Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Κυβέρνηση ταξικής μεροληψίας με το κόμμα ζωντανό!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση ταξικής μεροληψίας με το κόμμα ζωντανό!

Των Φίλιππου Βαμβουκάκη και Μανόλη Μανιούδη

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα -παρ' ότι νωρίς συνδέθηκε με την ενωμένη Ευρώπη και τους θεσμούς της- δεν κατόρθωσε να φέρει τη χώρα σε τέτοιο επίπεδο θετικής «ενσωμάτωσης», ώστε να θεωρείται σταθεροποιημένη και ανεπτυγμένη οικονομικά, αυτόνομη ενεργειακά, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με σταθερά δομημένη παραγωγική βάση και με υψηλό δείκτη εξέλιξης και εμβάθυνσης των δημοκρατικών θεσμών και της ίδιας της δημοκρατίας.

Από την άλλη, το διογκωμένο μοντέλο της ψευδεπίγραφης ανάπτυξης -σε συνδυασμό με την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομική κρίση και τις εμμονές της Γερμανίας στο παράδειγμα της δικής της Ευρώπης- έσκασε με εκκωφαντικό και δραματικό τρόπο, αποσταθεροποιώντας δημοσιονομικά τη χώρα και φτωχοποιώντας την κοινωνία. Η χώρα δανειοδοτήθηκε υπερβολικά, για να καταστεί χώρος με μειωμένα κυριαρχικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Η δανειακή σύμβαση και τα Μνημόνια την κατέστησαν ημιανεξάρτητο, ημικυρίαρχο κράτος, με περιθωριοποίηση της παραγωγικής του βάσης.

Η καταστροφή που επέφερε στη χώρα μας η άκριτη και πλήρης υιοθέτηση από τις μνημονιακές κυβερνήσεις του μοντέλου του μερκελικού μερκαντιλισμού -με τις πολιτικές της εσωτερικής υποτίμησης, της ασφυκτικής δημοσιονομικής πολιτικής και των πρωτογενών πλεονασμάτων- ενισχύθηκε δραματικά από τις εγγενείς αδυναμίες του εγχώριου πολιτικού συστήματος πελατειακών σχέσεων, ευνοιοκρατίας, νεποτισμού, πολυεπίπεδης διαπλοκής, σπατάλης, κομματικοποιημένου κράτους και αντιπαραγωγικής νοοτροπίας, το οποίο παρέμεινε άθικτο από τις «μεταρρυθμίσεις»...

Οι συμμαχικές κυβερνήσεις της τελευταίας τετραετίας απέτυχαν κυρίως επειδή οι ίδιες αποτελούσαν μέρος του προβλήματος και όχι τη λύση του.

Σήμερα η νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, μια κυβέρνηση σωτηρίας της χώρας και της κοινωνίας, καλείται μέσα σε ασφυκτικά οικονομικά και χρονικά πλαίσια να καταφέρει τα εξής:

* Να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και να επαναφέρει τα κατεστραμμένα και αδικημένα κοινωνικά στρώματα στην ενεργό οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου. Δηλαδή να αποκαταστήσει την κοινωνική συνοχή θέτοντας παράλληλα σε λειτουργία ένα διαφορετικό παραγωγικό και καταναλωτικό υπόδειγμα.

* Να επαναδιαπραγματευθεί με επιτυχία τη δανειακή σύμβαση καταργώντας ταυτόχρονα τα Μνημόνια και τη λιτότητα.

* Να λειτουργήσει και να βελτιώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και να αποκαταστήσει το κύρος της Βουλής.

* Να μοιράσει δίκαια και προοδευτικά τα φορολογικά βάρη.

* Να καταργήσει το κομματικό κράτος και να αποδώσει δικαιοσύνη σε εκείνους που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα και εξουσία με τρόπο βλαπτικό για το κοινό συμφέρον.

* Να εξοικονομήσει πόρους από τον περιορισμό των κομματικών στρατών και των συμβούλων, την κατάργηση των προνομίων και της σπατάλης δημόσιου χρήματος σε αντιπαραγωγικούς τομείς.

* Να απλοποιήσει τις διαδικασίες και να πατάξει τη γραφειοκρατία στις σχέσεις του πολίτη με το Δημόσιο.

* Να περιορίσει τις δαπάνες των ενόπλων δυνάμεων, με την εκπόνηση ενός διαφορετικού μοντέλου αντίληψης περί άμυνας, ασφάλειας, αλλά και προμηθειών.

* Να εμπεδώσει ένα αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη, καθιστώντας την Αστυνομία αρωγό αυτής της προσπάθειας.

* Να εμπεδώσει σχέσεις εμπιστοσύνης των πολιτών με το κράτος και τους θεσμούς του, καθιστώντας την κοινωνία ενεργό συμμέτοχο στην προσπάθεια μιας συνολικά δικαιοκρατικής δημοκρατικής μεταρρύθμισης της ελληνικής πολιτείας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ποια θα πρέπει να είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως κομματικού οργανισμού και ποιες θα πρέπει να είναι οι σχέσεις του με την κυβέρνηση και το κράτος;

Το κόμμα οφείλει να λειτουργήσει με σχετική αυτονομία απέναντι στην κυβέρνηση. Να την στηρίζει κριτικά και να την κρίνει αυστηρά, όπως επιβάλλουν οι αξιακές αρχές της Αριστεράς, οι κοινωνικές της ευαισθησίες και οι νέες συνθήκες ταξικής πάλης που θα διαμορφωθούν.

Στο πλαίσιο αυτό οφείλει να καταρτιστεί και να δημοσιοποιηθεί τάχιστα ο προβλεπόμενος από το άρθρο 27 παρ. 4 του καταστατικού ειδικός κανονισμός δεοντολογίας για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατέχουν πάσης φύσεως δημόσια αξιώματα. Να γίνει επίσης προσπάθεια ο αριθμός των κομματικών στελεχών που κατέχουν αμειβόμενη κυβερνητική θέση ή αξίωμα να βρίσκεται πολύ κάτω από το ανώτατο προβλεπόμενο όριο του 25% των μελών κάθε οργάνου του κόμματος, που προβλέπει το άρθρο 27 § 5 του καταστατικού.

Βασική προϋπόθεση για να παραμείνει το κόμμα ζωντανό και βουλευόμενο και να μη μαραζώσει στον κυβερνητισμό και την καταστροφική διαπάλη μοιράσματος των ιματίων της εξουσίας, είναι να παίξει τον ρόλο του ως πλάστης ιδεών και πολιτικών, καθώς και ως «γράδο» των νέων κοινωνικών ζυμώσεων. Μόνο έτσι θα μπορέσει να εκφράσει, να εμπνεύσει και να εκπροσωπήσει τα πιο δημιουργικά, ριζοσπαστικά και προοδευτικά στοιχεία της κοινωνίας.

Αναπόδραστα η ταύτιση κόμματος - κράτους και κυβέρνησης είναι φανερό ότι θα οδηγήσει στην κρατικοποίηση και κυβερνοποίηση του κόμματος και αντίστοιχα στην κομματικοποίηση της κυβέρνησης και του κράτους. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί μέσω της αξιοποίησης των υγιών, καταρτισμένων, ηθικών κοινωνικών δυνάμεων, οι οποίες θα πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του κράτους και τη διαμόρφωση της νέας εποχής.

Το κόμμα, ως κομμάτι της κοινωνίας, οφείλει να κατακτήσει τον ρόλο της αριστερής συνείδησης και να λειτουργήσει ως αριστερή συντροφική αντιπολίτευση, η οποία θα κρατά σε εγρήγορση την κυβέρνηση, θα κινητοποιεί τα μέλη και την κοινωνία και θα παράγει πολιτική και στελέχη.

Αντίστοιχα, τα κυβερνητικά στελέχη δεν θα πρέπει να χάσουν την επαφή τους με την κοινωνία! Αυτή η επαφή θα γίνεται με θεσμικό κοινωνικό διαμεσολαβητή το κόμμα, σε έναν διαρκή, ουσιαστικό, ανοικτό διάλογο και με ουσιαστικές επεξεργασίες θεμάτων, όπου θα λαμβάνεται υπ' όψιν το ευρύτερο κοινωνικό και όχι το συντεχνιακό ή στενά κομματικό συμφέρον!

Τι αποτελεί εντέλει νίκη σε αυτήν την πορεία; Νίκη δεν μπορεί να αποτελεί τίποτε άλλο, εκτός από τη συνειδητοποίηση και χειραφέτηση της κοινωνίας, δηλαδή την ενεργή ένταξή της στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και τη συλλογική, πολυεπίπεδη υπέρβαση της πολιτισμικής παρακμής!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL