Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ούτε ένα λεπτό παραπάνω στην κυβέρνηση Σαμαρά

Η ώρα για την κυβέρνηση της Αριστεράς, της εθνικής ανάτασης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αντίστασης στην ξένη επιβουλή και της μάχης...

Η ώρα για την κυβέρνηση της Αριστεράς, της εθνικής ανάτασης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αντίστασης στην ξένη επιβουλή και της μάχης για μια Ελλάδα της προόδου χτύπησε -και χτύπησε πιο δυνατά μετά τη χθεσινή, μεγαλειώδη συγκέντρωση της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην πλατεία Συντάγματος. Μια συγκέντρωση, την οποίαν πηγές της Κουμουνδούρου περιέγραφαν ως μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση, περίπου τριπλάσια της προεκλογικής στην πλατεία Ομονοίας.

Άλλωστε, όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά: "Τε-λει-ώ-σα-τε! Είτε τα βρείτε, είτε δεν τα βρείτε απόψε, καληνύχτα σας. Μόνο αφήστε παρακαλώ στη θέση τους τα ασημικά που απέμειναν, γιατί δεν σας ανήκουν. Ανήκουν στον ελληνικό λαό".

Και, τελικώς, "η τρικομματική κυβέρνηση, ένα χρόνο μετά τις εκλογές, σβήνει στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακόμα και αν βγουν ενωμένοι, ο χρόνος τους τελείωσε. Ένας χρόνος ήταν αρκετός, ούτε ένα λεπτό παραπάνω...".

Με αυτήν την, εκτός κειμένου, αναφορά έκλεισε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, στην ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην πλατεία Συντάγματος. Εκεί, ανάμεσα στο κτήριο - σύμβολο της δημοκρατίας, τη Βουλή, και σε εκείνο που συμβολίζει τη μνημονιακή πολιτική των τελευταίων τριών ετών, το υπουργείο Οικονομικών.

Από εκεί, λοιπόν, την πλατεία Συντάγματος, την πλατεία που έχει ιστορικά συνδεθεί με τα μεγάλα γεγονότα της ιστορίας μας και των αγώνων για δημοκρατία: την πλατεία, που ο λαός διεκδίκησε το πρώτο Σύνταγμα 170 χρόνια πριν, τη λευτεριά του τον Δεκέμβρη του '44 και τη δημοκρατία τον Ιούλη του '65. Από την ίδια πλατεία ο ελληνικός λαός υπογράμμισε το αίτημα της Μεταπολίτευσης (1974), πανηγύρισε την Αλλαγή (1981) αλλά και διαδήλωσε την αντίθεσή του στη βαρβαρότητα των Μνημονίων δύο χρόνια πριν, σύμφωνα με την ιστορική αναδρομή που έκανε ο Αλ. Τσίπρας.

 

Νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης

Εκτός όμως από την πολιτική στόχευση - εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Σαμαρά περάτωσε τον βίο της ("η πρώτη και καλύτερη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος είναι να φύγει η σημερινή κυβέρνηση της καταστροφής", ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή), ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον ελληνικό λαό να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, μεγάλη και συντριπτική νίκη, γιατί "τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα όπλα του", επεσήμανε.

Ένα κάλεσμα που απηύθυνε σε κάθε δημοκράτη, σε κάθε προοδευτικό πολίτη που "βλέπει και αντιλαμβάνεται τα αδιέξοδα του παλιού κατεστημένου", ένα κάλεσμα που απηύθυνε εν τέλει σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, καθώς "λιγότερα είναι αυτά που μας χωρίζουν...". Σε όλους αυτούς ο Αλ. Τσίπρας προτείνει το νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης, όπως το χαρακτήρισε. Άλλωστε "την επομένη της νίκης τίποτε δεν θα είναι ίδιο[...] Μια υπόσχεση δίνουμε: Θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τον ρου της Ιστορίας" είπε στους Αθηναίους.

Γι' αυτό και τα χαμόγελα της ελπίδας, της αντίστασης και της αξιοπρέπειας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν πολύ πιο πλατιά μετά το τέλος της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα χαμόγελα της ελπίδας, της αντίστασης και της αξιοπρέπειας νίκησαν το μαύρο στις ζωές και τις οθόνες, που επέβαλε, προς στιγμήν, η κυβέρνηση Σαμαρά.

"Η ΕΡΤ θα ανοίξει ξανά, πλουραλιστική και δημοκρατική", ήταν μια ακόμη δέσμευση του ομιλητή που κέρδισε τους πολίτες, εκείνους που αγωνιούν για πραγματική ενημέρωση (αρκετοί με την "Αδέσμευτη Γνώμη", την εφημερίδα των απεργών στα ΜΜΕ, ανά χείρας ή φορώντας τα μπλουζάκια της ΕΡΤ). Και σε μια εκτός κειμένου αναφορά, κοιτώντας απέναντι, στο υπουργείο Οικονομικών, αναφέρθηκε στη δήλωση Στουρνάρα ότι έβαλε την ΕΡΤ στο... συνεργείο. "Και μας θύμισε", παρατήρησε ο Αλ. Τσίπρας, "εκείνους που έλεγαν ότι έβαζαν την Ελλάδα στη χειρουργική κλίνη", και δεν ήταν η μοναδική αναφορά του στο κυβερνητικό "πραξικόπημα", το "σκοτάδι", τον "γύψο".

 

Επικίνδυνος για τη δημοκρατία

Στα αξιοσημείωτα της ομιλίας Τσίπρα, η σφοδρότατη επίθεση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, τον οποίον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε "επικίνδυνο για τη δημοκρατία", αφού "μας γυρίζει στις σκοτεινές εποχές του '50, του εμφυλίου, προκειμένου να μείνει γαντζωμένος στην εξουσία".

Και γύρω από τον ομιλητή οι χιλιάδες πολίτες που ήταν διαρκώς... ανήσυχοι: πολλές φορές τον διέκοψαν με συνθήματα και χειροκροτήματα -μία από αυτές ήταν όταν έγινε αναφορά στον Μανώλη Γλέζο και τη γενιά της Αντίστασης- αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του ήταν σε συνεχή διάλογο μαζί τους. Το πιο έντονο πάντως χειροκρότημα ακούσθηκε όταν ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε ότι "με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρώτα θα πληρώνονται οι συντάξεις και οι μισθοί [...] και μετά θα ξεπληρώνουμε τους τόκους, τα πανωτόκια και τους τοκογλύφους".

Κάποιες φορές οι συγκεντρωμένοι εκστόμισαν αποδοκιμασίες, την ώρα για παράδειγμα που έγινε αναφορά στην εν εξελίξει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στον νέο σύμμαχο του κ. Σαμαρά, τη Χρυσή Αυγή. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: "Εμπρός λαέ μην τους φοβηθείς, ήλθε η ώρα της ανατροπής", και "Ούτε Βενιζέλος ούτε Σαμαράς, ήλθε η ώρα της Αριστεράς". Μακριά δε από τηλεοπτικούς σχεδιασμούς εποχής Μπιρσίμ, οι πολίτες ήταν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι, ιδίως μεγαλύτεροι, που παρέμειναν μέσα στην πλατεία, πίσω δηλαδή από την εξέδρα...

 

Ήταν όλοι εκεί

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών του πήρε σάρκα και οστά, εκεί, χθες στην πλατεία Συντάγματος: με τις πολύχρωμες σημαίες του νέου κόμματος ανά χείρας και κάποιες ελληνικές, λίγες κυπριακές, μπροστά από την εξέδρα.

Και ήταν, πράγματι, όλοι εκεί: χιλιάδες νέοι και 40άρηδες, ακόμη όμως και συνταξιούχοι που ζουν με σύνταξη - φιλοδώρημα, όπως τα πλακάτ τους σημείωναν. Αλληλέγγυοι του κινήματος των Σκουριών (φορούσαν τα ανάλογα μπλουζάκια), αντιφασιστικές ομάδες, εκπαιδευτικοί -χαρακτηριστικό το πανό της Ν.Ε. Παιδείας Αττικής.

Πολύ χαρακτηριστικά και τα κεντρικά πανό: "Στην ενότητα η δύναμη, στην Αριστερά η ελπίδα", "Σταματάμε την καταστροφή, ξαναχτίζουμε την Ελλάδα", "Η ΕΡΤ ανήκει σε όλο τον λαό", "Η δημοκρατία δεν είναι το πρόβλημα, είναι η λύση".

Ταυτόχρονα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και στους χειριστές της γαλάζιας μονταζιέρας ότι "οι διαφορετικές απόψεις είναι πλούτος για μας και όχι μειονέκτημα".

Μια μεγάλη συγκέντρωση που καλύφθηκε από δεκάδες τηλεοπτικά μέσα, ξένα και ελληνικά -έστω και αν κάποια από τα τελευταία δεν αφιέρωσαν τον χρόνο στα κεντρικά τους δελτία, που αντιστοιχεί στη σημασία του γεγονότος και τα πολιτικά μηνύματα που αποστέλλει. Και τα οποία ιδιωτικά κανάλια αναμένεται να οργιάσουν ξανά, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν από τη συγκέντρωση, όλοι ρωτούσαν, ζητούσαν να μάθουν, "τι γίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου;". Μετά κανείς δεν ασχολιόταν με την κυβερνητική σύσκεψη κορυφής. Ήταν κοινή αίσθηση ότι ο τόπος είχε πια γυρίσει σελίδα...

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με τη λίστα Πέτσα παρά πόδα

Δεν είναι καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία θυμίζουν τις χειρότερες ημέρες των χειρότερων Μνημονίων. Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί από το φθινόπωρο, καθώς ο τουρισμός καταρρέει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις