Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ / Το χωνευτήρι και οι αχώνευτοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ / Το χωνευτήρι και οι αχώνευτοι

του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ

Θα συμφωνήσετε ότι ήρθε ο καιρός να φτιάξουμε κι εμείς το δικό μας Libro d' oro. Όπου το oro, το χρυσάφι, θα αναφέρεται στο πολιτικώς και κοινωνικώς ατόφιο. Γενεαλογικό δέντρο πρώτα-πρώτα. Ποιοι ήταν οι γονείς σου; Είχαν λεφτά; Ήταν μικροαστοί; Ήταν προλετάριοι; Είχες μπάρμπα στη Μακρόνησο; Αν ναι, ήταν κρατούμενος,ή αλφαμίτης; Κατά την περίοδο της δικτατορίας ο μπαμπάς σου διάβαζε; Διακινούσε παράνομο Οδηγητή ή Θούριο; Ή μήπως τραγουδούσε θούρια του φοίνικος ως φαντάρος;

Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους κυρίως για όσους ανέλαβαν και θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης στο κράτος. Με αυτά πρέπει να ξεκινά το βιογραφικό του κάθε υπουργού, αναπληρωτή, υφυπουργού, γενικού γραμματέα, και όλων των παρακάτω. Αλλιώς θα μας ξεφύγουν πράγματα, και τρέχα γύρευε μετά με την εκμετάλλευση από τον αντίπαλο. Άσε που υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν αστοχίες, παρεξηγήσει, και λάθος αναδείξεις. Με αποτέλεσμα να περισπάται η προσοχή και να πέφτει το ηθικό του ατόφιου αριστερού.

Και φυσικά το Libro να συνεχίζει με τη διαδρομή του καθενός. Πού ήσουν όταν κατέπλευσε της μεταπολίτευσης η χαμένη γενιά; Αν ήσουν στο ΚΚΕ, ποια ήταν η γνώμη σου για τον Στάλιν; Αν ήσουν τροτσκιστής, μαοϊκός, εξτρεμιστής, ποια η γνώμη σου για τον ρόλο της αγροτιάς; Αν ήσουν Εσωτερικό, ποια η γνώμη σου για τον Τσαουσέσκου; Αν ήσουν κνίτης, γιατί ήσουν και γιατί έπαψες να είσαι; Κι αν ήσουν ΠΑΣΟΚ, γιατί ήσουν; Και πότε έφυγες; Και γιατί έφυγες; Και ούτω καθεξής, γιατί υπάρχει σωρεία περιπτώσεων.

Ίσως θα πρέπει να υπάρξει ειδικό ερωτηματολόγιο, υποχρεωτικό για όλους. Και μια κεντρική επιτροπή επαγρύπνησης που να αξιοποιήσει και όσα διακινούνται αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο από καλώς πληροφορημένους πληροφοριοδότες. Για παράδειγμα, μπορεί με ένα κλικ να μάθει για τον θείο του Τσίπρα, τις πολιτικές συγγένειες του Κοτζιά, την οικογενειακή ιδεολογία του Δραγασάκη, τη σχέση του Λαφαζάνη με τη θεία από το Σικάγο, το γιατί ο Βαρουφάκης βάζει το χέρι του στην τσέπη. Και ούτω καθεξής.

Διότι καλά μας τα λες κύριε τώρα, αλλά για να δούμε στα κιτάπια μας τι έλεγες χτες. Και κάνε μας τη χάρη με τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι χωνευτήρι ιδεών, διαδρομών, και ανθρώπων. Καλό το χωνευτήρι, αλλά όχι για τους αχώνευτους...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL