Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Μια απάντηση στις "1.000 λέξεις του Καμίνη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια απάντηση στις "1.000 λέξεις του Καμίνη"

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης παρενέβη δημόσια με άλλους 4 δημάρχους (Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ιωαννίνων, Βόλου) σε κοινό κείμενο που έχει τίτλο "1.000 λέξεις για την Aυτοδιοίκηση". Στόχος της παρέμβασης αυτής είναι η δήλωση σχετικής αυτονομίας από τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., στον χώρο των οποίων αναφέρονται οι πέντε δήμαρχοι και τα οποία καταρρέουν.

Πριν, όμως, ο κ. Καμίνης επιχειρήσει μια νέα (;) αρχή με την «κοινωνία των πολιτών», είναι αναγκαίος ένας απολογισμός των πεπραγμένων της δημοτικής πλειοψηφίας στην Αθήνα. Δυόμισι χρόνια είναι αρκετά για να κρίνουμε την πολιτική παρουσία του στον δήμο και αυτά που έπραξε για την αυτοδιοίκηση.

Στο θεσμικό επίπεδο συνέχισε και ενίσχυσε το δημαρχοκεντρικό σύστημα εξουσίας, τροφοδότησε τον συγκεντρωτισμό στη λειτουργία του δήμου. Καμία αποκέντρωση, καμία διαδικασία συμμετοχής. Η προεκλογική υπόσχεση για επικοινωνία με την "κοινωνία των πολιτών" τελείωσε πριν καν αρχίσει.

Στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου υπήρξαν φαινόμενα εκφυλισμού και απαξίωσης του ρόλου του. Οι παρατάξεις της αριστερής αντιπολίτευσης αντιμετωπίστηκαν ως μια ενοχλητική παρουσία, που έδιναν με τις τοποθετήσεις τους όχι τη δυνατότητα "διαβούλευσης και σύνθεσης", αλλά την ευκαιρία στον κ. δήμαρχο να επιτίθεται στις "ανεδαφικές, λαϊκίστικες" απόψεις τους, να υπερθεματίζει για τις μνημονιακές επιλογές και συχνά να γίνεται προπομπός των κυβερνητικών επιδιώξεων, που οδηγούν στην υποβάθμιση του θεσμού, τη συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών και τις απολύσεις εργαζομένων.

Στην κοινή ανακοίνωση γίνεται αναφορά στον πλουραλισμό που χρειάζεται να διέπει την αυτοδιοίκηση, πλην όμως ο κ. δήμαρχος δεν μπόρεσε να ανεχτεί τη διαφορετικότητα στην παράταξή του, την πολυχρωμία των απόψεων της κοινωνίας, τις παρεμβάσεις των κινημάτων και τις διεκδικήσεις των κατοίκων για βελτίωση των όρων διαβίωσης στη πόλη. Θέματα που έφεραν οι πολίτες στο δημοτικό συμβούλιο κατατροπώθηκαν από την αντιμετώπιση της δημοτικής αρχής. Η "πλουραλιστική πολιτική φιλοσοφία" μεταφράστηκε από τον κ. Καμίνη στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ισχυρών συμφερόντων, στην περιστολή δικαιωμάτων και στην κατά γράμμα εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.

Με το κοινό κείμενο ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρεται στη "διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στη διοίκηση του δήμου", όμως στα οικονομικά πεπραγμένα δεν υπήρξε κανένας διαχειριστικός έλεγχος, όπως προεκλογικά υποσχόταν, αλλά συμβιβασμός με τον προκάτοχό του Ν. Κακλαμάνη και εγκατάλειψη της αρχής της διαφάνειας στα αζήτητα. Η ενημέρωση των δημοτικών παρατάξεων παραμένει κενό γράμμα και η επικοινωνία με την κοινωνία γίνεται μέσω εξαγγελιών και συνεντεύξεων. Οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων δεν υλοποιούνται λόγω και της γραφειοκρατίας, που μεγεθύνεται καθημερινά.

Διατείνεται ο Γ. Καμίνης ότι "η δουλειά του είναι να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες στον πολίτη", την ώρα που το κοινωνικό κράτος συνεχώς συρρικνώνεται ενώ οι κοινωνικές ανάγκες καθημερινά πολλαπλασιάζονται. Τα χρήματα για τη στήριξη των δομών αλληλεγγύης είναι ελάχιστα. Αντίθετα δίδονται εκατομμύρια στις Ανώνυμες Εταιρείες και σε έργα που δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου, όπως για παράδειγμα τα 4,5 εκατ. για την αποκατάσταση του κτηρίου του ΕΒΕΑ.

Με το κοινό κείμενο ο κ. δήμαρχος προχωρεί σε διαπιστώσεις για "βαθιά και παρατεταμένη κρίση, που εξακολουθεί να διαβρώνει τον κοινωνικό ιστό των τοπικών κοινωνιών, καθώς η φτώχεια και η ανεργία τείνουν να διαχέονται σε όλο και περισσότερα στρώματα". Παρά ταύτα, αποδέχεται και εφαρμόζει απαρέγκλιτα την κυβερνητική πολιτική της μείωσης κατά 60% των ΚΑΠ και των μαζικών απολύσεων εργαζομένων, καταργώντας βασικές για τις λαϊκές τάξεις υπηρεσίες. Έχει συμφιλιωθεί με την υποβάθμιση των κοινωνικών υποδομών της πόλης και τη φτωχοποίηση των κατοίκων της. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όχι μόνο απέπεμψε τις επιτροπές αγώνα των δημοτών ενάντια στα χαράτσια, αλλά δεν εφαρμόζει ούτε τις αποφάσεις των συλλογικών αυτοδιοικητικών οργάνων, όταν προβλέπουν κινητοποιήσεις για τη σωτηρία του θεσμού.

Προτείνει ο Γ. Καμίνης να "διατηρήσουμε μια συνεκτική τοπική κοινωνία και να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού", όμως συνέπλευσε με τις επιχειρήσεις καταστολής του υπουργού Δημόσιας Τάξης Δένδια ενάντια στους μετανάστες, τους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, τους άστεγους, γενικά τους φτωχούς της πόλης. Παρά την αντίθεσή του στη Χρυσή Αυγή, διευκολύνει με τη θεωρία των "δύο άκρων" τη νεοναζιστική συμμορία.

Τάσσεται, επίσης, στο κοινό κείμενο των πέντε δημάρχων, "υπέρ μιας βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, υπέρ του πλούτου μιας -απελευθερωμένης από τα παραδοσιακά εθνικά στερεότυπα- πολιτισμικής κληρονομιάς, που χρειάζεται να προβληθεί περισσότερο και να συμβάλει στην τοπική οικονομική άνθηση". Πώς μεταφράζεται αυτό; Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης καταστρέφεται με ασύμβατες στο μνημείο επεμβάσεις, το βιομηχανικό μνημείο Μουζάκη κατεδαφίστηκε με άδεια του δήμου, η εφαρμογή στην πράξη του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή - Ιλισσίων δεν προχωρά, το πράσινο στις γειτονιές δεν συντηρείται, ενώ τα μικρά κοινωνικά - οικολογικά έργα σπανίζουν.

Ο Γ. Καμίνης παραμένει θιασώτης του "Καλλικράτη" και των μνημονιακών πολιτικών, που διαλύουν την τοπική αυτοδιοίκηση. Συναινεί στη σταδιακή αφαίρεση της αυτονομίας της μέσω της υπεξαίρεσης των θεσμοθετημένων πόρων, του Παρατηρητηρίου και των διαρκών ελέγχων σκοπιμότητας, που αντικαθιστούν τον έλεγχο νομιμότητας μετατρέποντας τους δήμους σε φορείς περιορισμένων διοικητικών αρμοδιοτήτων.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την "ολική μεταμόρφωση της πρωτεύουσας", με τον κωδικό "Re-launching Athens ή επανεκκινώντας την Αθήνα", αφορά επιχειρηματικά σχέδια που βαφτίζονται δημοτικά. Ανασύρονται φάκελοι και αναζητούνται επιχειρηματικά funds για να υλοποιήσουν τη Διπλή Ανάπλαση, που έχει πάψει να υφίσταται μετά την απόφαση του ΣτΕ και την εγκατάσταση του Παναθηναϊκού στην Αλεξάνδρας. Το πρόγραμμα real estate της εταιρείας Oliaros στην περιοχή Κεραμεικού - Μεταξουργείου βαφτίζεται "ανάπλαση", ενώ η κατασκευή Μall 45.600 τ.μ. από την Artume Α.Ε., στην Ακαδημία Πλάτωνος, εμφανίζεται ως "δημοτικό έργο" για την πόλη, επειδή οι «επενδυτές», με αντάλλαγμα υπέρβαση των όρων δόμησης, προσφέρουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες στον δήμο. Η δημοτική αρχή συναινεί στο πρόγραμμα «Rethink Athens», που θα απομυζήσει 150 εκατ. σε πρώτη φάση από το ΕΣΠΑ, την ώρα που βασικές υποδομές στις λαϊκές γειτονιές της πόλης καταρρέουν.

Κατανοούμε το άγχος του Γ. Καμίνη και την προσυπογραφή του κειμένου των πέντε δημάρχων. Πιστεύει, ίσως, ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα βρεθεί στην ίδια μοίρα με τον Γ. Παπανδρέου και τον εμπνευστή του "Καλλικράτη", Γ. Ραγκούση, στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αντιλαμβανόμαστε ότι σ' αυτή τη φάση θέλει να παρουσιάζεται ως ακομμάτιστος, επειδή τα κόμματα της λεγόμενης Κεντροαριστεράς διαγράφουν φθίνουσα πορεία σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι η παράταξη «Δικαίωμα στην Πόλη» απαρτίζεται από ένα ετερόκλητο πολιτικό σύνολο μελών της ΔΗΜ.ΑΡ., του ΠΑΣΟΚ και της Δράσης, το οποίο ενοποιούν κοινά συμφέρονται και η σιδηρά πυγμή του δημάρχου.

Η απάντηση της πόλης και των ανθρώπων της στις "1.000 λέξεις του κ. Καμίνη" βρίσκεται στη μέγιστη ενότητα των λαϊκών δυνάμεων που πλήττονται από τα Μνημόνια, των εργαζομένων στον δήμο, των κινημάτων στις γειτονιές και των παραγωγικών φορέων που αγωνίζονται να επιβιώσουν, στην ενότητα δηλαδή όλων όσοι επιδιώκουν να ανατρέψουν τα Μνημόνια και να ανακτήσουν ταυτόχρονα τη ζωή τους και την πόλη. Η Ανοιχτή Πόλη προτείνει ένα πολιτικό και κοινωνικό, εναλλακτικό σχέδιο, που κατευθύνει ήδη τους αγώνες μας για την ανατροπή της σημερινής δημοτικής πλειοψηφίας.


* Ο Παναγιώτης Σκούτας είναι μέλος της γραμματείας της δημοτικής κίνησης Αθήνας Ανοιχτή Πόλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL