Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για το ρατσιστικό έγκλημα: Άτεγκτη τιμωρία ρατσιστών, προστασία θυμάτων και μαρτύρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για το ρατσιστικό έγκλημα: Άτεγκτη τιμωρία ρατσιστών, προστασία θυμάτων και μαρτύρων

Ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για την ουσιαστική αντιμετώπιση του ρατσιστικού εγκλήματος κατέθεσε χθες η Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως, άλλωστε, από την προηγούμενη εβδομάδα είχε προϊδεάσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν πρόκειται, σημειωτέον, για μια ακόμη πρόταση νόμου, αφού είναι εμφανείς οι διαφορές με την αντίστοιχη πρόταση ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ., πολύ περισσότερο ασφαλώς με εκείνη της Ν.Δ.

Αξίζει να επισημανθεί ότι, ενώ προβλέπονται γενικά βαρύτατες ποινές για τα φυσικά εκείνα πρόσωπα ή τις ενώσεις προσώπων που βιαιοπραγούν κατά συνανθρώπων -ακόμη δε και διάλυση νομικού προσώπου-, ενώ προστατεύονται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα θύματα, από την άλλη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θέτει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις πράξεις (που τιμωρούνται) και τις ιδέες, θεωρίες ή απόψεις (που δεν τιμωρούνται).

Είναι με δυο λόγια μια πρόταση νόμου που έχει πάρει υπόψη της, όπως φαίνεται και από την Αιτιολογική Έκθεση, το Ελληνικό Σύνταγμα, τις εκθέσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Διεθνής Αμνηστία, Human Rights Watch κ.ά.), ακόμη όμως και την πρόσφατη έκθεση του επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και τις διαπιστώσεις του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Απαντώντας εξάλλου και στην προσέγγιση του Μεγάρου Μαξίμου ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές, η αιτιολογική έκθεση επισημαίνει: "Ο αρμόδιος εισαγγελέας για θέματα ρατσιστικής βίας, έξι μήνες μετά το διορισμό του, δεν είχε δεχτεί, όπως ο ίδιος δήλωσε, ούτε μία καταγγελία. Ο εισαγγελέας για θέματα ρατσιστικής βίας επιβεβαιώνει το ατελέσφορο των διατάξεων του Ν.927/79, δεδομένου ότι, δυνάμει του νόμου αυτού, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις μόνο για 4 υποθέσεις πανελλαδικά".

Τι προβλέπει η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσδιορίζεται, ειδικότερα, το "έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά", εισάγοντας αυτοτελή επιβαρυντική περίσταση. Προβλέπεται μάλιστα ότι η άσκηση ποινικής δίωξης με αυτά τα χαρακτηριστικά θα ασκείται αυτεπάγγελτα, ενώ, επιπλέον, η καταδίκη συνεπάγεται και αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Η ευθύνη δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων είναι αυξημένη, ως εκ τούτου θεσπίζεται η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ακόμη και για πλημμεληματικές ενέργειες.

Στο μείζον ζήτημα της ευθύνης νομικών προσώπων και ενώσεων προσώπων προτείνεται δέσμη ποινών (και αφού έχει προηγηθεί η ειδικώς αιτιολογημένη κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών, μετά και από σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση του Ρατσισμού). Τέτοιες ποινές είναι διοικητικά πρόστιμα, προσωρινή απαγόρευση άσκησης εμπορικής δραστηριότητας, οριστικός αποκλεισμός από φορολογικά και άλλα ευεργετήματα, καθώς και από δημόσιες παροχές ή ενισχύσεις, ακόμη δε και διάλυση του νομικού προσώπου με δικαστική απόφαση κ.ο.κ.

Ταυτόχρονα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, με μεγαλύτερη επάρκεια από άλλους, ορθώνει τείχος προστασίας για θύματα και μάρτυρες ρατσιστικών εγκλημάτων, οι οποίοι στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων, από τη στιγμή της καταγγελίας έως την αμετάκλητη δικαστική κρίση ή την αρχειοθέτηση της υπόθεσης. Προβλέπεται εξάλλου δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας και κατοχύρωση δικαιώματος παράστασης πολιτικής αγωγής σε νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ιδιαίτερα σημαντικές κρίνονται επίσης από νομικούς, υπερασπιστές δικαιωμάτων κ.ά., οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ορισμό ειδικών εισαγγελέων στα Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και για σύσταση Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την καταπολέμηση του ρατσισμού.

Η επιτροπή αυτή θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Δικαιοσύνης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων, κρατικών και μη φορέων προστασίας των προσφύγων, του Συνηγόρου του Πολίτη, της ΓΣΕΕ, της ΟΛΜΕ, του ΔΣΑ. Αποστολή της εν λόγω Επιτροπής είναι η εκπόνηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των εισαγγελικών, δικαστικών και αστυνομικών αρχών, επίσης προγράμματα ευαισθητοποίησης των πολιτών, ενώ συστήνεται εθνικό δίκτυο καταγραφής εγκλημάτων ρατσιστικής βίας.

Οι διαφορές από την πρόταση νόμου της Ν.Δ.

Χαώδης η διαφορά από το "γαλάζιο"... νομοθέτημα, σύμφωνα με κύκλους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: "Η πρόταση της Ν.Δ. υπαναχωρεί και από την ήδη ισχύουσα, και αποδεδειγμένα αναποτελεσματική, νομοθεσία. Πρόκειται για εντελώς προσχηματική πρόταση. Εξαιρεί από το πεδίο εφαρμογής της δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους. Αναφέρεται μόνο σε βία κατά προσώπου και όχι κατά ομάδας προσώπων. Δεν προβλέπει κανένα πλαίσιο προστασίας για τα θύματα", σύμφωνα με το "κατηγορώ" του ΣΥΡΙΖΑ προς το Μέγαρο Μαξίμου, τη "γαλάζια" Κ.Ο., αλλά και όλους όσοι συμπορευτούν με τις απόψεις της.

...και με την πρόταση ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ.

"Το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη (νυν πρόταση νόμου ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ.), την προοπτική υπερψήφισης του οποίου από την παρούσα Βουλή ενταφίασε η Ν.Δ., κινείται στο πνεύμα του Ν. 927/1979. Ο νόμος αυτός κατέστη ανενεργός λόγω του ασαφούς πεδίου εφαρμογής του" υποστηρίζουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Και παραπέρα "εν προκειμένω, η πρόταση νόμου ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. δεν εστιάζει στον δράστη των πράξεων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, αλλά στον υποκινητή τους. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση νόμου ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. φαίνεται να ιεραρχεί την καταδίκη του ρατσιστικού λόγου (δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους, δημόσιος εγκωμιασμός και άρνηση εγκλημάτων) υψηλότερα σε σχέση με τη ρατσιστική πράξη". Έτσι:

* Η πρόταση προσκρούει στις συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες έκφρασης και λόγου.

* Ηρωοποιεί ως διωκόμενους τους κήρυκες του ρατσισμού.

* Αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει το μείζον ζήτημα σήμερα, δηλαδή την εξάπλωση της οργανωμένης ρατσιστικής βίας.

* Και κυρίως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτηρίζουν, τέλος, "αδύναμο και αναποτελεσματικό" "το πλαίσιο προστασίας θυμάτων και μαρτύρων που προβλέπει".

Η γενική θεώρηση του ΣΥΡΙΖΑ

"Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ εστιάζει στην καταδίκη αξιόποινων πράξεων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, χωρίς να διακινδυνεύει τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης. Επιπλέον προβλέπει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας θυμάτων και μαρτύρων, που αποτελεί εγγύηση και προϋπόθεση για την αποτελεσματική δίωξη εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά" είναι η γενική κατεύθυνση της πρότασης της Αριστεράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL