Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Όταν ο Τσίπρας αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη…
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν ο Τσίπρας αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη…

… δεν είναι εύκολο στους καταστροφείς της ελληνικής κοινωνίας να παίξουν παραπλανητικά παιχνίδια με τον λόγο του. Ούτε να τον παρομοιάσουν με άλλους αναλώσιμους στην ανυποληψία τους ηγέτες, οι οποίοι στάθηκαν μοιραίοι για τον τόπο τον οποίο ορκίστηκαν όρκο ιερό να τον υπηρετούν ανιδιοτελώς και υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Ψύχραιμος, αποφασιστικός, σταθερός, εμβληματικός έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας στα τρία πρώτα βήματα μετά την ιστορική αποτυχία του Αντώνη Σαμαρά να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ελέγξει τις εξελίξεις για ακόμα ένα-δυο χρόνια:

*Στις δηλώσεις του έξω από το κτίριο της Βουλής, μετά την τρίτη και φαρμακερή για τον πρωθυπουργό ψηφοφορία, εκεί όπου έδωσε το σύνθημα, το οποίο θα τον ακολουθεί σε κάθε βήμα του από τούδε και στο εξής: «Το μέλλον ξεκίνησε».

*Στην ομιλία του στον «Κεραμεικό», το βράδυ της ίδιας μέρας, όπου ξεκαθάρισε ότι η υπό την ηγεσία του νέα κυβέρνηση θα περάσει από κόσκινο όλες τις αποφάσεις και συμβάσεις της υποτέλειας προς τους δανειστές, θα τις καταργήσει και θα τις στείλει στον δικαστικό έλεγχο, μαζί με τους συντάκτες και τους εκτελεστές τους βεβαίως.

*Και, κυρίως, στην εισαγωγική ομιλία του προς τα μέλη του Διαρκούς Συνεδρίου, όπου ανέπτυξε μια προς μια τις ανατρεπτικές κινήσεις του -αναλαμβάνοντας ο ίδιος υπόλογος ενώπιον των πολιτών -απέναντι στο κράτος της διαφθοράς, στο κράτος της διαπλοκής, στο κράτος της μίζας, στο κράτος εξυπηρέτησης των ορέξεων των αδιόρθωτων Γερμανών (και άλλων), καθώς και στο καθεστώς της σταθερής εξαθλίωσης και της εκμηδένισης της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού.

Με την επισήμανση ότι στην αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όλοι θα δώσουν λόγο για το «πού βρήκαν τα λεφτά», εξήγγειλε την ενοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών «σε ένα ενιαίο σώμα που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό», καθώς και την «ενίσχυση του ΣΔΟΕ και του ΣΕΠΕ ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα στην ιδιωτική οικονομία και στο δημόσιο».

Διότι αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα. Τελεία και παύλα για ένα σύστημα που εξέθρεψε κάλπικους εκσυγχρονιστές, δουλικούς απέναντι στον ξένο δυνάστη πολιτικούς, και ευφυέστατους στην απομύζηση του δημόσιου πλούτου επιχειρηματίες. Εκκίνηση για την ανοικοδόμηση της δημοκρατίας.

Κι είναι αυτός ο υπέρ της δημοκρατίας λόγος του που ενόχλησε πολλούς (κι ας μην το ομολογούν για να μην εκτεθούν), εντός κι εκτός, από αυτούς που κρατούσαν μέχρι τώρα στα χέρια τους τα δεσμά της υποταγής. Διότι «δημοκρατία» και «υποτέλεια» αποτελούν έννοιες που δεν δένει η μια με την άλλη. Η δημοκρατία προϋποθέτει ελεύθερους και υπερήφανους ανθρώπους. Η υποτέλεια δεσποτισμό και εξάρτιση, φτώχεια και μιζέρια.

Κι επειδή δεν μπορούν να κατηγορήσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι αποτελεί «σκοτεινή» επιδίωξή του η επαναθεμελίωση της δημοκρατίας, του προσάπτουν την κατηγορία ότι απειλεί τη σταθερότητα. Τη σημερινή σταθερότητα που μεταφράζεται στη συμπίεση συντάξεων και μισθών σε επίπεδο ενός ευρώ (και αν) την ημέρα, τον φορολογικό εξανδραποδισμό των πιο παραγωγικών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, τη στέρηση της ατομικής ιδιοκτησίας με ολετήρες τις τράπεζες και τις υπέρ ξένων συμφερόντων λειτουργούσες ΔΟΥ, την πλήρη εξάλειψη της δημόσιας υγείας και παιδείας, την ολοκληρωτική εκποίηση κάθε δημόσιας περιουσίας και επιχείρησης υπέρ γνωστών και άγνωστων επενδυτικών συμφερόντων για ένα κομμάτι ξερό ψωμί, την παγίωση της εποχικής εργασίας για τους νέους εργαζόμενους, οι οποίοι προορισμό της ζωής τους θα έχουν την κατά το θέρος εξυπηρέτηση των ξένων επισκεπτών στη χώρα.

Ε, αυτή η σταθερότητα δεν έχει κανένα μέλλον εδώ. Δεν πρέπει να έχει. Και δεν θα έχει. Με προσωπική ευθύνη όχι μόνο του Αλέξη Τσίπρα. Με προσωπική ευθύνη του καθενός από όσους στρατεύονται στον υπέρ της δημοκρατίας αγώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL