Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
Η μπάντα της ΑΣΔΕΝ και η Αντίσταση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μπάντα της ΑΣΔΕΝ και η Αντίσταση

Τη σκυτάλη κατά του δημάρχου Χαλανδρίου για το "έγκλημά" του να συμπεριλάβει στο ρεπερτόριο της παρέλασης και τον ύμνο του ΕΑΜ παρέλαβαν χθες από τον γνωστό Άδωνι ο Γ. Πρετεντέρης στα "Νέα" και ο Άγγ. Στάγκος στην "Καθημερινή". Κοινή αφετηρία τους είναι ότι ο δήμαρχος δεν σεβάστηκε τα διαφορετικά βιώματα και πιστεύω των συμπολιτών του, προσχώρησε στην οικειοποίηση της Αντίστασης από την Αριστερά, δεν συμπεριφέρθηκε ως δήμαρχος όλων των Χαλανδραίων, αλλά ως "κομματικός, κόκκινος" δήμαρχος. Και μόνο το άκουσμα του τραγουδιού για το ΕΑΜ "που μας έσωσε από την πείνα, θα μας σώσει κι από τη σκλαβιά κι έχει πρόγραμμα λαοκρατία" προκάλεσε ρίγη (μπρρρρ) υπόρρητης εθνικοφροσύνης. Κάτι σαν παιανισμοί της μπάντας της ΑΣΔΕΝ...

Το Έπος της Αλβανίας βρήκε συνέχεια δόξας και αυταπάρνησης στα βουνά της Αντίστασης. Κι αυτό το μήνυμα εθνικής ανάτασης διατηρεί ακέραια την επικαιρότητά του. Αυτό φοβίζει, αυτό προκαλεί, αυτό οδηγεί σε σκόπιμες παραναγνώσεις. Δεν οικειοποιείται η Αριστερά την Αντίσταση, παρ' ότι το ΕΑΜ υπήρξε η μεγάλη λαϊκή ραχοκοκαλιά του. Οι αντίπαλοί της αρνήθηκαν τον πατριωτικό καθοριστικό ρόλο της. Η Αριστερά πλήρωσε για τα λάθη της (ανάμεσά τους και ο κομματικός ηγεμονισμός) και έβγαλε οριστικά συμπεράσματα για την ανάγκη εθνικής ενότητας πάνω σε πατριωτικούς, δημοκρατικούς και κοινωνικούς στόχους. Όσοι στηλιτεύουν και μόνο το άκουσμα του ύμνου του ΕΑΜ στην παρέλαση αποδεικνύονται υποκριτές, όταν απευθύνουν προσκλητήριο εθνικής συνεννόησης για το... Μνημόνιο! Αυτό που προκαλεί, όμως, δεν είναι ένα τραγούδι. Προκαλεί η αγωνιστική στάση του δημάρχου Χαλανδρίου, ο οποίος υπερασπίζεται τη νομιμότητα και το δικαίωμα στην εργασία των υπαλλήλων - συμπολιτών του. Προκαλεί η καθημερινή δημοκρατική αντίσταση ως τρόπος ζωής.

Νίκος Φίλης

ΥΓ.: Από τους τενόρους της μνημονιακής στρατιωτικής μπάντας, που φαλτσάρισε κατά του ύμνου του ΕΑΜ, κράτησε, όσο μπορούσε, διακριτική απόσταση η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη. Το όφειλε στον πατέρα της.

Ν.Φ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL