Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΦΟΒΟΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ / Η Ευρώπη κινδυνεύει από την πολιτική της Μέρκελ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΦΟΒΟΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ / Η Ευρώπη κινδυνεύει από την πολιτική της Μέρκελ

Η ακραία πόλωση από το Μαξίμου δεν επιλέχθηκε με γνώμονα το συμφέρον της χώρας αλλά για να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ

Του Θόδωρου Μιχόπουλου

Κανείς δεν περίμενε κάτι το διαφορετικό. Η προεκλογική καμπάνια της Ν.Δ. στηρίζεται στον φόβο και την κατατρομοκράτηση των πολιτών. Καθημερινά τα συστημικά μέσα ενημέρωσης τροφοδοτούνται με δηλώσεις περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, την ΕΚΤ που θα μας κόψει κάθε πίστωση ή με την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών. Όλα αυτά αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ - φυσικά διαστρεβλωμένα και «μονταρισμένα» πάνω στη λογική του Μαξίμου.

Η τακτική του φόβου

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι τελείως διαφορετική, με τους διεθνείς οίκους -τους ίδιους που δεν μπόρεσαν να προβλέψουν την οικονομική κρίση σε ΗΠΑ και Ευρώπη...- να προσπαθούν, πλέον, να «μαζέψουν» τις αρχικές εκτιμήσεις τους ότι «θα εκτροχιαστεί η χώρα» και «θα πέσει στην άβυσσο». Σήμερα αρχίζουν, δειλά - δειλά, να θεωρούν ότι «οι πρόωρες εκλογές και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποτελέσουν, κατ΄ανάγκην, σενάριο καταστροφικό» [Bank of America - Merrill Lynch].

Η τακτική του φόβου, λοιπόν, στερεύει. Δεν τροφοδοτείται από το εξωτερικό, ενώ όλο και πληθαίνουν οι φωνές ότι «ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδα από το ευρώ θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη για την Eυρωζώνη και τη Γερμανία», όπως τόνισε, στην Κυριακάτικη Welt am Sonntag, ο διάσημος Γερμανός οικονομολόγος, Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της ομάδας των «σοφών» που συμβουλεύει την Α. Μέρκελ. Για να προειδοποιήσει, μάλιστα, ότι «μια τέτοια εξέλιξη θα κόστιζε πολύ ακριβά στη Γερμανία και θα προκαλούσε πολύ υψηλούς κινδύνους για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ».

Στη γραμμή του φόβου έχουν συστρατευθεί όλα τα στελέχη της Ν.Δ. Από τον ίδιο τον Αντ. Σαμαρά, που δεν διστάζει να διαστρεβλώνει απόψεις και θέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τον Γκ. Χαρδούβελη [προφήτευσε Grexit] και τον Γ. Στουρνάρα [είδε εκροή καταθέσεων]. Και τον μεν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας διέψευσε η ίδια η Τράπεζα, που διευκρίνισε ότι «οι εκροές είναι απολύτως συγκρίσιμες με τις περυσινές», τον δε Γκ. Χαρδούβελη ο ίδιος ο Μ. Ντράγκι - «Διάλυση της Eυρωζώνης; Αυτό δεν θα γίνει. Γι' αυτό δεν υπάρχει Plan B» [εφημερίδα Handelsblatt].

ΣΥΡΙΖΑ και οι Γερμανοί!

Η Ν.Δ. δεν έχει καμιά αξιοπιστία στην όποια κριτική της, με το email του Γκ. Χαρδούβελη προς την τρόικα να αποκαλύπτει την κρυφή της ατζέντα - ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., μάλιστα, Γ. Κύρτσος, απροκάλυπτα ζήτησε [Σκάι] μείωση των συντάξεων γιατί το θέλει η τρόικα! Μοναδικό «όπλο» της Ν.Δ. οι τυχόν «ατυχείς δηλώσεις» -ελάχιστες, είναι η αλήθεια- εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, που, όμως, και δεν εκφράζουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορούν να αλλάξουν τη διαμορφωμένη εικόνα των πολιτών περί μη βιώσιμης χώρας - κύρια προβλήματα των πολιτών η ανεργία, η υγεία, η φορολογία και το φορολογικό σύστημα.

Η πολιτική της λιτότητας, όμως, «πρέπει να τελειώσει, κοινωνικά και οικονομικά [...] Είναι και παράλογη και καταστροφική. Το χρέος για να αποπληρωθεί χρειάζεται γενναία αναδιάρθρωση», όπως τόνισε ο Αλ. Τσίπρας το Σάββατο. Άποψη που «υιοθετεί» και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Βερολίνου [DIW] Μάρτσελ Φράτσερ, που τονίζει ότι «ένα μεγάλο μέρος του σημερινού δημόσιου χρέους θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί έτσι ώστε η αποπληρωμή του να συνδέεται με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Τη «ρήτρα ανάπτυξης», δηλαδή, προκειμένου, όπως τόνισε και ο Αλ. Τσίπρας, το χρέος «να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού». Ο Μ. Φράτσερ δεν διαστάζει να επαναλάβει, με διαφορετικές λέξεις, τη διαπίστωση του Β. Σόιμπλε ότι «στην Ελλάδα απέτυχαν οι ελίτ». «Πρέπει», τονίζει, «να ξεφορτωθούμε την παλιά πολιτική ελίτ και να καταλάβουμε ότι μια νέα γενιά πολιτικών είναι η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα της Ελλάδας».

Για να προσθέσει ότι «η απόδοση των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν σοκαριστικά κακή. Για πολλές γενιές η ελληνική πολιτική ελίτ ήταν αγκιστρωμένη στα προνόμια της εξουσίας».

Η διαχείριση του χρέους

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ απέτυχαν. Ο οδικός τους χάρτης, έξοδος από το Μνημόνιο με απεύθυνση στις αγορές καθώς και απομάκρυνση του ΔΝΤ, απέτυχε. Οι πολίτες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν, πέρα από νέα καταστροφικά μέτρα. Υπάρχει μια μόνιμη αντίφαση μεταξύ λόγων και έργων της σημερινής συγκυβέρνησης - την ώρα που ανακοίνωνε σκληρά μέτρα, που του επέβαλε η τρόικα, ο Αντ. Σαμαράς δήλωνε ότι «σκίζει, καθημερινά, σελίδα - σελίδα, το Μνημόνιο»! Με την κριτική του Μαξίμου να έχει επικεντρωθεί μόνο στο πώς θα διαπραγματευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το χρέος - αυτοί έχουν να υλοποιήσουν το e-mail του κ. Χαρδούβελη...

Το χρέος, όμως, δεν είναι «τοπικό» πρόβλημα. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, το μέλλον του ευρώ. Και ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνεται ο πόλεμος μεταξύ των οπαδών της λιτότητας και αυτών της δημοσιονομικής χαλάρωσης προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη. Έχουμε χρέος, «αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της χώρας, να προστατεύσουμε τη χώρα από τη σημερινή Ευρώπη» [Ζ. Ζήκου, Επένδυση, 03.01.15]. Είναι προφανές ότι η τακτική της ακραίας πόλωσης από το Μαξίμου -δεν δέχτηκε ούτε debate μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Αντ. Σαμαρά...- δεν επιλέχθηκε με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, αλλά για να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων της Ν.Δ. Πολιτική που θα αποτύχει καθώς στηρίζεται αποκλειστικά στο, αφερέγγυο, πρόσωπο του Αντ. Σαμαρά.

***

Η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου θα εκλέξει και κυβέρνηση! Το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου δύσκολα θα δώσει το παρών, μετά την εμφάνιση του κόμματος του Γ. Παπανδρέου, καθώς βάλλεται από τρεις κατευθύνσεις: το Ποτάμι, το «ΠΑΣΟΚ» του Γιώργου και τη Ν.Δ. Προς την τελευταία κατευθύνεται το κομμάτι των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που ταυτίστηκε με την πολτική της Ν.Δ. Το Ποτάμι ήδη αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα από την εμφάνιση του ΚΙΔΗΣΟ [το νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου], ενώ το ΚΙΔΗΣΟ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί δημοσκοπικά προκειμένου να εμφανιστεί ότι κλείνει η «ψαλίδα» ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ.! Όνειρα θερινής νυχτός - μέσα στο καταχείμωνο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL