Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης

ΤΟΥ ΣΕΡΖ ΑΛΙΜΙ*

Ο στόχος της ομαδικής δολοφονίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου του 2015 στην έδρα του Charlie Hebdo ήταν να σκοτώσει δημοσιογράφους και σκιτσογράφους για τις ιδέες τους. Βυθίζει σε πένθος τους υπερασπιστές της ελευθερίας της έκφρασης και σπέρνει τον τρόμο στο σύνολο της γαλλικής κοινωνίας. Η ομάδα της Monde diplomatique εκφράζει τα συλλυπητήριά της και την έμπρακτη αλληλεγγύη της στις οικογένειες και στους φίλους των θυμάτων.

Η σφαγή που μόλις έγινε συμβάλλει σε μια στρατηγική έντασης και φόβου, τα συστατικά της οποίας είναι, δυστυχώς, γνωστά: ψευδοθρησκευτικοί φανατισμοί, παροτρύνσεις για «σύγκρουση των πολιτισμών», ροκάνισμα των πολιτικών ελευθεριών με το παραπλανητικό πρόσχημα περί εγγύησης της ασφάλειας όλων και της νίκης στον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας».

Υπάρχει μια αντικειμενική συμμαχία ανάμεσα στην Ακροδεξιά και τους τζιχαντιστές, που προσπαθεί ν' αποδείξει ότι υπάρχει μια βασική αντίθεση ανάμεσα στην Ευρώπη και το Ισλάμ. Κάθε τζιχαντιστική επίθεση κάνει την Ακροδεξιά πιο δυνατή, κάθε βήμα της Ακροδεξιάς προκαλεί πολιτικές αντι-μουσουλμανικές που οδηγούν κάποιους, ελάχιστους μουσουλμάνους να γίνουν τζιχαντιστές. Πρέπει να σταματήσουμε τον κύκλο της κόλασης.

Η εμπορική λογική που διέπει τον Τύπο τον οδηγεί να καλύπτει τα εντυπωσιακά γεγονότα και με αυτόν τον τρόπο να τρέφει τους συλλογικούς φόβους. Εμείς, αντί να τροφοδοτούμε το σοκ των πολιτισμών, θα συνεχίσουμε να στοιχηματίζουμε στη χειραφέτηση των ανθρώπων όποια κι αν είναι η καταγωγή τους ή τα πιστεύω τους.

Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια κρίσιμη μάχη. Αυτό που διακυβεύεται είναι ο τρόπος με τον οποίο χαράσσονται οι διαχωριστικές γραμμές στη Γαλλία. Κάποιοι εμπρηστές ίσως επιθυμούν να εγκαθιδρύσουν στην Ευρώπη κλίμα διχασμού, που να φέρνει αντιμέτωπα μεταξύ τους διάφορα τμήματα του πληθυσμού τα οποία προσδιορίζονται με βάση την καταγωγή τους, την κουλτούρα τους και τη θρησκεία τους. Εμείς, αντίθετα, θα κάνουμε τα πάντα ώστε να συγκεντρωθούν στην ίδια πλευρά των οδοφραγμάτων όλοι όσοι υποστηρίζουν μια κοινωνία ελεύθερη, αλληλέγγυα και χαρούμενη, την ίδια κοινωνία για την οποία αγωνίζονταν και οι δημοσιογράφοι και οι σκιτσογράφοι του Charlie Hebdo.

* Διευθυντής Le Monde diplomatique

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL