Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, μοχλός ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, μοχλός ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας

Όλοι βιώνουμε την οικονομική κρίση η οποία παράγει ύφεση, ανεργία και τείνει να λάβει διαστάσεις εθνικής τραγωδίας. Εμπρός σ' αυτό το οικονομικό περιβάλλον η κυβερνητική φλυαρία περί ανάπτυξης περισσεύει, αλλά την ανάπτυξη δεν την έχει αισθανθεί τουλάχιστον ανεπαίσθητα κανείς πολίτης. Ο θεωρητικός και επικοινωνιακός οπτιμισμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση συνεπικουρούμενη και από τα ΜΜΕ για την ανάπτυξη δεν συναντάται με την αδυσώπητη οικονομική πραγματικότητα.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής; 1) Τι ανάπτυξη θέλουμε; 2) Πoιους τομείς στρατηγικού χαρακτήρα της οικονομίας πρέπει να αναπτύξουμε;

Tα ως άνω ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν μέσα στο πλαίσιο ενός εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού ανασυγκρότησης της οικονομίας μας. Θεωρείται βέβαιο η ανάπτυξη θα πρέπει να έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και να σέβεται το φυσικό περιβάλλον και όχι τα υπερκέρδη των πολυεθνικών εταιρειών. Υπάρχουν τομείς οικονομικής δραστηριότητας που διαθέτουν συγκριτικά οικονομικά πλεονεκτήματα και βέβαια με υψηλό δείκτη know how, που μπορούν να κινήσουν το βαλτωμένο κάρο της οικονομίας μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, για παράδειγμα ο τομέας της αγροτικής οικονομίας, τόσο ο κλάδος της φυτικής όσο και της ζωικής παραγωγής.

Πλέον συγκεκριμένα, ο κλάδος της φυτικής παραγωγής και ιδιαίτερα οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών και ανθοκομικών αποτελούν προνομιακό πεδίο για την εκκίνηση της οικονομίας. Οι πολιτικές στοχεύσεις (στρατηγικοί στόχοι) της ανάπτυξης αυτών των υποκλάδων της φυτικής παραγωγής είναι α) η δημιουργία αυτάρκειας ποιοτικών κηπευτικών και ανθοκομικών προϊόντων για τον λαό μας. β) η αύξηση των εξαγωγών ώστε να καταστεί πλεονασματικό το γεωργικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και γ) να μειωθεί θεαματικά η ανεργία, που έχει λάβει διαστάσεις κοινωνικής ανθρωποφαγίας.

Η Κεντρική Μακεδονία και η Θράκη είναι γεωγραφικές περιοχές οι οποίες βάσει γεωλογικών μελετών διαθέτουν τεράστια γεωθερμικά πεδία, που η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση των υπό ανάπτυξη θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Έχοντας αυτό το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε αυτή τη γεωγραφική περιφέρεια καθώς και την άφθονη ετήσια ηλιακή ακτινοβολία, όπως και τη γειτνίασή της προς Βορρά με μια τεράστια αγορά καταναλωτών (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, Ρωσία κ.λπ.) εύκολα προσβάσιμη οδικώς και σιδηροδρομικώς, δημιουργείται αυτομάτως η ανάγκη υλοποίησης των προτεινόμενων Αγροτικών Θερμοκηπιακών Πάρκων (ΑΘΠ).

Σε κάθε Νομό εκκινώντας από τον Ν. Θεσσαλονίκης μέχρι τον Ν. Έβρου μπορεί να δημιουργηθεί ένα Α.Θ.Π εκτάσεως από 50000 έως 150000 στρεμμάτων ανάλογα με τo γεωθερμικό δυναμικό του κάθε Νομού.

Λόγω του ότι ο τομέας της Αγροτικής Οικονομίας είναι τομέας εντάσεως εργασίας και δη οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες, δημιουργείται μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας (εργατικό, τεχνικό, επιστημονικό, ερευνητικό προσωπικό) μακροπρόθεσμου χρονικού ορίζοντα. Αν ληφθεί υπ' όψιν ότι για θερμοκηπιακή καλλιέργεια ενός στρέμματος το 40% περίπου της συνολικής δαπάνης παραγωγής αντιστοιχεί στη θερμική ενέργεια και ότι η καλλιέργεια ενός στρέμματος με τρεις βιολογικούς κύκλους ανά έτος απαιτεί 0,6 Ανθρώπινες Μονάδες Εργασίας, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι με 100.000 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας δημιουργούνται 60.000 θέσεις απασχόλησης και ότι το κόστος παραγωγής ανά μονάδα προϊόντος υποχωρεί θεαματικά, πέραν των πολλαπλασιαστικών θετικών συνεπειών (έμμεσες θέσεις εργασίας) που δημιουργούνται σε άλλους υποστηρικτικούς οικονομικούς κλάδους π.χ. βιοτεχνίες υλικών συσκευασίας, πλαστικών, μεταποίησης, μεταφορές κ.λπ.

Υπό το πρίσμα αυτό, για τη δημιουργία και σύσταση αυτών των Αγροτικών Θερμοκηπιακών Πάρκων απαιτούνται: Α) Εκ μέρους της πολιτείας να δημιουργήσει εκείνο το νομικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τους όρους και τις σχέσεις λειτουργίας που θα διέπουν τα ΑΘΠ. Β) Η σύσταση Τράπεζας Γης.

Γ) Οι υλικοτεχνικές υποδομές εκ μέρους του κράτους όπως η χωροταξική ταξινόμηση, ο προσδιορισμός των χρήσεων γης, η κατασκευή των δικτύων άρδευσης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και δικτύων διανομής των θερμών νερών κ.λπ.

Δ) Η δημιουργία Τράπεζας Αγροτικών Επενδύσεων ειδικού σκοπού υπό δημόσιο χαρακτήρα, που θα χρηματοδοτεί αγροτικές και καινοτόμους βιώσιμες επενδύσεις του γεωργικού χώρου.

Ε) Η χρηματοδότηση των βασικών υλικοτεχνικών υποδομών πού επιτυγχάνεται μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, π.χ. ΕΣΠΑ, κατά ένα σημαντικό ποσοστό και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κατά το υπόλοιπο ποσοστό, το οποίο βέβαια συνεχώς συρρικνώνεται από την παρούσα άνευρη μνημονιακή κυβέρνηση προς χάρη των επιταγών της τρόικας.

ΣΤ) Η χρηματοδότηση κατασκευής των θερμοκηπιακών μονάδων, η οποία επιτυγχάνεται μέσω των γεωργικών σχεδίων βελτίωσης κατά ένα μεγάλο ποσοστό σε συνδυασμό με δάνεια κεφάλαια από την Τράπεζα Αγροτικών Επενδύσεων, ειδικού σκοπού, με χαμηλό επιτόκιο, και κατά ένα μέρος με ίδια κεφάλαια των φερόμενων επενδυτών.

Ζ) Η επαγγελματική και τεχνική κατάρτιση όλων των αγροτών που επιθυμούν να εμπλακούν σε αυτή την οικονομική γεωργική δράση από εξειδικευμένους γεωπόνους με θεωρητική και εμπειρική γνώση επί της τεχνικής καλλιέργειας θερμοκηπιακών φυτικών ειδών.

Θεωρείται πολύ σημαντική η συμμετοχή σε αυτό το επενδυτικό-οικονομικό εγχείρημα των ομάδων παραγωγών, των ιδιωτών αγροτών, των συνεταιρισμών διαθέσεως αγροτικών προϊόντων, εφαρμόζοντας πλήρως τις λειτουργίες του marketing αγροτικών προϊόντων όπως τυποποίηση, συσκευασία, σήμανση, πληροφόρηση αγοράς, έρευνα αγοράς, διαφήμιση κ.λπ. Αυτό σημαίνει ένα νέο μοντέλο συνεταιρισμού, που σέβεται τα μέλη του, τους καταναλωτές και εφαρμόζει πραγματικά τις αρχές του συνεργατισμού και δεν είναι φερέφωνο των εκάστοτε κυβερνητικών και κομματικών αγροτοπατέρων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Αυτή η γεωργική οικονομική δράση είναι πράγματι αναπτυξιακή, διότι αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα, καθώς και το αμετάθετο της γεωθερμικής ενέργειας, και αποτελεί βασική συνιστώσα εφαρμοσμένης πολιτικής του αγροδιατροφικού συμπλέγματος ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ και συμβάλλει στην έξοδο της οικονομίας μας στο ξέφωτο, αντίθετα με τις αδιέξοδες πολιτικές ύφεσης, λιτότητας, μείωσης μισθών, συντάξεων, αθρόων ιδιωτικοποιήσεων που βαφτίζονται "ανάπτυξη" που έχουν υιοθετηθεί από τον τρίχρωμο κυβερνητικό συνασπισμό κατόπιν υπαγόρευσης της τρόικας και τού πλέον βάρβαρου τραπεζικού-χρηματιστικού κεφαλαίου.

Μάκης Μεκέσης είναι Γεωπόνος. Μέλος της γραμματείας της Β' Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ν. Θεσσαλονίκης και της Επιτροπής αγροτικών και κτηνοτροφικών θεμάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL