Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
"Περί εσωκομματικής δημοκρατίας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Περί εσωκομματικής δημοκρατίας"

Φαίνεται ότι για τη δομή και τη λειτουργία του νέου κόμματος υπάρχουν πολλές οπτικές και όχι μόνο. Το ανησυχητικό βεβαίως δεν είναι αυτό, γιατί αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να ισχυριστεί κάποιος, ότι αποτελεί και την "ομορφιά" τού υπό ίδρυση νέου φορέα, το ανησυχητικό είναι ότι μέσα στους κόλπους των συνιστωσών που αποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν νοοτροπίες που αντικειμενικά δεν "βοηθούν" στο να ξεπεραστούν χρόνιες παθογένειες, που χρόνια ολόκληρα μας ταλανίζουν και ταυτόχρονα μας εκθέτουν στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας. Δυστυχώς "δεν έχει συνειδητοποιηθεί επαρκώς" ότι το κύριο σήμερα είναι η συμβολή όλων έτσι ώστε το ιδρυτικό συνέδριο να αποτελέσει τομή όχι μόνο για την ελληνική κοινωνία, αλλά και για την "εσωτερική δημοκρατική λειτουργία του νέου κομματικού φορέα".

Τα ερωτήματα πολλά, αλλά το βασικό ένα: Τι κόμμα θέλουμε να φτιάξουμε; Πώς θέλουμε αυτό να λειτουργεί; Η κοινή λογική λέει ότι σε αυτά πρέπει να πάρουμε θέση μέσα από τη διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου και όχι στο πώς θα λειτουργούν οι τάσεις και οι συνιστώσες στο εσωτερικό του νέου φορέα. Εάν δεν το αντιληφθούμε αυτό όσο ακόμα είναι καιρός, όσα ιδρυτικά συνέδρια και να κάνουμε, όσες ωραίες θέσεις και να έχουμε, μάλλον δεν θα έχουμε βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα. Τα συνέδρια των κομμάτων άλλωστε, για όσους το "λησμονούν", δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά αποτελούν ζωντανό βήμα γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου, έτσι ώστε οι κοινωνίες να κάνουν ένα βήμα μπροστά.

Πόσο μάλλον το συνέδριο ενός ριζοσπαστικού κόμματος, που αυτή τη στιγμή είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση και αύριο φιλοδοξεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι συνιστώσες που αρχικά συγκρότησαν τον ΣΥΡΙΖΑ έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη συσπείρωση και στη διεύρυνσή του, όμως είναι καιρός να κλείσουν με αυτογνωσία τον κύκλο τους, έτσι ώστε να κάνουμε το μεγάλο άλμα για την κοινωνία, τους εργαζόμενους και την Αριστερά, οικοδομώντας πρώτα απ' όλα τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα μεταξύ μας, και δημιουργώντας ταυτόχρονα τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε από ΣΥΡΙΖΑ συνιστωσών να γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ μελών. Η αυτοδιάλυση των συνιστωσών βέβαια δεν λύνει ως διά μαγείας όλα τα προβλήματα, γιατί αμέσως μετά το ιδρυτικό συνέδριο και σε χρόνο κατάλληλο επιβάλλεται να ακολουθήσει οργανωτικό και καταστατικό συνέδριο, όπου εκεί με άνεση χρόνου θα πρέπει όλοι να προβληματιστούμε για τη συνολική λειτουργία του κόμματος.

Εκείνο που πρέπει να γίνει αντιληπτό αλλά και να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χρόνος για περιχαράκωση, εσωστρέφεια, και εμμονή στο ιδεολογικό απόλυτο γιατί απλούστατα αυτά δεν απασχολούν την ελληνική κοινωνία, και ιδιαίτερα τα μέλη του κόμματος που ελπίζουν ότι με τη δημιουργία του νέου φορέα θα υπάρξει και μια διαφορετική λειτουργία στο εσωτερικό του κόμματος. Με σεβασμό στην ιδιαίτερη διαχρονική και ιστορική διαδρομή της κάθε συνιστώσας και με γνώμονα ότι καμιά δεν διαθέτει την απόλυτη σοφία, πρέπει να αναζητηθούν οι κατάλληλες προωθητικές συνθέσεις έτσι ώστε να υπερβούμε χρόνιες παθογένειες και αδυναμίες στο εσωτερικό του κόμματος, με σκοπό να κάνουμε όλοι μαζί το νέο ποιοτικό άλμα που απαιτεί η κοινωνία από εμάς.

Το κυρίαρχο ζήτημα σήμερα είναι να συζητήσουμε βασανιστικά για την καλύτερη λειτουργία των οργανώσεων, για τα δικαιώματα των μελών του νέου πολιτικού φορέα, αλλά και το πώς αυτά θα συμμετάσχουν όλο και πιο ενεργά στη ζωή και τη δράση του ενιαίου κόμματος. Βασικός στόχος μας πρέπει να είναι οι οργανώσεις του κόμματος να γίνουν κύτταρα δράσης σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και ο νέος ενιαίος φορέας να μετατραπεί σε κόμμα μελών και άμεσης δημοκρατίας.

* Ο Νικόλαος Λαμπρόπουλος είναι μέλος της Οργάνωσης Μεταφορών & Δικτύων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL