Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Διαχείριση ή αυτοδιαχείριση;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαχείριση ή αυτοδιαχείριση;

Του Παναγιώτη Ιωακειμίδη*

Ξεπεράσαμε τον έναν μήνα διακυβέρνησης της χώρας από την Αριστερά και ήδη «άργησαν» υπερβολικά να ακουστούν οι διαφωνίες, εντός του ΣΥΡΙΖΑ και από συντρόφους που έχουν αναλάβει κυβερνητικές θέσεις, τις οποίες φυσικά δεν εγκαταλείπουν παρά τις έντονες διαφωνίες τους. Και στον μήνα επάνω, τους ακούμε πόσο πρόθυμα δηλώνουν τις διαφωνίες τους στα κανάλια, τις οποίες φυσικά εξέφρασαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ίσως και στην πολιτική γραμματεία και φυσικά στην Κεντρική Επιτροπή του προηγούμενου Σαββατοκύριακου. Και οι διαφωνίες με επίκεντρο ένα κείμενο, το οποίο δεν θα χρειάζονταν να το χαρακτηρίσει ο Βαρουφάκης από δημιουργική ασάφεια, για να το κατανοήσει κάποιος που στοιχειωδώς παρακολουθεί την πολιτική επικαιρότητα, ενώ η ουσία της πολιτικής μας κριτικής πρέπει να στρέφεται στην πολιτική πρακτική, στα νομοσχέδια που έρχονται προς ψήφιση. Δεν έχασε φυσικά την ευκαιρία και το ΚΚΕ να κάνει την επαναστατική του γυμναστική, μετά από πολιτικοανάπαυση πέντε ετών.

Γιατί μου θυμίζουν όλο και περισσότερο τις μάχες αναρχικών κομμουνιστών στον ισπανικό εμφύλιο, μέχρι που τους αλυσόδεσε όλους μαζί ο Φράνκο για σαράντα χρόνια; Αναζητείται η πολιτική ωριμότητα και από αυτούς που αυτοχρίζονται ως ηγεσία, ενώ στην πραγματικότητα ο ηγέτης αναδεικνύεται από τις πράξεις του και τα αποτελέσματα των πράξεών του.

Οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστές στη διακυβέρνηση της χώρας

Ο στόχος, όμως αυτού του σημειώματος, δεν είναι η γκρίνια στην γκρίνια των γκρινιάρηδων, αλλά ο καθορισμός του ρόλου του δικού μας, των απλών μελών του κόμματος. Τα στελέχη μας είχαν την ευκαιρία να πουν τη γνώμη τους σε όλα αυτά τα όργανα που προανέφερα. Εμείς; Τα λέμε μεταξύ μας, τα λέμε και στις συνελεύσεις, αυτά που λέμε τα σημειώνει με προσοχή ο εκπρόσωπος της Κ.Ε., για να τα πετάξει στο καλάθι των αχρήστων που θα συναντήσει.

Οι οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ, έχω την αίσθηση ότι θα πρέπει να βρουν τον βηματισμό τους, να παράξουν πρωτογενή πολιτική για να μην μείνουμε παθητικοί θεατές σε αυτά τα οποία θα γίνουν στην ελληνική κοινωνία και εκ των υστέρων να ψάχνουμε για τα αίτια της ενδεχόμενης αποτυχίας. Δυναμικά να μπούμε μπροστά και να καθορίσουμε στους υπουργούς την ατζέντα της πολιτικής που θα ασκηθεί στον χώρο μας. Εμείς θα βαράμε το ντέφι και αυτοί θα χορεύουν, εάν θέλουμε ο χορός να καταλήξει σε μiα μεγάλη γιορτή του λαού.

Αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις, η δική μας εναλλακτική οικονομία

Εγώ ανήκω στην ομοιοεπαγγελματική οργάνωση των δικαστικών υπαλλήλων. Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η οργάνωσή μας τα τελευταία χρόνια και στις εκλογές τα έδωσε όλα με επιτυχία για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, αλλά μέχρι εκεί. Και στο παρελθόν, όταν έγινε προσπάθεια για τη χάραξη πρωτογενούς πολιτικής στα δικαστήρια, ο «ινστρούχτορας» της Κ.Ε. την έκοψε ως ανεπίκαιρη, διότι το επίκαιρο ήταν μόνο οι αποφάσεις της Κ.Ε.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής μιζέριας είναι να έχουμε σήμερα έναν υπουργό που κατά κοινή ομολογία είναι «καλός», αλλά χωρίς να έχει επαφή με τα προβλήματα του χώρου των δικαστηρίων. Διοικεί το υπουργείο με μία κάστα ανθρώπων και μετακλητών, τους οποίους είδαμε για πρώτη φορά μετά τις εκλογές. Τριάντα χρόνια στον χώρο όλοι οι σύντροφοι γνωριζόμαστε, είτε από τις συνελεύσεις, από τους αγώνες που έχουμε δώσει και με επιτυχίες, από τα συνέδρια και σήμερα παρακολουθούμε να διοικούν το υπουργείο Δικαιοσύνης άτομα που δεν έχουν όσμωση με όλα αυτά που οραματιστήκαμε και μας ενέπνευσαν. Και μην θεωρήσει κανένας φτηνιάρικα ότι εμείς θέλουμε να διοικήσουμε, διότι εμείς οι συνδικαλιστές θα παραμείνουμε αντεξουσιαστές και κριτικοί στα στραβοπατήματα της κυβέρνησης.

Οι οργανώσεις βάσης, όμως, θα πρέπει να είναι αυτές που θα γράφουν την ατζέντα της πολιτικής, αρκεί να παράξουν πρωτογενή πολιτική. Στα δικαστήρια π.χ. λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα ιδιωτικές εταιρείες μαγνητοφώνησης - απομαγνητοφώνησης των πρακτικών των δικών, φύλαξης, καθαρισμού κ.λπ. Από παλιά η Ομοσπονδία μας είχε παρουσιάσει μελέτη όπου με τα μισά χρήματα θα μπορούσε να ανατεθεί αυτή η εργασία σε μόνιμο προσωπικό. Σήμερα θα μπορούσε να αυτοοργανωθεί από άνεργους νέους μια αυτοδιαχειριζόμενη επιχείρηση, αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση. Έχει το υπουργείο την πολιτική βούληση να δουλέψουμε από κοινού σε μία τέτοια κατεύθυνση ίδρυσης αυτοδιαχειριζόμενης επιχείρησης μαγνητοφώνησης - απομαγνητοφώνησης των πρακτικών των δικών; Για να μην εκμεταλλεύονται τον κόπο των παιδιών μας εταιρείες που έχουν δημιουργήσει συνθήκες γαλέρας μέσα στα δικαστήρια. Για να μην εκμεταλλεύονται την υπεραξία των σημερινών ανέργων που αναγκάζονται να δουλέψουν για ένα κομμάτι ψωμί.

Οι οργανώσεις μελών να παράξουν πρωτογενή πολιτική

Οι οργανώσεις βάσης στις γειτονιές ίσως έχουν περισσότερα περιθώρια χάραξης πολιτικής στον χώρο τους. Στο Περιστέρι που μένω, η ανεργία και ειδικά η ανεργία στους νέους θερίζει και καθηλώνει την ελληνική κοινωνία στον εξευτελισμό. Δεν θα μπορούσαν οι οργανώσεις μας να προσανατολιστούν στην οργάνωση των ανέργων, όχι μεταφυσικά, όπως έκανε η Αριστερά μέχρι σήμερα, για να αντλήσει από τους ανέργους δεξαμενή ψηφοφόρων. Θα μπορούσαμε να οργανώσουμε τους ανέργους να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην εργασία με αυτοοργάνωση, σε επιχειρήσεις αυτοδιαχειριζόμενες, τύπου ΒΙΟΜΕ, στοχευμένα, ανάλογα με τις ειδικότητες των ανέργων και τις προτεραιότητες που θα βάλει η κάθε οργάνωση. Τότε θα απαιτήσουμε και θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας από την κυβέρνηση και πόρους.

Οι αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν στην ελληνική οικονομία, μειώνοντας κατ' αρχήν την ανεργία και ακόμα αυξάνοντας τις εξαγωγές της χώρας, εάν έχει στοχευθεί σωστά από την ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η δυναμική της εναλλακτικής οικονομίας μπορεί να διαπεράσει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, σε μια επιτυχή ειρηνική επανάσταση, με τους εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις να είναι το κύτταρο της οικονομίας της δικής μας, σε ριζοσπαστική κατεύθυνση με άμεση δημοκρατία.

Εάν το κυβερνητικό έργο παραμείνει υπόθεση των υπουργών, των υφυπουργών, των κομματαρχών και των τασαρχών, η υπόθεση θα είναι χαμένη. Μόνο εάν στηριχθεί στην ελληνική κοινωνία που διψάει για αυτοοργάνωση θα μπορέσει να μακροημερεύσει η κυβέρνηση και να βγάλει τη χώρα από τη μνημονιακή ασφυξία.

Οι οργανώσεις βάσης της επαρχίας ίσως έχουν ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια αυτοοργάνωσης, προσελκύοντας άνεργους νέους και αστικών περιοχών να ασχοληθούν με την παραγωγή πρότυπων αγροτικών προϊόντων. Εκεί μπορεί να γίνει η μεγάλη οικονομική επανάσταση του εικοστού πρώτου αιώνα, αρκεί να πιστέψουμε στον κόσμο που σήμερα μας ακολουθεί και μας εμπιστεύεται. Να σπάσουμε το κέλυφος της γραφειοκρατίας και ας οδηγήσουμε την επανάσταση του εικοστού πρώτου αιώνα στη νίκη.

* Ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης είναι δικαστικός υπάλληλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL