Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Μολύβια εναντίον πολυβόλων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μολύβια εναντίον πολυβόλων

Του Βασίλη Μουλόπουλου

"Καλάσνικοφ εναντίον μολυβιών" είναι το περιεχόμενο, όπως εκφράστηκε σε σκίτσα και λόγια, που συμπυκνώνει όλη την παράνοια της σφαγής στο Παρίσι. Θάνατος εναντίον σκίτσων, γιατί με τα σκίτσα, τη σάτιρα μπορούν να ειπωθούν πράγματα πελώρια. Και αληθινά. Πράγματα που ενοχλούν, που τσακίζουν.

"Το γέλιο θα σας θάψει" ήταν ένα από τα συνθήματα του Μάη του '68. Αυτό έκαναν στο Charlie Hebdo και το έκαναν -όπως επισημαίνει ο Ιταλός συνάδελφός τους στη σάτιρα Alessandro Robecchi- με το πείσμα και την κακία που χρειάζονται, που είναι απαραίτητες και που χωρίς αυτές είναι ανώφελο να το κάνεις. Και το Charlie όλα τα χρόνια της κυκλοφορίας του δεν σεβάστηκε κανέναν και τίποτα: από το τσουτσουνάκι του Ολάντ στον θλιμμένο Αλλάχ για τα εγκλήματα στο όνομά του, όπως αυτό που έγινε το πρωινό της περασμένης Τετάρτης. Και δεν είναι τυχαίο, ειρωνεία της τύχης θα έλεγες, ότι λίγες ώρες πριν στο site του περιοδικού εμφανιζόταν η λέξη "κίνδυνος", λέξη που δεν προφήτευε το μακελειό που ακολούθησε, αλλά την επισφαλή οικονομική κατάσταση του περιοδικού (κοινό χαρακτηριστικό του μικρού και ανεξάρτητου Τύπου σε όλες τις χώρες) ζητώντας οικονομική βοήθεια από τους αναγνώστες του για να εξακολουθήσει να κυκλοφορεί και να ενοχλεί. Ειρωνεία της τύχης, γιατί την 11η πρωινή της Τετάρτης 7 Ιανουαρίου το Charlie Hebdo έγινε η πιο σημαντική εφημερίδα του κόσμου.

"Je suis Charlie Hebdo" ήταν το παγκόσμιο σύνθημα, γιατί η σάτιρα είναι η πιο ελεύθερη από τις ελευθερίες μας και σκοτώνοντάς την σκοτώνεις όλες τις άλλες. Ή -όπως γράφει ο Robecchi- σε τελευταία ανάλυση τα πράγματα είναι απλά: το να γελάς με κάτι παραμένει η πιο ανατρεπτική πράξη που υπάρχει. Πράξη που γίνεται όλα και πιο δύσκολα αποδεκτή στις δημοκρατίες και αιτία θανάτου για όσους πιστεύουν ότι έχουν τον Θεό με το μέρος τους. Οποιονδήποτε Θεό.

Το να γελάς και να κάνεις τους άλλους να γελούν απαιτεί ευφυΐα, αίσθημα κριτικής και αυτοκριτικής, ανεκτικότητα, ικανότητα να βλέπεις τη γελοιότητα, το παράλογο ακόμη κι εκεί που οι πολλοί (ή κανένας) δεν το βλέπουν.

Αυτός ήταν ο στόχος των καλάσνικοφ στο Charlie και είναι αυτά "τα απλά πράγματα" που στο τέλος, αν επιμένουμε να τα εφαρμόζουμε με σταθερότητα, τα μολύβια θα νικήσουν τα καλάσνικοφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL