Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Το Μνημόνιο, αν τους αφήσουμε, ήρθε για να μείνει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Μνημόνιο, αν τους αφήσουμε, ήρθε για να μείνει

Στη χώρα μας συντελείται μια μεγάλη καταστροφή. Η τρόικα εσωτερικού, σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα εξωτερικού εφαρμόζουν με δογματική προσήλωση πολιτικές υφεσιακής λιτότητας.

Ορατός στόχος να υποβαθμίσουν τις παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, γεγονός που πυκνώνει τις στρατιές των ανέργων, να συρρικνώσουν τα μεσαία στρώματα, να φτωχοποιήσουν τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Ανομολόγητος στόχος η βίαιη αναδιανομή των διατιθέμενων πόρων, σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας, προς όφελος των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζικών και χρηματιστηριακών ομίλων. Έτσι, θεωρούν ότι θα ενισχυθεί ο ρόλος του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού. Και όταν αυτή η διαδικασία φτάσει στον "πάτο", θα έλθει η "ανάπτυξη", την οποία η κυβέρνηση περιορίζει και ταυτίζει βασικά με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Μια "ανάπτυξη" αναιμική, επισφαλής, που θα διαιωνίζει τη φτώχεια και την ανεργία, με τη χώρα σε μόνιμη "καταστολή". Το "Μνημόνιο", αν τους αφήσουμε, ήρθε για να μείνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, από την πρώτη στιγμή, στάθηκε ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές. Ενάντια στη σημερινή τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση. Με όλες του τις δυνάμεις οργανώνει αντιστάσεις, δραστηριοποιείται για τη δημιουργία δομών αλληλεγγύης στον κόσμο που υποφέρει, αγωνίζεται να μείνει ζωντανή η ελπίδα και η πίστη ότι τα Μνημόνια και η μιζέρια τους δεν είναι μονόδρομος και ότι τα πράγματα πρέπει και μπορούν να αλλάξουν.

Το τρίπτυχο του πολιτικού του σχεδίου είναι:

* Να σταματήσουμε την καταστροφή.

* Να οργανώσουμε τη δημοκρατική ανατροπή των νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών πολιτικών και των κυβερνήσεών τους.

* Να συγκροτηθεί μια νέα και ισχυρή κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που θα κερδίσει τις εκλογές και θα στηρίξει μια κυβέρνηση για τη σωτηρία της χώρας, μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, μια κυβέρνηση Αριστεράς.

Αυτό είναι το κύριο και άμεσο καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σήμερα.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ προωθεί τον μετασχηματισμό του από πολιτική συμμαχία επί μέρους συλλογικοτήτων σε ένα ενιαίο, πολυτασικό - πλουραλιστικό, σύγχρονο και δημοκρατικό κόμμα.

Το Ιδρυτικό 1ο Συνέδριο, που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στην Αθήνα, θα επικυρώσει την ίδρυση του νέου φορέα. Στόχος όλων των δυνάμεων, παλαιότερων και νεότερων, είναι ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργεί όλο και πιο δημοκρατικά, όλο και πιο αποτελεσματικά. Να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών του, μέσα από την υπέρβαση και συγχώνευση επί μέρους συνιστωσών και συλλογικοτήτων στο ενιαίο κόμμα. Για να μπορέσει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στις ελπίδες που ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού έχει εναποθέσει πάνω του.

Στις προσυνεδριακές θέσεις, που αναμένεται να ψηφιστούν στο Ιδρυτικό Συνέδριο, τονίζεται, μεταξύ πολλών άλλων, η επιλογή του νέου φορέα να σωθεί η χώρα μέσα στην Ευρωζώνη, αλλά και η αποφασιστικότητα και η ετοιμότητά του να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα, να αποκρούσει τους όποιους εκβιασμούς και απειλές και να προωθήσει σταθερά: την ακύρωση του Μνημονίου, την αναδιαπραγμάτευση του χρέους και την ανασυγκρότηση -παραγωγική και κοινωνική- της πατρίδας μας.

Ο Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, μπροστά στο Συνέδριο της Ενότητας και της Ενοποίησης, αποφάσισε να δώσει πρώτος το "παράδειγμα". Αποφασίζει τις προσεχείς ημέρες την αυτοδιάλυσή του και την ένταξη των μελών του, ως απλών μελών, στον ενιαίο πολυτασικό ΣΥΡΙΖΑ.

Το πολιτικό και συναισθηματικό δέσιμο των μελών και των φίλων του -όλων μας-, για πάνω από είκοσι χρόνια, με το κόμμα μας, υποχωρεί μπροστά στην ανάγκη να υπηρετήσουμε τον λαό μας μέσα από τις πιο κατάλληλες σε αυτή τη φάση οργανωτικές λύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL