Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C24.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.1°C26.6°C
4 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C22.7°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.8°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
26.2°C26.9°C
2 BF 32%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Έκλαιγες κι έκλαιγα μαζί σου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Έκλαιγες κι έκλαιγα μαζί σου

Της Ευγενίας Λουπάκη

"Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα", είχε πει ο Τσίπρας, αλλά δεν τον πιστέψαμε. Δεν ξέρω αν και ο ίδιος είχε πλήρη συναίσθηση πόσο δύσκολα θα είναι. Παρακολουθούμε, λοιπόν, με κομμένη την ανάσα βήματα, οπισθοχωρήσεις και παραπατήματα, ελπίζοντας η κυβέρνηση να καταφέρει να σταθεί, για να καταφέρει να προχωρήσει. Και μέσα στον ορυμαγδό των γεγονότων και της προπαγάνδας επί των γεγονότων, η μνήμη γίνεται κοντή κι αδύναμη.

Πάμε λίγο πίσω, λοιπόν, πάμε ένα χρόνο ακριβώς πίσω, να ρίξουμε μια ματιά:

6 Μαρτίου 2014, έρχεται στην Αθήνα επίσημη επίσκεψη ο Γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ. Και η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου απαγορεύει τις συγκεντρώσεις, για δεύτερη φορά (το ξανάκανε άλλες δυο φορές μετά). Σχολικοί φύλακες και συνδικάτα που είχαν προγραμματίσει συγκεντρώσεις εκτός ζώνης απαγόρευσης, τις κάνουν, αποκλεισμένοι από κλούβες και ΜΑΤ που επιτίθενται με ανεστραμμένα κλομπς και χημικά. Τραυματίζεται και ο τότε ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης. Ο Γερμανός πρόεδρος ζητά συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, για τα δεινά που του προκάλεσε ο ναζισμός...

Δευτέρα 10 Μαρτίου, η "Εφημερίδα των Συντακτών" έχει τίτλο "Δυναμίτης στα εργασιακά" και στο πρωτοσέλιδό της γράφει: "Το σύνολο των εργασιακών θεμάτων άνοιξε η τρόικα και ιδιαίτερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Έθεσαν ζήτημα αλλαγών στις ομαδικές απολύσεις αλλά και στον κατώτατο μισθό, με την κατάργηση όλων των επιδομάτων (τριετίες, τέκνων, ανθυγιεινής εργασίας, σπουδών).

Η "Ναυτεμπορική" της ίδιας μέρας, σαφέστερη: "Μισθοί, εργασιακές σχέσεις και εμμέσως συντάξεις επανέρχονται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ενώ η αξιολόγηση του ελληνικού Μνημονίου διανύει αισίως τον 7ο μήνα χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία".

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014, τα "Νέα" στο κύριο άρθρο τους γράφουν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο (2,6 εκατομμύρια οφειλέτες το 2013) αποδεικνύουν ότι ο κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην υπερφορολόγηση. Και καλούν την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα, ενώ στο ίδιο πρωτοσέλιδο (και σε πολλά άλλα) φιγουράρει φωτογραφία του Στουρνάρα "γονατιστού" δίπλα στον Σόιμπλε που διατάζει "Βρείτε τα μέχρι την Κυριακή". (Και τα "βρήκαν", όπως όλοι ξέρουμε, και ειδικά ο κ. Χαρδούβελης, που μαθαίνουμε τώρα κάτι ενδιαφέρον που δεν ξέραμε γι' αυτόν).

Πρωτοσέλιδη στην ίδια ημερομηνία η πώληση της ΔΕΗ, που ανακοινώνεται με χαρά από το κεντρικό θέμα του "Έθνους".

Και απεργίες, απεργίες, απεργίες. Τα φαρμακεία, οι λογιστές, τα φορτηγά, η ΑΔΕΔΥ για τους "διαθέσιμους" που απολύονται και για τη νέα επίθεση που δέχονται.

Μια ειδησούλα και η κραυγή αγωνίας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν, που αδυνατεί πλέον να πραγματοποιεί 27 βασικές εξετάσεις λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων...

Μια ματιά όλη κι όλη. Ένα μόλις χρόνο πριν. Θυμήσου. Τώρα που οι Ηρωδιάδες μαίνονται και ζητούν την κεφαλή της νέας κυβέρνησης επί πίνακι. Θυμήσου. Έκλαιγες κι έκλαιγα μαζί σου. Κανόνισε να κλαίμε και του χρόνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL