Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Ένας συνηθισμένος πολίτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας συνηθισμένος πολίτης

Του Λευτέρη Καπώνη

"Σαν έτοιμοι από καιρό". Αυτή την αίσθηση δίνει η κυβέρνηση στην κοινωνία. Είχε πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάποια στιγμή στη Βουλή: "Δεν ξέρετε με ποιους έχετε μπλέξει". Τώρα νομίζω ότι αρχίζουν να το συνειδητοποιούν. Οι αστραπιαίες κινήσεις με απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα δίνουν την αίσθηση κομάντο που ανέλαβαν δράση. Η υπεράσπιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, των δικαιωμάτων της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της ανθρώπινης διαβίωσης αναγκάζει την Ιστορία να αγκαλιάσει τον Αλέξη Τσίπρα και να τον ανεβάσει ψηλά στη συλλογική συνείδηση στο βάθρο του εθνικού ηγέτη. Η κοινωνία που στοιχίζεται πίσω του με σφιγμένες γροθιές τον σπρώχνει εκεί.

Κανείς δεν θέλει να μπει η χώρα σε περιπέτειες. Όμως από τον Θουκυδίδη ξέρουμε ότι "το εύδαιμον το ελεύθερον, το δε ελεύθερον το έμψυχον". Ξέρουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εθνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας χωρίς μια κυβέρνηση που να είναι στην υπηρεσία του λαού και του δημόσιου συμφέροντος. Μια κυβέρνηση που να μπορεί να αντέξει στις πιέσεις και στους εκβιασμούς. Κι αυτό που κάνουν οι "εταίροι" κάθε μέρα είναι να αποδεικνύουν ότι δεν είναι εταίροι. Εκβιαστές του κοινού ποινικού δικαίου είναι. Γιατί απαιτούν για τα δανεικά να γίνουμε υπάκουοι δούλοι. Όμως σ' αυτή την πόλη, την Αθήνα, πριν από 2.500 χρόνια ο Σόλων διακήρυξε ότι ουδείς δούλος για τα χρέη του γίνεται και το θεσμοθέτησε.

Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα θα μείνει στην Ιστορία σαν μια από τις αναπάντεχες και αιφνιδιαστικές απαντήσεις των αδυνάτων απέναντι στους ισχυρούς. Κανείς δεν φανταζόταν ότι αυτό το μικρό κόμμα κι αυτοί οι άνθρωποι, που αντιμετωπίζονταν από τους ισχυρούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας σαν μια μικρή πολιτική ατραξιόν για να σπάει η μονοτονία των μονολόγων, θα έσπαγε όλα τα φράγματα και θα γινόταν ηγεμονικός λόγος. Κανείς. Όμως η Ιστορία σφυρηλατεί τους ανθρώπους που μπορούν να ανασύρουν από τα έγκατα τον άρρητο λόγο του απελπισμένου, του καταπιεσμένου και να του κάνει πρόταγμα. Και σήμερα είμαστε εδώ. Πίσω από μια κυβέρνηση και έναν ηγέτη που υπερασπίζεται αυτό που μέχρι χθες περιφρονούνταν.

Οι αντίπαλοι δεν καταλαβαίνουν. Εκπλήσσονται. Δεν μπορούν να φανταστούν ότι υπάρχουν κάποιοι που το εννοούν όταν λένε ότι θα υπηρετήσουν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Δεν τον αντιλαμβάνονται αυτό τον ρόλο γιατί ποτέ δεν τον σκέφτηκαν ως ενδεχόμενο για τον εαυτό τους. Η φράση του συντρόφου πρωθυπουργού "είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος" είναι από εκείνες που γράφουν την Ιστορία. Οι επόμενοι έπειτα από χρόνια θα τη διαβάζουν και θα την ανακαλούν στη μνήμη. Αυτή η κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε λίγες μέρες να επιστρέψει η πολιτική. Οι άνθρωποι κουβεντιάζουν γιατί κατάλαβαν επιτέλους ότι η ψήφος είναι σημαντική. Αυτή η κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε λίγες μέρες να κάνει το ύφος, το ήθος και την αισθητική της ηγεμονικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να αλλάξει το σύμπαν της πολιτικής και κανένα κόμμα, κανείς πολιτικός χώρος δεν θα μπορεί να υπάρξει πια με τον παλιό τρόπο. Σε λίγο θα αναγκαστούν και οι δημοσιογράφοι να αλλάξουν την ατζέντα και τις ερωτήσεις τους. Νέοι καιροί. Νέα ήθη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL