Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Λαϊκή απαίτηση η διαπραγμάτευση για τη διαγραφή του χρέους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λαϊκή απαίτηση η διαπραγμάτευση για τη διαγραφή του χρέους

Αυτή τη φορά η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν προσέφυγε στην Ένωση των εταιρειών δημοσκοπήσεων για να ελεγχθεί η δημοσκόπηση της GPO, επειδή καταγράφει μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, που σηματοδοτεί πολιτική ανατροπή. Το Μαξίμου ήταν απασχολημένο με την παραγγελία δικαστικής έρευνας σχετικά με τα σχέδια εξαγοράς βουλευτών για την προεδρική εκλογή.

Η δημοσκόπηση της GPO καταγράφει ανατροπή όχι μόνο στα ποσοτικά, αλλά και στα ποιοτικά στοιχεία. Παρά την ομοβροντία τρομο-δηλώσεων (με πιο απεχθή εκείνη των Σαμαρά - Γεωργιάδη για τις τραπεζικές καταθέσεις, στην οποία επανήλθε χθες η Σ. Βούλτεψη), η πλειονότητα των πολιτών συμφωνεί με μια από τις κεντρικές προτάσεις εναλλακτικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται η διαγραφή του χρέους, ως προϋπόθεση για να βγει η χώρα από την κρίση. Για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση, το 54,5% των πολιτών συμφωνεί με αυτή την πρόταση. Και το πιο ενδιαφέρον, 4 στους 10 ψηφοφόρους της Ν.Δ., 3 στους 10 του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, 1 στους 2 του ΚΚΕ, 2 στους 3 της Χρυσής Αυγής και 8 στους 10 των ΑΝ.ΕΛΛ. επικροτούν αυτή την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία έχουν γραφτεί τόνοι δηλητηριώδους μελάνης και έχουν χυθεί ποταμοί κροκοδειλίων δακρύων για τη δήθεν επαπειλούμενη έξωση της χώρας από τον Παράδεισο της Ευρωζώνης, με τη Μέρκελ στον ρόλο ρομφαιοφόρου αρχάγγελου τιμωρού. (Κύριε πρωθυπουργέ, μη μας κατηγορήσετε για ασέβεια. Οι άγγελοι δεν έχουν γένος, συνεπώς δικαιούμεθα να αλιεύουμε παρομοιώσεις από τη Βίβλο!)

Αυτή η μεταστροφή της κοινής γνώμης υπέρ της διαπραγμάτευσης για διαγραφή του χρέους έχει ως λογική συνέπεια το άλλο εύρημα της δημοσκόπησης. Για πρώτη φορά 1 στους 2 πολίτες αξιώνει να γίνει διαπραγμάτευση μετά τις εκλογές, από τη νέα κυβέρνηση. Οι πολίτες εννοούν τη διαπραγμάτευση ως μάχη, όχι ως εξετάσεις καλού μαθητή. Γι' αυτό υποστηρίζουν το αυτονόητο: χρειάζεται νέα κυβέρνηση με νωπή ισχυρή λαϊκή εντολή.

Η δημοσκόπηση της GPO, που μεταδόθηκε στην εκπομπή του Πρετεντέρη, επιβεβαιώνει το ανερχόμενο λαϊκό ρεύμα δημοκρατικής ανατροπής, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, και διαψεύδει τις βιαστικές πολιτικές εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλαφονάρει στα ποσοστά των ευρωεκλογών. Είναι τόσο ισχυρό το ρεύμα, ώστε το 38,7% των πολιτών ζητεί κυβέρνηση αυτοδυναμίας. Προφανώς σε κυβερνήσεις συνεργασίας προσβλέπουν κυρίως οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων που διεκδικούν, με τη μια ή την άλλη μορφή, συμμετοχή στην κυβέρνηση. Αντιθέτως, οι κατά τεκμήριο δυνάμει ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απαιτούν "κυβέρνηση αυτοδυναμίας", ως δήλωση αποφασιστικής στάσης απέναντι στο παιχνίδι του μνημονιακού κατεστημένου. Βεβαίως, το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί κυβέρνηση αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει συνεργασίες με άλλα σχήματα. Στερεώνει όμως τη λαϊκή εντολή, ώστε η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση να γίνει με βάση το ψηφισμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πράγματι, οι δημοσκοπήσεις φωτογραφίζουν τη στιγμή. Και δεν υποκαθιστούν τις κάλπες. Όταν όμως τόσες δημοσκοπήσεις φωτογραφίζουν τόσο καθαρά τη δημοκρατική ανατροπή, είναι φανερό ότι η πολιτική Σαμαρά - Βενιζέλου για εκλογές το 2016 όχι μόνο εκτείνεται στη σφαίρα της φαντασίας, αλλά παράγει από σήμερα αποτελέσματα που οδηγούν σε πολιτική αστάθεια. Για τέσσερις μήνες η χώρα δείχνει να βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο της αποτυχίας να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και της αναπόφευκτης προσφυγής στις εκλογές.

Και όσοι παίζουν καθυστέρηση, βουλιάζουν ακόμη περισσότερο στη λαϊκή ανυποληψία. Η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει στον δημόσιο χώρο.

Νίκος Φίλης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL