης αποδεικνύει με τον πιο οφθαλμοφανή τρόπο την παρακμή του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης. Πέραν της αδιέξοδης πολιτικής της, το ανθρώπινο δυναμικό που επιστρατεύεται για να την υπηρετήσει αποτελεί την πιο κραυγαλέα αποτύπωση της κατάντιας: πολιτικοί απατεώνες ολκής, ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού, αιμοδιψείς εξουσιολάγνοι, ανεπάγγελτοι γυρολόγοι της πολιτικής, ακροδεξιοί γραφικοί τηλεπλασιέ, όλη η πολιτική σαβούρα μαζεμένη υπό τον κ. Σαμαρά.

Είναι πραγματικά εξοργιστικό αυτοί που μας κυβερνούν να μας αντιμετωπίζουν τόσο ξεδιάντροπα ως ηλίθιους. Είναι πραγματικά προσβλητικό να μας σερβίρουν επίπλαστη ευημερία και εικονικό success story, αγνοώντας ότι διεθνώς όλα τα αντίστοιχα success stories κρέμονται από μια κλωστή πριν οδηγήσουν σε σφοδρές κοινωνικές συγκρούσεις. Φαίνεται πως τα διαδοχικά παραδείγματα των τελευταίων μηνών, από την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Τουρκία, μέχρι τη Γαλλία που παίρνει σειρά, δεν τους έχουν διδάξει τίποτα.

Κι όμως, η παταγώδης αποτυχία αυτής της πολιτικής είναι συνέπεια ενός απολύτως ανορθολογικού συστήματος, που διαχειρίζεται με τον πιο αναποτελεσματικό τρόπο τους πόρους του: τους ανθρώπινους, τους φυσικούς, τους υλικούς. Που βυθίζει ολόκληρες ηπείρους μαζί με τους λαούς τους σε διατροφική κρίση για να κερδίζουν κάποιοι δήθεν «εκλεκτοί». Που παράγει πολύ περισσότερα απ' όσα χρειάζεται ή μπορεί να καταναλώσει, την ώρα που τεράστια τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και της αξιοπρέπειας. Που καταστρέφει το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει, οδηγώντας τον πλανήτη και τις επόμενες γενιές στον εφιάλτη της οικολογικής καταστροφής. Που αφήνει παιδιά να υποσιτίζονται, την ώρα που μεγαλοκαταθέτες φοροδιαφεύγουν και οι λίστες με τα δισ. της φοροδιαφυγής παίζουν κρυφτούλι με το κράτος. Που αφήνει καρκινοπαθείς χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, την ώρα που δημόσιες κερδοφόρες επιχειρήσεις χαρίζονται σε μαφιόζους και λαθρέμπορους. Που καταδικάζει τους γονείς και τους παππούδες μας σε αναξιοπρεπή γεράματα, την ώρα που υπερχρεωμένοι τραπεζίτες κάνουν πάρτι με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, ακόμα και με πρώην κρατικές τράπεζες που τους παραχωρούνται κοψοχρονιά. Αυτόν τον παραλογισμό ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον πολεμήσει με όλη τη δύναμή του.

Ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του, σύμφωνα με ετήσια παγκόσμια έρευνα,1 έχουν μετατρέψει τον ελληνικό λαό στον πιο απαισιόδοξο μεταξύ 58 χωρών, ενώ τον προετοιμάζουν να καταγραφεί στην Ιστορία της περιόδου ως εκείνος ο λαός που, σκυφτός και εξαθλιωμένος, θα ανοίξει την Κερκόπορτα της Ευρώπης για την εισβολή του πιο άγριου και αντιδημοκρατικού μοντέλου καπιταλιστικής ανάπτυξης, του λεγόμενου ασιατικού καπιταλισμού, στο έδαφός της.

Απέναντι σ' αυτόν τον εφιάλτη ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να μπει μπροστάρης σε μια νέα, δύσκολη, αλλά γοητευτική πορεία για τη χώρα, αναζωπυρώνοντας την πίστη σε αξίες και όχι σε υλικά αγαθά. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει μπροστά, σε μια μεγάλη ηθική επανάσταση των ίδιων των πολιτών, απευθυνόμενος σε όλον τον ελληνικό λαό και επισημαίνοντάς του πως είναι η ώρα να υπογράψουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό μανιφέστο. Να ξαναθυμηθούμε την κόκκινη κλωστή που ενώνει τον λαό απέναντι σ' αυτούς που τον θέλουν διχασμένο: την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, την αξιοπρέπεια, το καθήκον και την εμπιστοσύνη στον άνθρωπο, διαχρονικές αξίες της Αριστεράς που μπορούν να εμπνεύσουν τον λαό να σηκώσει το βάρος της ρήξης με ό,τι έως τώρα θεωρούσε δεδομένο και να ανατρέψει το προδιαγεγραμμένο μέλλον του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται παροχές ή άλλη μια κατ' ανάθεση σωτηρία. Υπόσχεται να αποκαταστήσει το δικαίωμα του λαού να ορίζει το παρόν και το μέλλον του, να αποφασίζει και να κάνει τη συλλογική βούληση πράξη. Μ' αυτή τη δέσμευση τον καλούμε σε έναν ανένδοτο αγώνα ειρηνικής, μαζικής και δημοκρατικής πολιτικής ανυπακοής, με κέντρα συντονισμού σε όλη τη χώρα, επικαλούμενοι το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος και τον πατριωτισμό των Ελλήνων, σε μια ολομέτωπη μάχη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, από σήμερα μέχρι τη συγκρότηση μιας ισχυρής κυβέρνησης της Αριστεράς, για τις ανάγκες των πολλών. Γιατί για τον κ. Σαμαρά πατριωτισμός είναι η υπεράσπιση των τραπεζών, των επιχειρήσεων και των κερδών τους. Για εμάς πατριωτισμός είναι η υπεράσπιση του λαού και των αναγκών του.

Στον αντίποδα, λοιπόν, της μοίρας που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό, ο ΣΥΡΙΖΑ τον καλεί να αγωνιστεί ώστε να καταγραφεί στην Ιστορία ως ο ηρωικός λαός, με μπροστάρη τον οποίο θα ανοίξει ο χορός της μαζικής αντίστασης και όλων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών λαών, ο χορός της ευρωπαϊκής αναγέννησης, της Ευρώπης της Δημοκρατίας και της ελευθερίας, της Ευρώπης που, ανάμεσα στα άλλα, θα επανεπιβεβαιώσει πως η ναζιστική απειλή που καιροφυλακτεί ανήκει στα σκουπίδια της Ιστορίας και εκεί θα παραμείνει.

* Ο Αλέξανδρος Μπίστης είναι πολιτικός επιστήμονας, Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ (twitter: @albist)

1. Ετήσια έρευνα της Nielsen: http://www.nielsen.com/us/en/press-room/2013/global-consumer-confidence-measures-at-91-in-q4-2012.html

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL