Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τα μνημονιακά κόμματα προωθούν το "Σύνταγμα των δανειστών"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Επίθεση, με σκληρούς όρους, εξαπέλυσε στη δικομματική κυβέρνηση από τα Χανιά ο Αλέξης Τσίπρας. Ταυτόχρονα, και από κοινού με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ, Νίκο...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Επίθεση, με σκληρούς όρους, εξαπέλυσε στη δικομματική κυβέρνηση από τα Χανιά ο Αλέξης Τσίπρας. Ταυτόχρονα, και από κοινού με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ, Νίκο Κωνσταντόπουλο, τον βουλευτή Γιώργο Σταθάκη και τον πανεπιστημιακό Μιχάλη Σπουρδαλάκη, παρουσίασαν τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πολιτικό σύστημα, κάποιες από τις οποίες προϋποθέτουν όμως αναθεώρηση του Συντάγματος. Μια συνταγματική αλλαγή, που θα γίνει “από τα κάτω”, όπως επεσήμανε εξάλλου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

“Η συγκυβέρνηση της παράγκας, η συγκυβέρνηση του δικομματικού καρτέλ που μας έριξε στα βράχια, επιδιώκει και μια δημοκρατία της παράγκας, μια δημοκρατία των καρτέλ της οικονομικής εξουσίας”, κατήγγειλε από την αρχή της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας:

“Ο στόχος τους, μια Ελλάδα παραδομένη στα μεγάλα συμφέροντα, με φτηνούς εργαζόμενους και εκμηδενισμένα εργασιακά δικαιώματα, απαιτεί πολιτικό ολοκληρωτισμό. Μια χώρα χωρίς εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία, που η κυβέρνησή της δεν θα είναι σε θέση ούτε τον ΦΠΑ στην εστίαση να μειώσει αν δεν πάρει την άδεια των δανειστών. Που ο πρωθυπουργός της θα έχει λιγότερες αρμοδιότητες από αυτές του δημάρχου των πόλεων των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας. Που δεν θα μπορεί ούτε εκλογές να προκηρύξει αν δεν το συμφωνήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο”.

Και, όπως εξήγησε, “να, λοιπόν, γιατί συζητάνε για αλλαγή του Συντάγματος τα μνημονιακά κόμματα και γιατί στήνουν τη μνημονιακή μεταπολίτευση. Γιατί το σημερινό Σύνταγμα που έκαναν κουρέλι δεν τους κάνει. Όχι για να προωθήσουν ώριμες προοδευτικές αλλαγές, αλλά για να φτιάξουν το νέο αποικιακό Σύνταγμα. Το σύνταγμα των δανειστών. Για να στερεώσουν και θεσμικά το έωλο κράτος της έκτακτης ανάγκης που μας έχουν εδώ και τρία χρόνια εγκαθιδρύσει. Απέναντι σε αυτή τη συνταγματική αντεπανάσταση εμείς όχι μόνο δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, όχι μόνο δεν θα υπερασπιστούμε με αμυντικό τρόπο το υπάρχον, αλλά περνάμε στην αντεπίθεση.

Καλούμε τον λαό να στηρίξει μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή στον τόπο. Να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ όχι μόνο για να σταματήσουμε την καταστροφή, όχι μόνο για να ανορθώσουμε την οικονομία και την παραγωγική βάση που καταρρέει, αλλά και για να προχωρήσουμε στην ανατροπή του φαύλου καθεστώτος που μας οδήγησε στην κρίση.

Για να υπερασπιστούμε και να βαθύνουμε τη δημοκρατία.

Για να εδραιώσουμε τη λαϊκή κυριαρχία, με τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση και υλοποίηση όλων των κρατικών επιλογών σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης.

Για να βάλουμε τέλος στην εξάρτηση από ξένα και εξωθεσμικά κέντρα, επαναφέροντας την εξουσία εκεί απ' όπου πηγάζει: στον λαό. Από αυτό το τρίπτυχο ξεκινάνε οι βασικές αρχές των αλλαγών στο πολιτικό σύστημα που φέρνουμε σήμερα σε διαβούλευση με τους πολίτες της χώρας”.

 

 

Ν. Κωνσταντόπουλος: Αν δεν γίνουν τώρα οι αλλαγές, πότε θα γίνουν;


Από την πλευρά του, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, επικεφαλής, συν τοις άλλοις, της ομάδας εργασίας για τις επιβεβλημένες αλλαγές σε πολιτικό σύστημα και Σύνταγμα, αναφέρθηκε επί μακρόν στη συνταγματική αναθεώρηση, λέγοντας: “Οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις και οι παραμορφωτικές στρεβλώσεις σε όλους τους τομείς, που συγκροτούν την Ελληνική Δημοκρατία, την πατρίδα μας ως οντότητα, μέσα στο υπερεθνικό και μετακρατικό πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής πατρίδας, δεν θα ξεπεραστούν με ακόμα μία συνταγματική αναθεώρηση. Καμιά αναθεώρηση του Συντάγματος, από μόνη της, δεν είναι πανάκεια για την αναδιάρθρωση του όλου πολιτικού συστήματος. Είναι, όμως, όσο ποτέ αναγκαία και πρέπει να είναι όσο ποτέ ευρεία και δραστική”.

Και επ' αυτού, “είναι ίσως η μοναδική ιστορική δυνατότητα που διαμορφώνεται από τον δραματικό ξεπεσμό της μεταπολίτευσης για να γίνει συνολική αναθέσμιση της Ελληνικής Πολιτείας. Εάν δεν γίνει τώρα συνταγματικό δημοψήφισμα, πότε θα γίνει; Εάν τώρα η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν φτάσει στα όρια της συντακτικής αναθεώρησης, πότε θα σταματήσει η ανακύκλωση των υπολειμμάτων του διεφθαρμένου δικομματισμού; Τα Μνημόνια και η επιτήρηση της τρόικας είναι ένα καθεστώς που αλλοιώνει τη δημοκρατική, κοινωνική και πολιτισμική ταυτότητα της Ελλάδας. Οι πνευματικές, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της χώρας, που δεν θέλουν μια μουμιοποιημένη πατρίδα στα οικονομετρικά εργαστήρια των τεχνοκρατών αλχημιστών, έχουν μπροστά τους την ιστορική πρόκληση για ένα κίνημα πολιτικής αναδημιουργίας”, συμπέρανε ο Ν. Κωνσταντόπουλος.

Την εκδήλωση προλόγισε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος αναφέρθηκε από την πλευρά του και αυτός στους διαχρονικούς αγώνες της Αριστεράς για το πολιτικό σύστημα, καθώς όμως και στις σημερινές προτεραιότητες.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Σπουρδαλάκης αναφέρθηκε στην προεργασία που έχει συντελεστεί για να φτάσουμε στις τωρινές ανακοινώσεις. Τη συγκρότηση δηλαδή της επιτροπής εργασίας, μετά από απόφαση της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις αλλαγές στο κράτος, το πολιτικό σύστημα και το Σύνταγμα. Μια απόφαση που ξάφνιασε, ίσως και να τρόμαξε κάποιους, εξ ου και η ειρωνεία κάποιων καθεστωτικών μέσων ενημέρωσης, που βάφτισαν την ομάδα “επιτροπή σοφών”.

 

 

Μ. Σπουρδαλάκης: Ο συναινετικός δικομματισμός και ο έλεγχος της κοινωνίαςΟ ομιλητής, κάνοντας και ιστορική αναδρομή από το 1974 και μετά, επεσήμανε πως το “νεοπαγές τότε κομματικό σύστημα είχε ως κύριο μέλημά του τον έλεγχο των κοινωνικών διεκδικήσεων και του ριζοσπαστισμού της πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου. Το κυβερνητικό σύστημα που προέκυψε από αυτήν την επιλογή δεν ήταν άλλο από τον συναινετικό δικομματισμό [...], ένα σύστημα που, αφού ακύρωσε κάθε προσπάθεια κοινωνικής αυτορρύθμισης και κινηματικού αυθορμητισμού, σταδιακά πέρασε από τον έλεγχο της κοινωνίας στην υποκατάστασή της, μέσα από έναν αχαλίνωτο κομματισμό, στην επιλεκτική/πελατειακή ένταξή της, με την καθοριστική αρωγή του διαπλεκόμενου μιντιακού συστήματος (πηγή διαφθοράς και πολιτικού χρήματος), στην αδιαφορία για αυτήν και στην ανάδειξη των κρατικών προτεραιοτήτων ως μοναδικού πεδίου για τον πολιτικό ανταγωνισμό και την κοινωνική ένταξη”.

Και, προχωρώντας παραπέρα, ο Μ. Σπουρδαλάκης σημείωσε: “Οι στρατηγικοί στόχοι που δόμησαν την ηγεμονία τις τελευταίες δεκαετίες εκφυλίζονται και υπονόμευσαν το ίδιο το κυβερνητικό σύστημα του δικομματισμού που τους διακήρυξε. Έτσι:

Οι προσπάθειες του εκδημοκρατισμού της Μεταπολίτευσης οδήγησαν στον κομματικό έλεγχο της κοινωνίας. Η 'αλλαγή' της δεκαετίας του 1980 στην ανάδειξη νέων οικονομικών και κοινωνικών ελίτ. Το αίτημα της 'κάθαρσης' που ακολούθησε, οδήγησε στη 'ζούγκλα' της ιδιωτικής τηλεόρασης και των άλλων ΜΜΕ. Ο 'εκσυγχρονισμός' της δεκαετίας του 1990, αφού εξίσωσε το λαϊκό με το λαϊκιστικό, κατέληξε σε αντιλαϊκό τεχνοκρατισμό. Η 'μεταρρύθμιση' της ανανεωμένης Ν.Δ. περιορίστηκε στην 'επανίδρυση του κράτους' με τη σεμνή και ταπεινή αποικιοποίηση του κράτους της διαφθοράς από το κόμμα. Τέλος, η υπόσχεση των καθεστωτικών δυνάμεων για 'ισχυρή φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο', που θα έκανε τη χώρα μας Δανία του Νότου, έχει ήδη μετατραπεί στη θλιβερή, ανερυθρίαστη και παθητική αποδοχή της 'απώλειας της εθνικής μας κυριαρχίας', ήταν μια ακόμη ουσιώδης παρατήρηση του Μ. Σπουρδαλάκη.

 

* Σε συνέντευξή του εξάλλου στα “Χανιώτικα Νέα”, μια τοπική εφημερίδα με αξιοπρόσεκτα μεγάλη κυκλοφορία, ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνει το, κατ' αυτόν, σημαντικό, που είναι: “Να υπάρχει κοινοβουλευτική και λαϊκή πλειοψηφία διατεθειμένη να συγκρουστεί με το Μνημόνιο και τέτοια πλειοψηφία δεν υπήρξε ούτε τον Μάιο ούτε τον Ιούνιο. Θα υπάρξει όμως στις επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν αυτές, γιατί η κατάρρευση του παραδοσιακού πολιτικού κατεστημένου είναι ταχύτατη. Γι' αυτό να είστε βέβαιοι”.


Δείτε όλα τα σχόλια