Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Πρόσεξε Αντώνη, πρόσεξε!..
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόσεξε Αντώνη, πρόσεξε!..

Του Γρηγόρη Ρουμπάνη

Πρόσεξε Αντώνη, πρόσεξε!..

Από χρόνια τώρα, νέος ήσουν, στην ηλικία που πάνω-κάτω είναι σήμερα ο Αλέξης, είχες την αίσθηση ότι η Ιστορία σου μίλησε. Στάθηκε πάνω από τους ώμους σου και κάτι σου ψιθύρισε στ' αυτί. Ότι κάτι σημαντικό θα κάνεις στην Ελλάδα. Δεν ήταν το Μακεδονικό, όπως νόμιζες τότε. Ούτε ότι οι υπηρεσίες που μερικά χρόνια αργότερα θα προσέφερες, ως πρωθυπουργός πια, στη Μέρκελ και θα κατέστρεφες τη χώρα που όφειλες να υπηρετήσεις.

Πρόσεξε Αντώνη, πρόσεξε!..

Πρώτη φορά η Ιστορία άνοιξε την πόρτα στην Αριστερά να μπει ομαλά στην εξουσία με δημοκρατική και αναμφισβήτητη πλειοψηφία. Μην την κλείνεις, μη στέκεσαι πίσω της βάζοντας πλάτη να την κρατήσεις κλειστή, μην σπρώχνεις πάνω της το βαρύ τραπέζι των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου, τις καρέκλες, τη ντουλάπα και ο,τι άλλο βρίσκεις μπροστά σου, να την ασφαλίσεις, να την κάνεις απόρθητη.

Πρόσεξε Αντώνη, πρόσεξε!..

Κάποτε, έφυγες μακριά από τον Μητσοτάκη επειδή ήταν ακραίος νεοφιλελεύθερος, να πουλήσει τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ κλπ, και τώρα έχεις πρώτο υπουργό στην πίστα της εξαθλίωσης χιλιάδων και χιλιάδων ανθρώπων τον Κυριάκο, ακραίο των ακραίων νεοφιλελεύθερο, βαυκαλιζόμενος ότι κάνει μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις είναι εκείνες οι πράξεις φωτισμένων μυαλών που φέρνουν το καλύτερο, Αντώνη, κι όχι εκείνες που οδηγούν στα λιοντάρια τους ανθρώπους. Αυτές λέγονται θηριωδίες.

Πρόσεξε Αντώνη, πρόσεξε!..

Πριν μερικά χρόνια, φέρελπις πολιτικός τότε, εναγκαλιζόσουν τον Λεντάκη και τον Καλαμίδα, για να δείξεις ευρύτητα πνεύματος και πίστη στην ομαλότητα, τώρα εναγκαλίζεσαι τον Μπαλτάκο, την Ασημακοπούλου και τη Βούλτεψη (Θεός φυλάξοι)που μόνο στενεύουν τον νου του ανθρώπου και τον τρελαίνουν.

Πρόσεξε Αντώνη, πρόσεξε!..

Ψάχνεις να βρεις τρόπο να αποτρέψεις ο,τι η Ιστορία θέλει να γίνει ομαλά. Μην ακούς τον Βαγγέλη, γιατί μέσα του κουβαλάει τις χειρότερες πρακτικές μιας παράταξης που έκανε καλά στον τόπο, αλλά έκανε και μερικά ολέθρια, όπως για παράδειγμα άνοιξε κάποτε το δρόμο για έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, κι αργότερα έστρωσε το χαλί για τα τανκς που θα ρήμαζαν και την Ελλάδα και την Κύπρο. Για να μην μπει η Αριστερά στην αίθουσα της εξουσίας όλα αυτά. Τα θυμάσαι, Αντώνη, έτσι δεν είναι; Τα θυμάσαι, γιατί όχι μόνο τα διάβασες και τα μελέτησες, αλλά τα έζησες κιόλας, δεν είσαι δα και τόσο μικρός…

Πρόσεξε Αντώνη, πρόσεξε!..

Δύσκολη υπόθεση οι εκλογές της ήττας, δεν λέω το αντίθετο, αλλά καν' τες, που να πάρει η ευχή, να τελειώνουμε, να μπεις εσύ στο περιθώριο, να δούμε κι εμείς, ως πολίτες, τι έχουμε να κάνουμε, να σταθούμε λίγο στα πόδια μας.

Πρόσεξε Αντώνη, πρόσεξε!..

Αυτό σου είπε η Ιστορία, Αντώνη, αυτές τις τρεις λέξεις, αλλά κατά το συνήθειό της μίλησε ψιθυριστά, και πιθανόν δεν την άκουσες καλά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL