Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Ισότητα και αριστερή αντίληψη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισότητα και αριστερή αντίληψη

Του Ξενοφώντος Μαυραγάνη*

Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος, που αν ζούσε στην εποχή μας σίγουρα θα τον κατατάσσαμε στις καπιταλιστικές - ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, σε μια από τις εκστρατείες του στην Ασία πέθαινε από τη δίψα μαζί με τα στρατεύματά του, αρνήθηκε να πιει το νερό που του προσφέρθηκε σε ένα κράνος, γιατί δεν θα επαρκούσε για όλον τον πολυάριθμο στρατό του οποίου ηγείτο. Και έμεινε στην Ιστορία επειδή έδινε μια εικόνα τού πώς αντιλαμβανόταν την ισότητα.

Μια έννοια που έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα θέση στην αριστερή αντίληψη και πρακτική και η οποία μαζί με την αρχή της αμοιβαιότητας χαρακτηρίζει τις σύγχρονες προοδευτικές κοινωνίες.

Παραπέρα η αρχή της αμοιβαιότητας, που αποτελεί ένα από τα κατασταλάγματα του Διαφωτισμού, συνέχεται άρρηκτα με τους κανόνες της ισοπολιτείας, δηλαδή της ίδιας και απαράλλακτης συμπεριφοράς της πολιτείας απέναντι σ' όλους τους πολίτες της.

Που σημαίνει με απλά λόγια πως, αν δεν κυριαρχήσει η ισοπολιτεία σε μια χώρα ή ένα κράτος, ισότητα των πολιτών και μεταξύ τους και έναντι της πολιτείας δεν πρόκειται να υπάρξει.

Οι σκέψεις αυτές και πολλές άλλες, που προς το παρόν δεν θέλω να αποδεχθώ και να συνομολογήσω, μου γεννήθηκαν όταν πληροφορήθηκα πως αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην, υπό τη σ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, σύσκεψή τους ζήτησαν να ανακληθεί η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργού σ. Αλέξη Τσίπρα να μην συνεχιστεί η χρήση βουλευτικών αυτοκινήτων, τις δαπάνες των οποίων -δεν ξέρω αν και τη βενζίνη- καλύπτει η Βουλή.

Πληροφορία πιθανώς κατασκευασμένη από τον αντιπολιτευόμενο τύπο, που όμως δεν διαψεύσθηκε. Και μάλλον επιβεβαιώθηκε από την πρόσθετη ενημέρωση ότι η πρόεδρος της Βουλής υποσχέθηκε να εξετάσει την ένσταση.

Αν όμως στον πρώτο ακριβώς μήνα από την εκλογή τους οι αντιπρόσωποι του πενόμενου λαού ζητούν να διατηρήσουν προνόμια και διευκολύνσεις που καθιέρωσαν οι κυβερνήσεις που προκάλεσαν την κρίση και τον αναγκαστικό δανεισμό, τι μπορούν να σκεφθούν οι ψηφοφόροι τους;

Τι είναι δυνατόν, αλήθεια, να βάλουν στο μυαλό τους οι συγγενείς και φίλοι αυτών που αυτοκτόνησαν μη έχοντας τίποτΕ άλλο να διαθέσουν, εκτός από την ευτελισμένη ζωή τους, οι γονείς των παιδιών που αδυνατούν να τους προσφέρουν τα ελάχιστα για τη συντήρησή τους, οι γέροι και οι γριές με τις συντάξεις των 300 ευρώ τον μήνα, οι εργαζόμενοι των 400 ευρώ μεικτά, όσοι δεν έχουν να πληρώσουν το εισιτήριο της αστικής συγκοινωνίας και όλοι όσοι εντάσσονται στην ευρύτατη, δυστυχώς, κατηγορία των ανθρωπιστικώς πασχόντων;

Και πώς δεν υπήρξε, σκέφτομαι, ένας όχι αριστερά σκεπτόμενος, αλλά απλώς ένας νουνεχής ανάμεσά τους, να κόψει την κουβέντα μαχαίρι και να τους θυμίσει ποιο τμήμα του λαού εκπροσωπούν και ποιες είναι οι υποχρεώσεις -μην ξεχνάμε και τις υποσχέσεις- απέναντι σ' αυτούς.

Ελπίζω, ειλικρινά, και εύχομαι κάποιος να θυμίσει στους αριστερούς βουλευτές μας όλα αυτά. Αλλιώς...

Και κάτι ακόμα. Στη βάση ποιας λογικής ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε εναντίον της άρσης της ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη, που καταγγέλθηκε ότι παρέβαινε τη φορολογική νομοθεσία πουλώντας βιβλία χωρίς απόδειξη; Στη θέση ότι δεν διέπραξε το αδίκημα ή στη λογική παράτασης της κρατούσας στη Βουλή αντίληψης «κόρακος κοράκου μάτι δεν βγάζει»;

* Ο Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης είναι δημοσιογράφος - συγγραφέας, μέλος της Οργάνωσης Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL