Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Με αφορμή την ΕΡΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με αφορμή την ΕΡΤ

Αυτές οι γραμμές γράφονται με το μαύρο ακόμα παρόν και την ΕΡΤ επίκεντρο του δράματος. Έπειτα από μια σύσκεψη και σε αναμονή ακόμα μιας σύσκεψης των τριών εταίρων της συγκυβέρνησης. Μέσα δηλαδή στην αλυσιδωτή αντίδραση που γέννησε μια αυταρχική απόφαση η οποία, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι η τελευταία.

Όλα όμως δείχνουν ότι η κυβερνητική κρίση οδηγεί σε ανασχηματισμό και όχι σε εκλογές. Η διαφωνία, οι υψηλοί τόνοι, η διάσταση απόψεων θα δώσουν τη θέση τους στον "καλύτερο συντονισμό" των κυβερνητικών εταίρων.

Κάποιοι θα ερμηνεύσουν αυτή την εξέλιξη ως υποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά, διότι η ακραία και μονομερής του ενέργεια δεν του βγήκε όπως θα ήθελε. Νομίζω όμως ότι σε αυτό τον τελευταίο σπασμό της κρίσης, με αφορμή την πρωτοφανή για ευρωπαϊκή χώρα πράξη του μαυρίσματος της δημόσιας τηλεόρασης, φάνηκε καθαρά μια πρόθεση. Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της "ζαριάς", η απόφαση του πρωθυπουργού και της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύει τη μελλοντική πορεία του πολιτεύεσθαι αυτής της κυβέρνησης. Πρόθεση του Έλληνα πρωθυπουργού είναι μια δεξιά ανασύνθεση: όχι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης αλλά ο ανασχηματισμός της ελληνικής Δεξιάς, με την εργαλειακή χρήση ανθρώπων του "μεταρρυθμιστικού Κέντρου" και με την επιθετική προβολή μιας νεοσυντηρητικής, κοινωνικά και πολιτισμικά, ατζέντας. Θεμελιώδεις πυλώνες αυτής της πρόθεσης είναι ο αυταρχικός μεταρρυθμισμός στην οικονομία και ένας ιδιότυπος νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός στην κουλτούρα και στα ζητήματα αξιών.

Η επίθεση στην ΕΡΤ συνοδεύτηκε άλλωστε από δύο λόγους δικαιολόγησης του "μαύρου": από τη μία ο λόγος στο όνομα της οικονομικής εξυγίανσης και των μνημονιακών υποχρεώσεων για γρήγορη μείωση του κράτους. Συγχρόνως, όμως, διακρίναμε έναν λόγο εμπαθή και φορτισμένο για πολιτισμική αντιστροφή της "μεταπολίτευσης" και των όσων συμβόλιζε μια "αριστερόστροφη" δημόσια τηλεόραση. Στο ακροατήριο που υποστήριξε το κλείσιμο της ΕΡΤ κυριάρχησαν, αναμεμειγμένα, και τα δύο μοτίβα: τόσο η συνηθισμένη επίκληση του αδικημένου ιδιωτικού τομέα (εναντίον των προνομιούχων του Δημοσίου) όσο και ποικίλες φωνές κατά του εθνομηδενισμού των "κουλτουριάρηδων" που υποτίθεται ότι είχαν καταλάβει τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Η νέα δεξιά σύνθεση, την οποία επιδιώκει ο Αντώνης Σαμαράς και το περιβάλλον του συναρθρώνει και τους δύο λόγους. Ξεκινάει από την υπόθεση ότι μια Δεξιά δεν μπορεί να κυριαρχήσει πολιτικά παραμένοντας μόνο στο πεδίο της οικονομίας. Τα συμφέροντα δεν αρκούν αν δεν μπουν στο παιχνίδι και τα πάθη, τα συναισθήματα και οι αξίες. Πόσο μάλλον που τα σκληρά δεδομένα της οικονομίας είναι άσχημα παρά τους τόνους του success story.

Το εγχείρημα της νέας δεξιάς σύνθεσης δεν υπακούει μόνο στην ανάγκη ισορροπιών μεταξύ "Κέντρου" και Ακροδεξιάς, μεταξύ οικονομικού (νεοφιλελεύθερου) ορθολογισμού και μιας πολιτικής των δεξιών παθών και συναισθημάτων. Η εκλογική μέριμνα για επαναφορά ψηφοφόρων από τη Χρυσή Αυγή είναι μια υπαρκτή και σημαντική παράμετρος. Αλλά μαζί με αυτήν υπάρχει και μια πραγματική ιδεολογική πρόθεση, μια αυτόνομη, θα έλεγε κανείς, μέριμνα για ιδεολογική-πολιτισμική αντεπίθεση. Η σαμαρική εκδοχή της ανασύνθεσης του χώρου αφήνει πίσω της τον κεντροδεξιό πραγματισμό, διότι θέλει να υφάνει κάτι πολύ πιο σκληρό και ανθεκτικό, μια ηγεμονία στη "μεταμνημονιακή εποχή".

Σε αυτό, λοιπόν, το σχέδιο εγκλωβίζονται οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. Μιλώντας ακόμα, όπως στις χτεσινές του δηλώσεις ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για κυβέρνηση που θα έχει και προοδευτικό πρόσημο! Σαν να μην υπήρξε η περιπέτεια με το αντιρατσιστικό και το διάγγελμα του Κεδίκογλου για το μαύρισμα της ΕΡΤ. Και σαν να μην είναι ορατή η επιδίωξη του Αντώνη Σαμαρά να διαλύσει πλήρως το σοσιαλδημοκρατικό Κέντρο, μετατρέποντάς το σε "τεχνοκρατική" συνιστώσα ενός νεοσυντηρητικού συναγερμού.

Τι θα γίνει στη δημόσια ραδιοτηλεόραση; Με τους απολυμένους της; Και με ποιον τρόπο το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης, εθνικό και διεθνές, θα βαρύνει στις πολιτικές εξελίξεις που έρχονται; Το βέβαιο είναι ότι κι αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι πολιτικά αδρανές...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL