Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Ένας συνηθισμένος πολίτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας συνηθισμένος πολίτης

Του Λευτέρη Καπώνη

Τον είδα στον "Ενικό". Το χρυσό αγόρι, το αναμάρτητο, που θέλει να σώσει τη χώρα. Στις δέκα προτάσεις οι πέντε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί; Επειδή εκφράζει το παλιό, λέει. Το παλιό, κατά τον Σταύρο, δεν είναι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που εξακολουθεί να έχει ιδεολογία. Γιατί, κατά τον στοχαστή Σταύρο, οι ιδεολογίες έχουν τελειώσει. Είναι η εποχή του πραγματισμού. Ο πρόεδρος του Ποταμιού είναι πραγματιστής. Αλλά αυτό το καινούργιο που εισάγει ο κύριος πρόεδρος είναι τόσο παλιό όσο και οι αμαρτίες... Είναι το άλλο πρόσωπο του Ιανού, που λέει ότι τα πράγματα είναι δεδομένα, ο κόσμος δεν αλλάζει κι εμείς μόνο λίφτινγκ μπορεί να κάνουμε στα αποτρόπαια χαρακτηριστικά του.

Πίσω από τον πραγματισμό κρύβεται η φράση του Φουκουγιάμα για το τέλος της Ιστορίας. Αυτό είναι, θα το δεχτείτε, απόκληροι, γιατί οι ιδέες πέθαναν. Αλλά αυτή είναι η πιο αποκρουστική ιδεολογία των αφεντικών, γιατί στοχεύει στην εξόντωση της ελπίδας. Οι ιδέες πέθαναν και τα χερουβείμ της λεηλασίας και της διαπλοκής ετοιμάζουν τον ανέμελο νυμφίο με το ταγάρι να μας μεταλαμπαδεύσει το καινούργιο...

Στις αρχές της δεκαετίας του '90, ο Κορνήλιος Καστοριάδης δήλωσε στην Πράγα: "Μπαίνουμε στη φάση του αχαλίνωτου καπιταλισμού, όπου θα επιχειρήσουν να πάρουν πίσω όλες τις κατακτήσεις των λαών από τη Γαλλική Επανάσταση και μετά". Για τον πρόεδρο Σταύρο αυτό δεν συμβαίνει. Οι τράπεζες λειτουργούν σε ευαγή ιδρύματα και "το κεφάλαιο (δεν) προσπαθεί να μεταβάλει τους εργαζόμενους στην Ευρώπη σε Κινέζους κούληδες". Η τελευταία φράση ανήκει στον Καρλ Μαρξ και για τον πρόεδρο του Ποταμιού κάνει κακό στην πραγματικότητα. Όμως σε ένα πράγμα έχει δίκιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παλιός γιατί έρχεται από πολύ μακριά. Κουβαλάει τις ιδέες της χειραφέτησης, της δικαιοσύνης και της ισότητας. Όμως κάθε φορά που η χειραγώγηση αφήνει χαραμάδες για αυτοπροσδιορισμό, κάθε φορά που η ιδιωτικοποίηση και η παθητικότητα καταρρέουν και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών δίνει νόημα στη δημοκρατία, κάθε φορά οι παλιές ιδέες αποκτούν καινούργια λάμψη και πυρακτώνουν τις ψυχές που θέλουν να αλλάξουν τα δεδομένα. Και κάθε φορά τα αφεντικά της πραγματικότητας ανάμεσα στα χίλια πρόσωπα της προπαγάνδας φτιάχνουν κι έναν Σταύρο για να χειραγωγήσει όσους μπορεί. Όταν όμως αυτό που επιχειρείται είναι ο εξανδραποδισμός του λαού και η καταστροφή της κουλτούρας τού να είσαι κουλ και πραγματιστής, σε τοποθετεί με την πλευρά του διαβόλου.

Και κάτι τελευταίο. Ο κ. Σόιμπλε εκπλήσσεται με το ποσοστό ιδιωτικής κατοικίας στην Ελλάδα. Θα πρέπει να γνωρίζει ο κύριος πρόεδρος του Ποταμιού ότι στην Ελλάδα έχουμε τη λέξη "εστία", που στην Ήπειρο οι γιαγιάδες τη λένε "στια".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL