Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Η επανάσταση της αξιοπρέπειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η επανάσταση της αξιοπρέπειας

Του Γρηγόρη Ρουμπάνη

Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν προσήλθε ο πολίτης στην κάλπη με τόση οργή. Ούτε στις εκλογές του 2012, ούτε καν στις ευρωεκλογές του 2014. Κι αυτό γιατί ποτέ δεν χλευάστηκε τόσο ξεδιάντροπα από αυτούς που εμπιστεύτηκε, κι επειδή τους εμπιστεύτηκε.

Στις εκλογές του 2012, αν και είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σε ισχυρό ρεύμα το κίνημα της διαμαρτυρίας κατά της οικειοθελούς υποταγής της χώρας στη βουλιμία των διεθνών πιστωτικών οίκων, η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος ενέδωσε είτε στο φόβο για τα χειρότερα, είτε στις διαβεβαιώσεις αυτών που τον πτώχευσαν, ότι κάπου εδώ θα τέλειωναν τα βάσανά του και οσονούπω θ' αρχίσει και πάλι να περπατά στο δρόμο, αν όχι ακόμα με ψηλά το κεφάλι, πάντως χωρίς να το σκύβει.  Δεν τέλειωσαν. Μόλις είχαν αρχίσει. Οι νέοι, επιστήμονες ή εξειδικευμένοι του παραγωγικού τομέα, δεν έβρισκαν δουλειά (ή όταν έβρισκαν βλαστήμαγαν όχι μόνο που σπούδασαν, αλλά και που τέλειωσαν το δημοτικό) κι έφευγαν μακριά. Οι μεγαλύτεροι, που λόγω ηλικίας δεν τους έπαιρναν ούτε στην ημεδαπή ούτε στην αλλοδαπή, υπέστησαν τα μισθολογικά ή συνταξιοδοτικά χειρότερα, και δεμένοι στην καρέκλα της απελπισίας υποχρεώθηκαν να βλέπουν τα νοσοκομεία να αδειάζουν από γιατρούς, τα σχολειά από δασκάλους, τις δημόσιες υπηρεσίες από δημόσιους υπαλλήλους, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις από αντικείμενο και (αναγκαστικά) προσωπικό, αλλά και να ανθούν το ρουσφέτι των (ολίγων) ημετέρων, το παραεμπόριο των νεο-μαυραγοριτών, η εκχώρηση δημόσιων αγαθών και εταιρειών στους αεριτζήδες, η φτηνή εργασία για ένα πιάτο φαΐ, η τροφή από τα συσσίτια ή τους κάδους των απορριμμάτων, η σαπίλα.

Δοθέντων όλων αυτών, στις ευρωεκλογές του 2014 η πλειοψηφία αυτή δεν υπήρχε πια, και οι όροι είχαν αντιστραφεί, με την αξιωματική αντιπολίτευση να βγαίνει από τις κάλπες με σαφές προβάδισμα. Ωστόσο και πάλι η οργή δεν είχε ξεχειλίσει, καθώς ικανός ήταν ο αριθμός εκείνων που πίστεψαν πως άλλα δεινά δεν είχε μέσα του το Κουτί της Πανδώρας, άλλες θύελλες ο ασκός του Αιόλου, και τέλος πάντων «ο,τι έγινε-έγινε, δεν θα αφήσουμε όμως  τον Τσίπρα να μας πάρει τα σπίτια και να μας μετατρέψει σε ενοικιαστές, να ζωντανέψουμε μια νέα Σοβιετία…» Και ξαναψήφισαν Σαμαρά με ολίγον από Βενιζέλο, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, ότι δεν θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να τους ρίξει μέσα στην ακόμα πιο μαύρη φτώχεια. 

Ο,τι ακριβώς ήθελε το κυβερνητικό δίδυμο, για να καμωθεί ότι εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος, το οποίο εντάξει, δεν έκανε και τίποτα φοβερό, απλώς εκμεταλλευόμενο την ευκαιρία της χαλαρής (έως και ελευθεριάζουσας) ψήφου των ευρωεκλογών, φέρθηκε αναλόγως, και μάλιστα το διασκέδασε λιγάκι. Κι όπως είχε προγραμματίσει, του έριξε κατακέφαλα τον ΕΝΦΙΑ και κάθε άλλο φόρο που είχε περισσέψει, τον φορολόγησε κι από το πρώτο ευρώ που έβγαζε από το (έτσι κι αλλιώς) μισό μεροκάματο που έπιανε στα χέρια του, έλυσε και το λουρί των τραπεζικών σκυλιών ν' αρπάξουν σπίτια και περιουσίες, κι έφτασε ο κοσμάκης να κάνει Χριστούγεννα με τους καλικάντζαρους που του άρπαζαν ή ορμούσαν ν' αράξουν από το τραπέζι ο,τι μπόρεσε να στρώσει, γιορτινές μέρες που ήταν.

Ύστερα καμώνεται τον προσβεβλημένο ηγέτη δημοκρατικής χώρας που δεν κατάφερε να εκλέξει πρόεδρο, εκείνον τον πρόεδρο που θα εκπροσωπούσε αυτή τη δημοκρατία όπως την κατάντησε. Εμ, αυτήν ακριβώς τη δημοκρατία, τη δημοκρατία του παραμορφωτικού καθρέφτη, τη δημοκρατία που δεν της έχει απομείνει τίποτα από κράτος του δήμου, μόνο υποτέλεια και χλευασμό των κατακτητών, δεν αποδέχεται ο πολίτης που αποφάσισε να κάνει τη νέα επανάσταση, μια επανάσταση που ζητάει να σταθεί δίπλα στις άλλες μεγάλες επαναστάσεις που σημάδεψαν τη σύγχρονη πολιτική ιστορία, την επανάσταση της αξιοπρέπειας. Για να οικοδομηθεί μια καινούργια δημοκρατία στη θέση της σημερινής νεο-τυραννίας, μια δημοκρατία που θα προκύψει από την αναδιανομή του πλούτου και την αναδιανομή των εξουσιών. Για να είναι δημοκρατία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL