Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΝΑ «ΚΛΕΙΣΟΥΝ» ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΠΕΥΣΑΝ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ / Παράταση Μνημονίου μέχρι τις εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΝΑ «ΚΛΕΙΣΟΥΝ» ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΠΕΥΣΑΝ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ / Παράταση Μνημονίου μέχρι τις εκλογές

ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ

Και παράταση του υπάρχοντος Μνημονίου θα υπάρξει και προετοιμασία για το «νέου τύπου» Μνημόνιο γίνεται - σήμερα καταφθάνει και το σχετικό κλιμάκιο της τρόικας. Κανείς, όμως, δεν ξεχνά ότι η εκλογή ή μη Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη διαδικασία να ξεκινά στις 17 Δεκεμβρίου [η δεύτερη ψηφοφορία στις 22 και η τρίτη στις 27 Δεκεμβρίου], είναι αυτή που καθορίζει τις άμεσες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Και αυτή η επιτάχυνση των διαδικασιών με την εκλογή Προέδρου είναι σωτήρια για τη χώρα καθώς δεν θα έχει προλάβει η σημερινή κυβέρνηση να δεσμεύσει τη χώρα. Άλλωστε η παράταση δύο μηνών που δόθηκε στο Μνημόνιο, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, συμπίπτει με την ημερομηνία εκλογών, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν θα υπάρξει εκλογή Προέδρου!

Με τον φόβο του ντόμινο

Η κυβέρνηση δεν αποφάσισε μόνη της να επιταχύνει τις εξελίξεις ως προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι κινήσεις που παρακολουθούμε επιβλήθηκαν από την τρόικα! Κι αυτό γιατί θέλουν να «κλείσουν» γρήγορα το μέτωπο με την Ελλάδα -προκειμένου «να ξέρουν με ποιον έχουν να κάνουν»- μπροστά στις εξελίξεις που έρχονται με Ιταλία και Γαλλία. Οι Γερμανοί, μετά τον «τσαμπουκά» της Άν. Μέρκελ -κάλεσε τις δύο χώρες να πάρουν πρόσθετα μέτρα- και τις οξύτατες αντιδράσεις που ακολούθησαν -«τις μεταρρυθμίσεις τις κάνουμε στη Γαλλία όχι για να ευχαριστήσουμε τον έναν ή τον άλλον Ευρωπαίο ηγέτη», απάντησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν-, ρίχνουν τους τόνους. Το γερμανικό κοινοβούλιο εξήρε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των δύο χωρών, ενώ ο Β. Σόιμπλε δήλωνε ότι «βρισκόμαστε όλοι στον σωστό δρόμο και στη Γερμανία πρέπει επίσης να καταβάλουμε μια προσπάθεια»!

Την ίδια ώρα, ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί [συνέντευξη στην Suddeutsche Zeitung] επεσήμανε τον κίνδυνο για την Ευρωζώνη αν καταρρεύσει η Ελλάδα τονίζοντας ότι «η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, αν μη τι άλλο και για να προστατευθεί η Ευρωζώνη»! Σύμφωνα, μάλιστα, με την εφημερίδα, η Ε.Ε. επείγεται να «κλείσει» το ελληνικό ζήτημα τις επόμενες μέρες - «αν δεν τα βρούμε επιτέλους με τους Έλληνες, την 1η Ιανουαρίου μας περιμένει μια νέα ευρωκρίση», τονίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην εφημερίδα! Ο Π. Μοσκοβισί σημείωνε, ακόμη, ότι «θα υπάρξει παράταση και μετά την Πρωτοχρονιά» [σ.σ. του Μνημονίου] επιβεβαιώνοντας, παράλληλα, τη συμφωνία για την «προληπτική γραμμή πίστωσης» και την παραμονή του ΔΝΤ - «το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει, το χρειαζόμαστε για την αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», υποστηρίζει.

Βλέπουν εκλογές οι Γερμανοί

Ουσιαστικά οι Ευρωπαίοι, μπροστά στις εξελίξεις που έρχονται σε Ιταλία και Γαλλία, αλλά και γενικότερα στην Ευρωζώνη [«καμπανάκι» και από τον ΟΟΣΑ για ύφεση στην Ευρωζώνη], ομολογούν τον φόβο του ντόμινο, ακόμα και σήμερα, από χρεοκοπία της «μικρής» Ελλάδας και προσπαθούν να «κλείσουν» το θέμα, εγκλωβίζοντας την επόμενη κυβέρνηση. Χωρίς, μάλιστα, να αλλάξουν στο παραμικρό, καθώς, όπως αποδείχθηκε και από τα e-mail, η κυβέρνηση απλώς υπακούει και εκτελεί εντολές. Έτσι, και ΔΝΤ θα υπάρχει, και νέα μέτρα έρχονται, και παράταση Μνημονίου θα υπάρξει. Η πίεση, όμως, από την κοινωνία -και από τον ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά- τους αναγκάζει να πάνε σε εκλογές για Πρόεδρο προκειμένου να ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Οι Ευρωπαίοι δεν πείθονται από τη σημερινή κυβέρνηση ούτε για τον προϋπολογισμό - «είναι ο πρώτος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός εδώ και χρόνια, πανηγυρίζουν οι Έλληνες. Η τρόικα, όμως, έχει άλλους αριθμούς. Βλέπει μια τρύπα τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ», γράφει χαρακτηριστικά το Spiegel. Και οι Γερμανοί επαναφέρουν το θέμα των πρόωρων εκλογών με βασικό ερώτημα [εφημερίδα Handelsblatt] «ποια θα είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει;» με την απάντηση -που οι ίδιοι δεν δίνουν- να φαντάζει εύκολη!

Ψάχνοντας τους «180»

Εκλογές, λοιπόν, περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Γεγονός, πάντως, είναι ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την κυβέρνηση. Από τους 290 παρόντες βουλευτές, οι 155 ψήφισαν «ναι» [ανάμεσά τους και η από τη ΔΗΜ.ΑΡ. προερχόμενη Κ. Μάρκου], 134 «όχι» και ένας «παρών» [Γρ. Ψαριανός]. Απουσίαζαν η Χρ. Γιαταγάνα [ανεξάρτητη], ο Χ. Οσμάν Αχμέτ [ΠΑΣΟΚ, με επιστολή του δήλωσε ότι θα ψήφιζε «ναι»], οι επτά κρατούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και ο Ευ. Μπούκουρας [ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη Χ.Α.].

Αν, όμως, δεν μπόρεσε η κυβέρνηση να βρει πέντε - δέκα βουλευτές να στηρίξουν τον προϋπολογισμό, από πού αντλεί τη βεβαιότητα ότι θα βρει τους 180 «πρόθυμους» ώστε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Και, βέβαια, είναι απολύτως [πολιτικά] σωστό το επιχείρημα [Αλ. Τσίπρας, στη Βουλή] ότι «όταν καταψηφίζεις έναν προϋπολογισμό, ουσιαστικά ζητάς την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης», ότι «ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης ο προϋπολογισμός», ότι «το 'όχι' στον προϋπολογισμό σήμερα που θα γίνει 'ναι' αύριο δεν δικαιολογείται παρά μόνο ως αποτέλεσμα μεθοδεύσεων».

Και τα «βαριά» ονόματα...

Η ψηφοφορία στον προϋπολογισμό έδειξε και τα όρια των «ναι». Οι συνήθεις «ύποπτοι» Γρ. Ψαριανός, Κ. Μάρκου, Κ. Γιοβανόπουλος [«Μη με βρίζετε επειδή είμαι πιθανός ψηφοφόρος του Προέδρου της Δημοκρατίας»], ενώ η Ελ. Κουντουρά ήταν σαφέστατη, αν και σε πλήρη διαφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ - «Δεν μπορούμε να δώσουμε παράταση σ' αυτή την κυβέρνηση να συνεχίσει αυτή την καταστροφική πολιτική για τους Έλληνες». Φαίνεται, μάλιστα, ότι η συνολικότερη προσπάθεια «ρευστοποίησης» βουλευτών, προκειμένου να συγκροτηθεί νέο μνημονιακό μπλοκ, δεν αποδίδει καρπούς. Η κίνηση συλλογής υπογραφών με την πρωτοβουλία των «οκτώ» [πέντε ανεξάρτητων και τριών βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ.], που τάχθηκαν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και εκλογές μέσα στο 2015, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Να ελπίζει η κυβέρνηση σε κάποια, κάτω από το τραπέζι, συμφωνία με τους έγκλειστους στον Κορυδαλλό; Όλα είναι πιθανά.

Ήδη στον χορό μπαίνουν τα «βαριά» ονόματα της Ν.Δ., όπως ο Κ. Καραμανλής και η Ντ. Μπακογιάννη, καθώς με δηλώσεις ή διαρροές το Μαξίμου προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα. «Εγώ πιστεύω», δήλωσε η Ντ. Μπακογιάννη στη Real News, «ότι εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Και να μη βγει, όμως, εκείνο που προέχει είναι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Εδώ και έξι μήνες η χώρα σέρνεται», τονίζει. Να σημειωθεί ότι το όνομά της Ντ. Μπακογιάννη ακούστηκε για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως και αυτά του Ιωάννη Τέντε [δικαστικός, εθνικός εισαγγελέας κατά της διαφθοράς], του Βασίλειου Σκουρή [καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης], της Μαριάννας Βαρδινογιάννη και άλλων - πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν "παίζει" το όνομα της ποιήτριας Κ. Δημουλά. Κανείς, ωστόσο, δεν γνωρίζει σήμερα πόσο πραγματικά «παίζουν» αυτά τα ονόματα. Ο κυριακάτικος, μάλιστα, Τύπος μάς πληροφορούσε ότι ο Κ. Καραμανλής «έχει αποφασίσει, πλέον, να σηκώσει το τηλέφωνο και με το κύρος που διαθέτει στον χώρο της Κεντροδεξιάς να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της συγκρότησης της προεδρικής πλειοψηφίας». Όσο για το αν ενδιαφέρεται ο ίδιος για την προεδρία, σε σχετική ερώτηση η σύζυγός του Νατάσα απάντησε ότι «εγώ του λέω να κάτσει στο σπίτι»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL