Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Η ΒΙΟ.ΜΕ. σε σταυροδρόμι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΒΙΟ.ΜΕ. σε σταυροδρόμι

TOY ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΣΤΡΟΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ*

Τα τελευταία χρόνια, με διάφορες αφορμές, ήρθα σε επαφή με το εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ. Ήταν μια επιχείρηση με ιδιαίτερα ποιοτικά προϊόντα οικοδομικών υλικών. Μετά την εγκατάλειψη της εταιρείας από τους ιδιοκτήτες της, οι εργαζόμενοι σε αυτήν βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν κυκεώνα προβλημάτων. Μια κρίσιμη μάζα εργαζόμενων δεν υποτάχθηκε μοιρολατρικά, κράτησε ζωντανή την επιχείρηση και προσπάθησε να εξασφαλίσει την επιβίωσή της συνεχίζοντας τη λειτουργία της επιχείρησης. Χρησιμοποίησαν τον υπάρχοντα εξοπλισμό, επιλέγοντας τη δραστηριοποίηση σε νέο πεδίο, αυτό των φυσικών καθαριστικών.

Αυτό κράτησε ζωντανή την επιχείρηση. Το αξιοπερίεργο είναι ότι στην προσπάθειά τους αυτή δεν πήρε μέρος κανένας από το επιστημονικό προσωπικό της παλιάς επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι εργάτες τα βγάζουν πέρα μόνο με κάποιες συζητήσεις με διάφορους επιστήμονες ή και άλλους συμπαθούντες.

Στο διάστημα αυτό σφυρηλατήθηκε η ενότητα των εργαζόμενων μεταξύ τους, η ενότητα των εργαζόμενων με άλλους εργαζόμενους, δοκιμάστηκαν νέες μορφές λήψης αποφάσεων και μοιράσματος των όποιων απολαβών.

Σήμερα υπάρχουν ακόμα ανοιχτά σοβαρά προβλήματα. Είναι ανοιχτά θέματα το ιδιοκτησιακό του οικοπέδου, της αποζημίωσης και του τρόπου που θα γίνει αυτή, σε όποιο βαθμό γίνει, όλων αυτών που έχουν απαιτήσεις κ.λπ. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι απαιτούν δεδουλευμένα πολλών ετών.

Έτσι μπαίνει το ερώτημα: τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα;

Κατά τη γνώμη μου, η δυνατότητα άμεσης επιστροφής στην παραγωγή οικοδομικών υλικών δεν είναι εφικτή για πολλούς λόγους.

Η στροφή στην παραγωγή καθαριστικών ήταν σωστή. Μια αξιόλογη γκάμα καθαριστικών μπορεί να παραχθεί με τον υπάρχοντα εξοπλισμό. Στόχος πρέπει να είναι από εδώ και μπρος η βελτίωση της ποιότητας των φυσικών προϊόντων που ήδη παράγονται, αλλά και η έναρξη παραγωγής νέων καθαριστικών, στα οποία η χημική σύνθεση θα παίζει πιο σημαντικό ρόλο. Πρέπει να υπάρξει ένα λίγο - πολύ καθαρό επιχειρησιακό πλάνο.

Τα παραπάνω απαιτούν πλέον μεγαλύτερη οργανική ενσωμάτωση στην παραγωγική διαδικασία επιστημονικής γνώσης. Απαιτείται άμεσα η «πρόσληψη» δύο - τριών φυσικών - χημικών επιστημόνων και / ή μηχανικών και / ή οικονομολόγων. Αυτά τα άτομα βέβαια πρέπει να είναι ειδικών προδιαγραφών, αφού πρέπει να μπορούν να ενσωματωθούν λειτουργικά στην υπάρχουσα δομή. Εκτιμώ ότι είναι δυνατόν να βρεθούν τέτοια άτομα, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες.

Αυτό θα επιτρέψει το πέρασμα σε ένα ανώτερο στάδιο και πρέπει να επιχειρηθεί παρά τους υπαρκτούς κινδύνους διατάραξης κάποιων ισορροπιών.

Η γνώμη μου είναι επίσης ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να διαφυλάξουν πρώτα - πρώτα τον εξοπλισμό κι αν αποβούν άκαρπες όλες οι άλλες προοπτικές, να είναι σε θέση να μεταφέρουν τον εξοπλισμό και να μετεγκατασταθούν σε νέο χώρο. Ο εξοπλισμός αυτός να θεωρηθεί αποζημίωσή τους.

Στην επόμενη φάση η επιχείρηση αναγκαστικά πρέπει να λειτουργεί ολοκληρωμένα εντός του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου. Προφανώς, μπορεί και πρέπει να βοηθηθεί να ξεπερνάει γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά η ουσία τής περιβαλλοντικής, φορολογικής και γενικότερης πολιτικής ασφάλειας προϊόντων και λειτουργίας της επιχείρησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Έτσι υπάρχουν μπροστά μεγάλες ανοιχτές προκλήσεις. Εδώ δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές. Εδώ θα κριθεί η ικανότητα των ίδιων των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ., αλλά και όλων των άλλων οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επηρεάζουν την πορεία των πραγμάτων, αν θα πάμε εμπρός ή πίσω.

Προφανώς πρέπει να προηγηθεί ουσιαστικός δημοκρατικός διάλογος, ο οποίος όμως μέσα σε τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να οδηγήσει σε αποφάσεις και παραπέρα δράση.

* Ο Σπύρος Μαστρογεωργόπουλος είναι χημικός μηχανικός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL