Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Η ώρα της Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ώρα της Αριστεράς

Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε πάλι μπρός, δεν ξέρω αν βοήθησε και το καλοκαιράκι που αλλάζει την ψυχολογία μας, αλλά διανύσαμε μια μεγάλη περίοδο εσωστρέφειας, που επέτρεψε στον αντίπαλο, παρά τα δεινά που οι πολιτικές του επέφεραν στον τόπο, να βγει και από πάνω, όπως λέει και ο λαός.

Καλή η εσωκομματική δημοκρατία και οι συζητήσεις, θετικός ο ρόλος των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ έως σήμερα, εξισορροπιστική διαχρονικά η συμβολή του Αριστερού Ρεύματος, αλλά τα προβλήματα που καλείται η Αριστερά να αντιμετωπίσει σήμερα μας υπερβαίνουν.

Οφείλουμε να ωριμάσουμε γρήγορα, ξεπερνώντας τις αδυναμίες μας, να χτίσουμε μαζί με την κοινωνία το καινούργιο, έχοντας όραμα και σχέδιο.

Πρώτα και κύρια να χτίσουμε ένα κόμμα ανοιχτό, δημοκρατικό, με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις, με ενιαία συλλογική λειτουργία και καθαρό στίγμα στην κοινωνία, αφήνοντας πίσω μας τις παθογένειες του παρελθόντος, τους μηχανισμούς και τους ανταγωνισμούς...

Ένα κόμμα των μελών και της κοινωνίας.

Της κοινωνίας που πρέπει να μας πιστέψει για να μας ανταμείψει.

Και για να μας πιστέψει, πρέπει να της πούμε αλήθειες, να της δείξουμε τον δρόμο που θα μας βγάλει από την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε.

Μπορεί να μην διαθέτουμε τα Μέσα Επικοινωνίας που έχει ο αντίπαλος, αλλά διαθέτουμε προτάσεις, αξιόλογα στελέχη και μέλη, διαθέτουμε ψυχή, ιστορική κληρονομιά, αγάπη γι' αυτόν τον τόπο.

Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο ότι η πολιτική των Μνημονίων που ακολουθούν οι πάντα πρόθυμοι αντιπαλοί μας δεν είναι η μόνη λύση.

Υπάρχει και η πατριωτική στάση της Αριστεράς, που θα πει όχι στα Μνημόνια, θα αντιταχθεί στα ντόπια και στα ξένα συμφέροντα, που σκοπό έχουν να ξεπουλήσουν όλο τον εθνικό πλούτο, αλλά ταυτόχρονα θα προτείνει και λύσεις ρεαλιστικές, για την οικονομία, την ανεργία, την ανασυγκρότηση της χώρας.

Η Αριστερά πρέπει να είναι έτοιμη να κυβερνήσει σημαντικά ενισχυμένη, μαζί με τους συμμάχους της που θα θελήσουν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά τώρα και όχι στο μέλλον, γιατί οι συνθήκες που θα αναλάβει την εξουσία θα είναι τραγικές.

Χρεωκοπία, ανεργία, φτώχεια, ύφεση, εκβιασμοί, ίσως στάση πληρωμών, διαλυμένος κοινωνικός ιστός.

Κατάσταση πολέμου δηλαδή, που χρειάζεται πολιτικό σχεδιασμό για την άμεση κατ' αρχήν ανακούφιση του πληθυσμού που υποφέρει, αλλά και για τις νέες βάσεις που πρέπει να μπει η αγροκτηνοτροφική ανάπτυξη της χώρας.

Χρειάζεται ενθάρρυνση και στήριξη για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και παραγωγικούς τομείς, τον τουρισμό, θέσπιση μέτρων για την υγεία, την παιδεία, την εθνική εξωτερική πολιτική.

Σχέδιο για τη σωτηρία της χώρας, που θα δίνει άλλη προοπτική που θα συνδιαμορφωθεί μαζί με την κοινωνία και τους νέους ανθρώπους, τους χιλιάδες αξιόλογους επιστήμονες που διαθέτει η πατρίδα μας, που βολοδέρνουν μεταξύ πελατειακών σχέσεων και ανεργίας.

Και επειδή η ιστορία λίγες φορές σε καλεί, πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούμε στο κάλεσμά της, ξεπερνώντας τους εαυτούς μας.

Μας οδηγούν άλλωστε οι αγώνες του λαού μας για Λευτεριά, το 1821, το '40 και η Εθνική Αντίσταση, η ΕΔΑ, ο Λαμπράκης, το Πολυτεχνείο, οι αγώνες για ειρήνη και δημοκρατία.

Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες που είναι εκτεθειμένοι στη χειραγώγηση και τη μεσαία τάξη που έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στα μέχρι πρότινος κόμματα εξουσίας ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ότι η Αριστερά θα αγωνιστεί μαζί τους για ένα καλύτερο αύριο, γι' αυτούς και τα παιδιά τους.

Απέναντι στην ένδεια επιχειρημάτων των αντιπάλων και την καλλιέργεια φόβου και μισαλλοδοξίας στην κοινωνία, να ορθώσουμε την αισιοδοξία και την ελπίδα, την αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη, τις αξίες και τον πολιτισμό που κουβαλάμε, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Τουλάχιστον αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε!

* Ο Ανδρέας Πιλάλης είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ 2ου Διαμ. Περιστερίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL