Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Πρώτη φορά αριστερά... στην πρόσβαση κωφών χειλεοαναγνωστών!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρώτη φορά αριστερά... στην πρόσβαση κωφών χειλεοαναγνωστών!

Ονομάζομαι Σοφία Κολοτούρου, είμαι γιατρός κυτταρολόγος και παράλληλα πάσχω από πλήρη μεταγλωσσική κώφωση άμφω. Η μεταγλωσσική κώφωση συμβαίνει όταν έχουμε αναπτύξει τον λόγο και την ομιλία (μετά τα 3-4 χρόνια μας). Εμείς οι μεταγλωσσικά κωφοί μιλάμε προφορικά και επικοινωνούμε διαβάζοντας τα χείλη, ενώ οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε τη νοηματική γλώσσα, αφού δεν μας χρειάζεται στην επικοινωνία μας από κοντά.

Μέχρι πρόσφατα όμως είχαμε πρόβλημα στο να παρακολουθήσουμε ημερίδες και συνέδρια. Αν και η χειλεοανάγνωση γίνεται πολύ καλά όταν υπάρχει ένας ομιλητής, που να μιλάει πιο αργά και καθαρά από το συνηθισμένο και να κάθεται σε κοντινή σε μας απόσταση, υπάρχει πρόβλημα όταν μιλούν πολλοί ομιλητές μαζί, είναι σε κάποια απόσταση, έχουν το μικρόφωνο μπροστά τους και δεν βλέπουμε τα χείλη τους, δεν υπάρχει σωστός φωτισμός στην αίθουσα κ.λπ. Ετσι, η μόνη εναλλακτική μας δυνατότητα πρόσβασης ήταν να μας δίνουν τα κείμενα γραμμένα (είτε σε μια κόλλα χαρτί είτε να τα βλέπουμε σε power point προβολή).

Στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια υπήρχε ο lip speaker διερμηνέας για χειλεοαναγνώστες κωφούς και βαρηκόους. Πρόκειται για άνθρωπο που κάνει αυτό που περιγράψαμε παραπάνω: επαναλαμβάνει τις ομιλίες αργά και καθαρά για να τον κατανοήσουν οι χειλεοαναγνώστες. Αν και ζητούσαμε για πολύ καιρό αυτόν τον lip speaker διερμηνέα, κανείς δεν μπορούσε να μας τον εξασφαλίσει. Μέχρι που το θαύμα έγινε στην ημερίδα «Η πολιτική για την αναπηρία, η αναπηρία για την πολιτική» που διοργανώθηκε την Παρασκευή 13 Μαρτίου στο Ιδρυμα Ευγενίδου, από την ευρωβουλευτή κ. Κωνσταντίνα Κούνεβα, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το τμήμα ΑμεΑ ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτη φορά στα 42 μου χρόνια, και όντας πλέον πρόεδρος του σωματείου «Ακουστήριξη - κίνηση για την προσβασιμότητα κωφών και βαρηκόων με προφορικό λόγο» (www.akoustixixi.gr), πρώτη φορά μπόρεσα να κατανοήσω όλα τα λεγόμενα στην ημερίδα, καθώς τα επαναλάμβαναν μπροστά μου οι ειδικοί lip speaker διερμηνείς που είχε καλέσει το ίδρυμα Ευγενίδου. Ένα μικρό μα ουσιαστικό βήμα πολιτισμού, μια επαναστατική πράξη για την Ελλάδα είχε μόλις συντελεστεί μπροστά στα έκθαμβα μάτια μου.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στην υπεύθυνη του γραφείου της κ. Κούνεβα, την κ. Κατερίνα Λουκοπούλου, που ενδιαφέρθηκε για εμάς και μας παρείχε τα κείμενα, και ακόμα θερμότερες στον Σύμβουλο Προσβασιμότητας-Κοινωνικής Πολιτικής του Ευγενιδείου Ιδρύματος κ. Αντώνη Ρέλλα, που μας παρείχε τον lip speaker διερμηνέα και φρόντισε για την ανεμπόδιστη ορατότητά μας προς αυτόν. Ευχαριστίες και προς όλους τους εκπροσώπους των παραπάνω φορέων που ενδεχομένως βοήθησαν στην σημερινή μας πρόσβαση.

Η Ακουστήριξη - Κίνηση κωφών και βαρηκόων με προφορικό λόγο στο εξής θα έχει την ημερίδα αυτή σαν πρότυπο και οδηγό για αυτά που ζητάμε ώστε να έχουμε ισότιμη πρόσβαση στα κοινωνικά δρώμενα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL