Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Αγοράζει χρόνο με ανοιχτή την εκκρεμότητα της ΕΡΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγοράζει χρόνο με ανοιχτή την εκκρεμότητα της ΕΡΤ

Πολιτικό χρόνο έως αύριο αγοράζει ο Αντ. Σαμαράς, καθώς το απόγευμα θα συγκληθεί εκ νέου η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Αν και η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές φαίνεται να απομακρύνεται, όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά, ενώ η τελική ρήξη δεν αποκλείεται, δεδομένης της πρόθεσης του Αντ. Σαμαρά να μην κάνει πίσω σε ό,τι αφορά στο "λουκέτο" στην ΕΡΤ.

Ο πρωθυπουργός, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, επέμενε στο "λουκέτο" της ΕΡΤ ερμηνεύοντας "στενά" την απόφαση του ΣτΕ. Μ' άλλα λόγια, το Μαξίμου απέκλειε κάθε ενδεχόμενο να ανοίξει η ΕΡΤ όπως ήταν την περασμένη εβδομάδα. Παράλληλα, συνεργάτες του πρωθυπουργού δήλωναν "δικαιωμένοι" από την απόφαση του ΣτΕ, επισημαίνοντας ότι "ναι μεν πρέπει να αρθεί το μαύρο στις οθόνες, αλλά το ΣτΕ παραδέχεται ότι η ΕΡΤ δεν υφίσταται πια ως νομικό πρόσωπο".

Ο ρόλος Στουρνάρα

Τη σκληρή γραμμή της κυβέρνησης, που διοχέτευε με διαρροές το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη σύσκεψη αρχηγών, επισημοποίησε χθες, με δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας. «Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επικυρώνεται η κατάργηση της ΕΡΤ και του διοικητικού συμβουλίου της. Διατάσσεται επίσης ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος υπουργός να εκπέμψουν πρόγραμμα από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα μέχρι τη σύσταση και λειτουργία του νέου φορέα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας: «Μείζον θέμα και ζητούμενο είναι να συνεχιστούν οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση τόλμησε και θα συνεχίσει. Την Τετάρτη θα συνεχιστούν οι συζητήσεις».

Κυβερνητικό δίλημμα

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αρθεί το αδιέξοδο μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αν η αυριανή, κρίσιμη σύσκεψη αρχηγών διεξαχθεί με "μαύρο" στην οθόνη. Για τον λόγο αυτόν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ή αύριο τη σύσταση ενός μεταβατικού σχήματος, με μορφή δημόσιας υπηρεσίας και όχι Ανώνυμης Εταιρείας, το οποίο θα καλύψει νομικά την "εκπομπή προγράμματος" έως την ίδρυση του νέου φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Πάντως, παραμένει ερώτημα πώς θα καταφέρει εντός ενός ή δύο 24ώρων να λύσει η κυβέρνηση όλα τα "πρακτικά" θέματα, όπως, για παράδειγμα, τι πρόγραμμα θα βγει, από ποιους δημοσιογράφους -ακόμη και από ποια στούντιο, αφού το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ παραμένει κατειλημμένο από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Διαφωνία... επί της ερμηνείας

Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, το πεδίο της διαφωνίας μεταξύ των εταίρων έχει μεταφερθεί από αυτό καθεαυτό το "λουκέτο" της ΕΡΤ στη... νομική ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ. Χθες, όταν η απόφαση έγινε γνωστή, εισήλθαν στη σύσκεψη αρχηγών ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Τ. Μπαλτάκος, και ο νομικός σύμβουλος του Γ. Στουρνάρα, Τ. Μπάνος. Αμφότεροι οι νομικοί απεφάνθησαν -σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση- ότι το ΣτΕ επικύρωσε το "λουκέτο" της ΕΡΤ και αποδέχθηκε να εκπέμψει πρόγραμμα οποιοσδήποτε άλλος δημόσιος φορέας αλλά όχι η ΕΡΤ.

Όπισθεν ολοταχώς από Σαμαρά

Πάντως, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς δεν εμφανίστηκε στους εταίρους του με τη... λεοντή του "σκληρού μεταρρυθμιστή" και οι τοποθετήσεις του δεν είχαν καμία σχέση ούτε με το άρθρο του στην "Καθημερινή", όταν έλεγε ότι... θέλει να σπάσει αβγά, αλλά ούτε με τη σκληρή ομιλία του εκφώνησε προχθές στο Ναύπλιο. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να "μαλακώσει" τους εταίρους του ενώ το κλίμα μεταξύ των τριών αρχηγών ήταν εξαιρετικά βαρύ. "Δεν επιδίωξα ποτέ μπρα ντε φερ. Πρέπει να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας για να μην παραδώσουμε τη χώρα στον λαϊκισμό" φέρεται να τούς είπε, καίτοι προχθές τους... απειλούσε ότι δεν θα χρεωθούν μόνο τις εκλογές, αλλά και το "πάγωμα" των μεταρρυθμίσεων, όπως και την "αναστολή της χρηματοδότησης της χώρας".

Παράλληλα, ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου δέχθηκε όλες τις παρατηρήσεις, τις αξιώσεις και τις απαιτήσεις των ελασσόνων κυβερνητικών εταίρων. Μ' άλλα λόγια, ο Αντ. Σαμαράς αποδέχθηκε την ανάγκη "συλλογικής λειτουργίας" της κυβέρνησης, την ίδρυση ενός "συντονιστικού οργάνου" με στελέχη και των τριών κομμάτων, αλλά και την ανάγκη να μετέχουν όλα τα μέρη στη συνδιαμόρφωση των αποφάσεων -κάτι που τους διαβεβαίωσε ότι θα ισχύει και για τις μείζονες, αλλά και για τις ελάσσονες αποφάσεις. Πάντως, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, παρά τα περί του αντιθέτου μεταδιδόμενα, έλεγαν στην "Αυγή" ότι μεταξύ των αρχηγών δεν έγινε συζήτηση ούτε για να μοιραστούν στους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη θέσεις αντιπροέδρων της κυβέρνησης, αλλά ούτε για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Πρόταση 9 σημείων από Σαμαρά

Η μόνη νύξη που έγινε στον ανασχηματισμό διατυπώθηκε από τον Αντ. Σαμαρά, στο πλαίσιο μιας "συμβιβαστικής" πρότασης που παρουσίασε στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. Συγκεκριμένα ο Αντ. Σαμαράς απλώς ζήτησε από τους εταίρους του να τον διευκολύνουν έως το Συνέδριο της Ν.Δ. (28-30 Ιουνίου) και δεσμεύθηκε ότι, αν τα βρουν στα υπόλοιπα και διατηρηθεί ως έχει η κυβερνητική συνοχή, αμέσως μετά θα προωθηθεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τα εννέα σημεία της δήθεν "συμβιβαστικής" πρότασης Σαμαρά, ο πρωθυπουργός πρότεινε στους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη τα εξής σημεία:

1. Να συγκροτηθεί διακομματική προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή για την "μεταβατική ΕΡΤ" με τυπική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

2. Να αναγνωριστούν τέτοιες αρμοδιότητες στη Διοικούσα Επιτροπή, ώστε εκείνη να μπορεί να προσλάβει τον απαραίτητο αριθμό δημοσιογράφων και τεχνικών προκειμένου να λειτουργήσουν το προσωρινό πρόγραμμα της ΕΡΤ, την παρακολούθηση της εφαρμογής του προσωρινού προγράμματος, με θητεία έως την ίδρυση του νέου φορέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο Αντ. Σαμαράς δεν διανοείται να είναι οι "απαραίτητοι εργαζόμενοι" περισσότεροι από 300...

3. Να κατατεθεί γρήγορα νομοσχέδιο για τον νέο φορέα ραδιοτηλεόρασης, τη ΝΕΡΙΤ, με προσλήψεις μέσω του κανόνα 1/1.

4. Να ζητήσει η κυβέρνηση τη συνεργασία του BBC ή άλλου ευρωπαϊκού φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, για να "στηθεί" σε ευρωπαϊκό πρότυπο η ΕΡΤ.

5. Να ξεκινήσει αναλυτική συζήτηση για τη στρατηγική και τη φιλοσοφία της "νέας ΕΡΤ".

6. Να οριστεί αρμόδιος υφυπουργός με αντικείμενο το πρόγραμμα, που να προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΔΗΜ.ΑΡ.

7. Να ανασχηματιστεί η κυβέρνηση μετά το Συνέδριο της Ν.Δ.

8. Να υπάρξει αναλυτική συζήτηση μεταξύ των αρχηγών για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.

9. Να υπάρξει συζήτηση μεταξύ των συγκυβερνώντων αρχηγών για τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης.

Βεβαίως, επειδή ο Αντ. Σαμαράς διατύπωσε τις παραπάνω προτάσεις πριν γίνει γνωστή η απόφαση του ΣτΕ, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κυβερνητικοί εταίροι δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν και αντέτειναν ότι θα πρέπει να συνυπολογιστεί η απόφαση του ΣτΕ.

"Καρφί" προς Βενιζέλο

Σε κάθε περίπτωση, έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, οι εκλογές εμφανίζονταν μεν να απομακρύνονται, αλλά ουδείς μπορούσε να τις αποκλείσει. Πάντως, χθες, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός φέρεται να επισήμανε στους εταίρους του ότι "αν παραδώσουμε τη χώρα στον λαϊκισμό και πάμε σε εκλογές, θα κινδυνεύσει ο τουρισμός, θα ακυρωθεί η μεγάλη συμφωνία με τον αγωγό ΤΑΡ που μπορεί να αναβαθμίσει τη χώρα ενεργειακά και γεωστρατηγικά (σ.σ.: γεωπολιτικά εννοούσε...) και θα παραγραφούν τα αδικήματα της λίστας Λαγκάρντ". Το τελευταίο εκτιμάται και ως ένα "καρφί" για τον Ευ. Βενιζέλο, τον οποίο έχει "σώσει" από την προανακριτική η "γαλάζια" Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στήριξη και πιέσεις από το Βερολίνο

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η συμπεριφορά του Αντ. Σαμαρά συναρτάται ευθέως και με τα υπόγεια μηνύματα που έχει λάβει από το Βερολίνο. Κατά πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει διαμηνύσει στο Μαξίμου ότι οι εκλογές σε αυτή τη φάση θα ήταν "καταστροφικές". Εξ ου και χθες, με δύο κινήσεις, η Γερμανία έδειξε τη στήριξή της στον Αντ. Σαμαρά. Πρώτον, ανακοινώθηκε ότι ο "τσάρος" της γερμανικής οικονομίας, Β. Σόιμπλε, έρχεται στην Αθήνα στα τέλη του μήνα, ενώ στις 3 Ιουλίου η καγκελαρία ανακοίνωσε ότι περιμένει τον Αντ. Σαμαρά στο Βερολίνο για συνάντηση με την Αν. Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL