Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Υπερψηφίστηκε το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κρίση (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπερψηφίστηκε το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κρίση (Video)

Κατερίνα Μπρέγιαννη

 

Υπερψηφίστηκε το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης επί της αρχής κατά πλειοψηφία και κατ' άρθρων από την Ολομέλεια της Βουλής.

Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την πλευρά των δανειστών, η κυβέρνηση δεν υποχώρησε και η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του ν/σ συνεχίστηκε κανονικά. Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι  το ν/σ ήταν γνωστό εδώ και καιρό στους εταίρους και δεν είναι δυνατόν, να προβάλλουν την ώρα που βρίσκεται εν εξέλιξη η διαδικασία της συζήτησής τους στη Βουλή, διάφορες αιτιάσεις και αναίτια προσκόμματα. Το ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν θα μετάσχει σε ενδεχόμενη ονομαστική ψηφοφορία, που έχει ζητηθεί μετά από αίτημα της Χ.Α. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση επί της αρχής.

Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης δήλωσε ότι "Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκρούει τα πολιτικά τερτίπια εις βάρος της πολιτικής ουσίας", και πρόσθεσε ότι θα μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν υπάρξει ονομαστική ψηφοφορία γιατί ουσιαστικό είναι να εμποδιστεί η άνοδος του νεοναζιστικού φαινομένου και το νομοσχέδιο αυτό κινείται σε αυτό το πλαίσιο.

Κλίμα τεχνητής έντασης επιχειρεί να δημιουργήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπου με "πρωθυπουργικό" ύφος υπεισέρχεται σε "ακραίες" δηλώσεις και επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και της προέδρου της Βουλής οι οποίες συνεχίζονται και με τη βοήθεια πλέον της Ν.Δ.

"Κανονική ψηφοφορία και όχι ονομαστική και εν συνεχεία θα συζητηθούν τα άρθρα στην επόμενη συνεδρίαση" ανακοίνωσε πριν λίγο η πρόεδρος της Βουλής για να επιβεβαιωθεί και η στήριξη όπως είπε στο νομοσχέδιο, όχι μόνο στα λόγια. Oι βουλευτές της ΝΔ αρνήθηκαν να ψηφίσουν και ζήτησαν τον λόγο, παρόλο που είναι εκτός του κανονισμού της Βουλής. Ούτε το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση και επιτίθεται δια του προέδρου του κατά της προέδρου της Βουλής. Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Επίσης έγινε δεκτό το αίτημα του πρώην προέδρου της Βουλής να καταγραφεί στα πρακτικά ότι η Ν.Δ. ψηφίζει τελικά, το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, κάτι το οποίο έγινε αποδεκτό από το προεδρείο της Βουλής αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Β. Κεγκέρογλου ανακοίνωσε ότι ψηφίζει και το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο.

Κατά την απογευματινή συνεδρίαση σε ένα κλίμα έντασης που από το πρωί καλλιεργείται από την αντιπολίτευση με προεξάρχοντες τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. θερμό επεισόδιο επεδίωξε με τη σειρά της και η βουλευτής της Ν.Δ. Ντ. Μπακογιάννη, καθώς έλαβε το λόγο επί του προσωπικού και προχώρησε σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον της προέδρου της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου (VIDEO). Έλαβε τις απαραίτητες διευκρινίσεις από την πρόεδρο της Βουλής και παρά την "απρεπή" συμπεριφορά προς το Κοινοβούλιο και τη διαδικασία της δόθηκε από το προεδρείο άπλετος χρόνος για να τοποθετηθεί εκ νέου.


 

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στηλίτευσε τις αντικρουόμενες αντιπολιτευτικές λογικές ακόμα και στην ίδια τοποθέτηση από τη Ν.Δ. που βρίσκεται σε αναζήτηση του ιστορικού της ρόλου. "Ένα από τα δύο πρέπει να λέγονται ή πάμε τη χώρα στα βράχια, ή έχουμε υπογράψει Μνημόνιο" δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η συμφωνία τις 20ης Φεβρουαρίου θα έρθει στη Βουλή κομμάτι, κομμάτι και το πρώτο κομμάτι της είναι αυτό που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση στο οποίο επετεύχθησαν συναινέσεις.

https://www.youtube.com/embed/iPFjcaVSWK0

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη εξήγησε το διπλό όφελος από τη ρύθμιση εξπρές για τα παλιά χρέη που αποφέρει ανακούφιση στους πολίτες και ταυτόχρονα έσοδα για το κράτος.

https://www.youtube.com/embed/NCVLSZddSgI

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις.

https://www.youtube.com/embed/SpBJf0e_mNk?rel=0

Αν. Ξάνθος: Απαιτείται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το δημόσιο σύστημα υγείας

https://www.youtube.com/embed/ctRzu8-ko8Q?rel=0

Ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Αν. Ξάνθος αναφέρθηκε στην επίσπευση των διαδικασιών για την επιλογή προσωπικού, καθώς όπως περιέγραψε οι ανάγκες στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μεγάλες. Επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη η απλούστευση των διαδικασιών επιλογής γιατί αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες. "Απαιτείται σχέδιο έκτακτης ανάγκης" για το σύστημα υγείας της χώρας σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Δ. Μάρδας: Εξοικονόμηση χρημάτων χωρίς να πληγούν παροχές και υπηρεσίες στους πολίτες

https://www.youtube.com/embed/-mHwoWSpr7A?rel=0

Ο υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας μίλησε για την κοστολόγηση του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση εξηγώντας ότι τα χρήματα (200.3 εκ.) που απαιτούνται για το νομοσχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης βρίσκονται από την εξοικονόμηση χρημάτων που γίνεται χωρίς να πληγούν οι υπηρεσίες και οι παροχές στους πολίτες.

Ολ. Γεροβασίλη: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται υποδείξεις ήθους και Δημοκρατίας

Δεν ξεχνάμε την απαξίωση της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Σαμαρά δήλωσε σε παρέμβασή της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη (VIDEO) συμπληρώνοντας "όσο μίλησε ο κ. Τσίπρας σήμερα ήταν η συνολική παρουσία του Αντ. Σαμαρά στη Βουλή" κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργού της χώρας.

Πρόσθεσε ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται υποδείξεις ήθους συμπεριφοράς και Δημοκρατίας και ξεκαθάρισε ότι: "Η τακτική της Ν.Δ. στην προσωπική απαξίωση δεν θα βρει συμμάχους και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι είναι υποτιμητική για τις διαδικασίες και δεν γίνεται αποδεκτή από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ".

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Κανιβαλική ακραία διαστρέβλωση των θέσεων μου

https://www.youtube.com/embed/nEuQHjKAQeM

Η πρόεδρος της Βουλής πήρε το λόγο με τη δυνατότητα που της δίνει ο Κανονισμός της Βουλής και μίλησε ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, από το βήμα της Βουλής αντικρούοντας τις απόπειρες ταύτισης της με την Χ.Α., που "πρώτος" όπως είπε "επινόησε ο κ. Πρετεντέρης και μετά ο κ. Λαζαρίδης", ενώ γνωρίζει πολύ καλά, η αντιπολίτευση ότι έχει επανειλημμένα συγκρουστεί σε όλα τα επίπεδα τόσο με την επαγγελματική όσο και με την βουλευτική της ιδιότητα αλλά και μέσω των κινημάτων. Επανέλαβε τη θέση της ότι "δεν μπορεί να αλλάζουν οι κανόνες της Βουλής, ανάλογα με τους πολιτικούς αντιπάλους". Ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα κάνει κατάχρηση του δικαιώματος που της δίνει ο Κανονισμός της Βουλής να ομιλεί και ως βουλευτής.

Απαντώντας επί του προσωπικού στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη περί βουλευτικών προνομίων είπε χαρακτηριστικά: "Δεν ξέρω ούτε ένα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να τα πήρε από τη Siemens". Ανέφερε μάλιστα ότι οι πρώην πρωθυπουργοί κ. Κ. Σημίτης και ο Κ. Μητσοτάκης δεν δέχθηκαν να παραχωρήσουν τα γραφεία τους στη Βουλή καταγγέλλοντας ότι "κάποιοι έχουν συστήσει προνομιακό καθεστώς "καστών" στη Βουλή". (Video)

Τεχνητό κλίμα έντασης από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παρά τη "συναίνεση" στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου απέσυρε τελικά την πρότασή της για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, επί του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι κάποιοι διαστρεβλώνουν την πρότασή της, η οποία βασίζεται στο άρθρο 72 παρ. 1 εδάφιο γ του Κανονισμού. Η πρόεδρος της Βουλής διάβασε τον κανονισμό για τη συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων αρχίζοντας από τον κατάλογο των εισηγητών, αλλά προηγούνται οι πρόεδροι των Κ.Ο. που έχουν ζητήσει τον λόγο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης (Video) έλαβε το λόγο τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρα απέναντι στο φαινόμενο της Χ.Α. και τόνισε ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται εντυπώσεις, που θα επηρεάσουν σε αυτό το στάδιο τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Σημείωσε ότι είναι μεγάλη η σημασία της συναίνεσης σε αυτό το νομοσχέδιο και εν όψη των σημαντικών συναντήσεων του Πρωθυπουργού. Ζήτησε τέλος συναινετικές διαδικασίες επί της διαδικασίας.

Παρεμπίπτων θέμα έθεσαν οι βουλευτές κ. Βορίδης και Γεωργιάδης, συνεχίζοντας τη δημιουργία τεχνητής έντασης παρόλο που έχει γίνει αποδεκτή από το προεδρείο το αίτημα του κ. Μεϊμαράκη. Η πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για παρεμπίπτων θέμα, αλλά ουσιαστικά ζητείται να γίνει ψηφοφορία εξ αρχής κάτι που διαφοροποιείται από την τοποθέτηση και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ.

https://www.youtube.com/embed/npPNEp50yv4

Με όλες αυτές τις διαρκείς παρεμβάσεις, εντάσεις και τη δημιουργία εντυπώσεων με τα διαδικαστικά από την αντιπολίτευση που μόνο στόχο έχει τη δημιουργία κλίματος έντασης, στην πραγματικότητα επιχειρείται να μην γίνει ουσιώδης συζήτηση, επί του νομοσχεδίου.

Τελικά αν τίθεται θέμα παρεμπίπτοντος κρίθηκε από την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και απορρίφθηκε. Αξιοσημείωτο είναι ότι καταμετρήθηκαν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ που συντάχθηκε στο σημείο αυτό με το αίτημα των βουλευτών της Ν.Δ.

Η συζήτηση επιτέλους ξεκίνησε παρά το διαρκές τεχνητό κλίμα έντασης (Video) που αυτή τη φορά είχε πρωταγωνιστή τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κεγκέρογλου που επέμενε να πάρει το λόγο πριν τους εισηγητές, ενώ με βάση τον Κανονισμό έπρεπε να μιλήσει έβδομος στη σειρά, ανάλογα δηλαδή με την εκλογική δύναμη του κόμματός του (ΠΑΣΟΚ), όπως καταγράφηκε στις πρόσφατες εκλογές.

 

Αλέξης Τσίπρας: Απαντάμε στους εκβιασμούς υψώνοντας τείχος αξιοπρέπειας

https://www.youtube.com/embed/z6s4o2dLIXA

Η λαϊκή εντολή που λάβαμε ήταν συγκεκριμένη, "να διαπραγματευτούμε σκληρά" τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός. Ο δρόμος της υλοποίησης της όμως είχε από πριν υπονομευτεί με τα σχέδια οικονομικής ασφυξίας, ώστε να συρθούμε σε επιλογές που δεν έχουμε λάβει από το λαό. "Δεν ζητήσαμε ειδική μεταχείριση, αλλά ισότιμη μεταχείριση από τους εταίρους μας" υποστήριξε ο πρωθυπουργός περιγράφοντας τι πέτυχε η κυβέρνηση με την συμφωνία - γέφυρα της 20ης Φεβρουαρίου που υπέγραψε που δεν προέβλεπε κανένα μνημονιακό μέτρο.

"Ακυρώσαμε την 5η αξιολόγηση και βάλαμε τέλος στο εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικας" τόνισε υπογραμμίζοντας ότι έγινε σαφές σε όλους ότι "η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθεμένη να υλοποιεί εντολές και να εφαρμόζει email τεχνοκρατών". Υπάρχουν δυστυχώς στο εσωτερικό της χώρας κάποιοι που είναι τροικανότεροι των τροικανών και βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με αυτούς. Επιχειρήθηκε, επίσης, η αποδόμηση στελεχών της κυβέρνησης, εκβιασμοί και τελεσίγραφα στα οποία απαντάμε υψώνοντας τείχος αξιοπρέπειας.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργεί με εκβιασμούς είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ δεσμεύτηκε παράλληλα ότι το θέμα θα πάει σε όλα τα δυνατά θεσμικά επίπεδα της Ε.Ε. "Η Ε.Ε. δεν είναι ιδιοκτησία των τεχνοκρατών". Η πολιτική αλλαγή που ξεκίνησε στην Ελλάδα έρχεται σαν ορμητικό ποτάμι στην Ευρώπη και δεν μπορεί να σταματήσει γιατί αιτία γέννησής της είναι η αδικία που υφίστανται οι λαοί της Ευρώπης από τις μνημονιακές πολιτικές καθώς και η ανάγκη των λαών να αναπνεύσουν. Όσοι προσπαθούν να υπονομεύσουν τη διαπραγμάτευση θα αποτύχουν γιατί έχει οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο ελληνικό λαό και την κυβέρνηση. "Υποκριτές όσοι κόπτονται τώρα για μεταρρυθμίσεις γιατί ποτέ στη χώρα δεν προχώρησε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων".

"Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν ήταν του ΟΟΣΑ, αλλά του κ. Χατζηδάκη και είχε ως στόχο την προώθηση συγκεκριμένων συμφερόντων στη χώρα" τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις με θετικό πρόσημο, γιατί δεν εξαρτάται από συμφέροντα και θα υλοποιήσει τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Ν. Βούτσης στον Ευαγ. Βενιζέλο: Δίνεται πράσινο φως σε άθλιες παρεμβάσεις εις βάρος της χώρας

https://www.youtube.com/embed/AXnrzUtJWM0?rel=0

"Νομιμοποιείτε απολύτως την τιμωρητική εξαίρεση της χώρας από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που εξελίσσονται. Γιατί δεν λέτε μια κουβέντα; Το αδελφό κόμμα στο ΠΑΣΟΚ, του κ. Σουλτς συγκυβερνά στη Γερμανία, γιατί δεν λέτε μια κουβέντα;" απάντησε σε παρέμβασή του, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης απαντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλου. "Επιχαίρετε με την ταλαιπωρία της χώρας;" ρώτησε ο υπουργός και άσκησε δριμύτατη κριτική στο ΠΑΣΟΚ για το "μανιφέστο εθελοδουλίας" που προτείνει ως προοπτική για τη χώρα, καθώς δίνει "πράσινο φως σε άθλιες παρεμβάσεις εις βάρος της χώρας μας". "Τη δύναμη την έχει αυτός που έχει τα λεφτά στα χέρια αυτό είναι το νέο θέσφατο σας; είπε ο Νίκος Βούτσης και του υπενθύμισε ότι "αυτή δεν είναι η αρχή με βάση την οποία υφιστάμεθα τις βάρβαρες πολιτικές λιτότητας"; "Μας εγκαλείτε γιατί δεν βάζουμε σήμερα το θέμα του χρέους που εσείς υπερασπίζεστε την βιωσιμότητά του μέχρι σήμερα" πρόσθεσε ο υπουργός και κλείνοντας είπε: "Αυτή η κυβέρνηση θα μακροημερεύσει όσο και αν δεν το θέλετε."

Ν. Φίλης: Δεν θα γίνουμε παθητικοί αποδέκτες μονομερών ενεργειών των δανειστών εις βάρος του ελληνικού λαού

https://www.youtube.com/embed/UonLunqsQKQ?rel=0

"Δεν θα γίνουμε παθητικοί αποδέκτες μονομερών ενεργειών των δανειστών εις βάρος του ελληνικού λαού" τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης από το βήμα της βουλής. Ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι ανάγκες των πολιτών της χώρας. Σημείωσε επίσης ότι τα κυκλώματα της διαφθοράς πολεμούν την κυβέρνηση, εντός και εκτός χώρας και μάλιστα συχνά σε συνεργασία. Όμως, θα πέσουν στο κενό οι εκβιασμοί και οι προσπάθειες παρεμπόδισης του κυβερνητικού έργου, αναφορικά με τα μέτρα ανθρωπιστικής υφής που παίρνει η κυβέρνηση, όπως αυτό το νομοσχέδιο, η κατάργηση των πλειστηριασμών, οι 100 δόσεις κ.α.  Θα πετύχουμε πολιτική λύση, πάρα την εχθρότητα των ισχυρών, εντός και εκτός της χώρας διαβεβαίωσε τέλος, ο Νίκος Φίλης.

https://www.youtube.com/embed/eDhnfqOL17I?rel=0

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης επικρίνει τη Ν.Δ. που ενώ γνώριζε τη σημερινή διαδικασία για το νομοσχέδιο προγραμμάτισε την ίδια ώρα εσωκομματικές διαδικασίες. Η αντίδραση αυτή του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε τις διαμαρτυρίες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Γ. Βρούτση επί της διαδικασίας.

Γ. Σταθάκης: Θα εφαρμοστεί το σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών

https://www.youtube.com/embed/FsMHiZUyJaU?rel=0

Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκης αφού ξεκαθάρισε ότι «τα θέματα που αφορούν κοινωνικής προτεραιότητες δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε κανένα πλαίσιο» μίλησε για την δέσμευση της κυβέρνησης για το σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών που θα λειτουργήσει ως το τέλος του έτους.

Π. Σκουρλέτης: Δεν θα γίνουμε παρατηρητές στη δυστυχία των ανθρώπων

https://www.youtube.com/embed/dZeme51vHRg?rel=0

Ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης υποστήριξε: "Δεν θα γίνουμε παρατηρητές στη δυστυχία των ανθρώπων αλλά θα συμμετέχουμε ενεργά ώστε να βοηθήσουμε στη λύση των προβλημάτων".

 


 

Θεανώ Φωτίου: Η φτώχεια δεν είναι μια αποδεχτή πραγματικότητα της κοινωνίας μας

https://www.youtube.com/embed/Bv4wV2er2Co?rel=0

Το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα για να δοθεί μια ανάσα στο λαό μας, με αυτά τα πρώτα μέτρα τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

«Είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και που οι εταίροι – δανειστές ομολογούν ότι με τα Μνημόνια δεν έλυσαν τα προβλήματα αλλά τα επιδείνωσαν περαιτέρω». «Η φτώχεια δεν είναι μια αποδεκτή πραγματικότητα της κοινωνίας μας» δήλωσε η υπουργός. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος, επίδομα ενοικίου αφορολόγητο, επίδομα σίτισης για 153.000 οικογένειες για προμήθεια βασικών ειδών διατροφής με ηλεκτρονική κάρτα.

Καμία παραβίαση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, αντίθετα εφαρμογή της, απαντά η κυβέρνηση στους εταίρους

https://www.youtube.com/embed/ZdppqL32xBo?rel=0

Σε παρέμβασή του, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης ανέγνωσε δήλωση - απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης στους εκπροσώπους των θεσμών των εταίρων που μέχρι τελευταία στιγμή προσπαθούν να εμποδίσουν με παρεμβάσεις τους την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις.

«Δεν υφίσταται κανένα θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου» ήταν η απάντηση στις «ενστάσεις και τις άτοπες αιτιάσεις που συνεχίζονται από διεθνείς παράγοντες εκπροσώπους των θεσμών, για τη συζήτηση στη Βουλή και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση».

«Η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης ,με την κατάθεση νομοσχεδίων βρίσκεται στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί» τόνισε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε ότι «Η εισήγηση της υπουργού αποτελεί την έμπρακτη κυβερνητική θέση απέναντι σε αστήρικτες αιτιάσεις και μάλιστα για ένα νομοσχέδιο που αφορά την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας.

Παν. Νικολούδης: Δεν είμαστε εδώ για να παλέψουμε, αλλά για να νικήσουμε στον αγώνα κατά της διαφθοράς

https://www.youtube.com/embed/tsDamvaqJyA?rel=0

«Δεν είμαστε εδώ μόνο για να παλέψουμε, αλλά για να νικήσουμε» τόνισε o υπ. Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παν. Νικολούδης, ενώ πρόσθεσε ότι «λίγος χρόνος αν μας δοθεί αυτή η χώρα θα είναι μια άλλη χώρα στον τομέα της διαφθοράς» τόνισε ο υπουργός.

Ωστόσο νωρίτερα απευθυνόμενος στην κ. Μανωλάκου από το ΚΚΕ που υποστήριξε ότι η διαφθορά θα καταργηθεί, μόνο αν αλλάξουμε το καπιταλιστικό σύστημα, ο κ. Νικολούδης ρώτησε «Επειδή δεν μπορούμε να αλλάξουμε το καπιταλιστικό σύστημα θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά, στον αγώνα κατά της διαφθοράς;»

 


 

 

Συνοπτικά τα μέτρα που προβλέπει το νομοσχέδιο:

α) Επανασυνδέεται το κομμένο ρεύμα σε κύριες κατοικίες χωρίς επιβάρυνση και παρέχεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα έως 300 kWh έως το τέλος του έτους για τα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Δηλαδή, όταν το ανώτατο ετήσιο εισόδημα για τετραμελή οικογένεια αντιστοιχεί στις 4.800 ευρώ. Όλα τα νοικοκυριά που ζουν σήμερα με κομμένο ρεύμα θα επωφεληθούν άμεσα από το μέτρο.

β) Επίδομα ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά για το 2015, με ενδεχόμενη παράταση και για το 2016. Η επιδότηση θα ανέρχεται στα 70 έως τα 220 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το πόσα μέλη έχει η οικογένεια. Η επιδότηση δεν θα αποτελεί φορολογούμενο εισόδημα για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ δεν θα μπορεί να κατασχεθεί για χρέη του προς πιστωτικά ιδρύματα. Αντίθετα, θα μπορεί να καλύπτει, συμψηφιζόμενο, βεβαιωμένες οφειλές του προς τη ΔΟΥ και ασφαλιστικούς οργανισμούς.

γ) Επίδομα σίτισης για την προμήθεια βασικών ειδών διατροφής και διαβίωσης για 300.000 άτομα. Το επίδομα θα δίνεται υπό μορφή κουπονιών ή ηλεκτρονικού μέσου προμήθειας αυτών των ειδών. Το ύψος του θα κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας για αγορά προϊόντων από επιχειρήσεις που θα θελήσουν να συνεργασθούν. Υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα λειτουργήσει και ως τόνωση των τοπικών αγορών, αφού θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό επιχειρήσεις κάθε μεγέθους που το επιθυμούν.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές η πρώτη εφαρμογή των μέτρων με ειδικά κριτήρια και διαδικασίες θα εξειδικευτεί με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Ενώ θα υπάρξουν δράσεις συνδυαστικές με αυτές που ήδη υλοποιούνται ή προβλέπεται να υλοποιηθούν, ώστε να υπάρξει το μέγιστο δυνατό όφελος. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την έμπρακτη Κοινωνική Αλληλεγγύη και την οργανωμένη Κοινωνική Πρόνοια, ώστε επιτέλους να μπουν τα θεμέλια για ένα Κοινωνικό Κράτος που θα είναι σύγχρονο, αποτελεσματικό, δίκαιο και με απλές διαδικασίες αναγνώρισης και κάλυψης των πραγματικών αναγκών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL