Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ / Αναζητούν «ξέφωτο» για εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ / Αναζητούν «ξέφωτο» για εκλογές

Η κατάσταση στη συγκυβέρνηση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη - δύσκολα θα επιζήσει για καιρό. «Κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι η κυβέρνηση θα αντέξει τους επόμενους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες», γράφει το Βήμα [14.09.14], καθώς «πανικόβλητοι βουλευτές» δεν μπορούν να διαχειριστούν την κρίση εμπιστοσύνης που τους καταδιώκει - «η συμπεριφορά των βουλευτών στη Βουλή εξελίσσεται σε σοβαρό απρόβλεπτο παράγοντα» [Καθημερινή, 14.09.14]. Ο ορισμός του Μ. Δασκαλάκη ως συνδετικού κρίκου μεταξύ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Μαξίμου και τα ραντεβού του Αντ. Σαμαρά με ομάδες των δέκα βουλευτών για «μασάζ» δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Ήδη η Ντ. Μπακογιάννη [Βήμα FM, 15.09.14] ζήτησε τη «σύγκληση της Κ.Ο. [για] να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των βουλευτών διότι οι βουλευτές είναι αυτοί που έχουν την τύχη της Ελλάδας στα χέρια τους σήμερα», αφήνοντας, παράλληλα, αιχμές για το περιβάλλον του πρωθυπουργού - «πάντοτε εμείς οι πολιτικοί είμαστε θύματα συνήθως ενός φανατικότερου ημών περιβάλλοντος».

Παρεμβάσεις Σαμαρά

Η προσπάθεια του Αντ. Σαμαρά να ελέγξει την πραγματικότητα μέσω των μέσων ενημέρωσης δεν φαίνεται να αποδίδει - το site The toc αποκαλύπτει ότι «ο Αντ. Σαμαράς τηλεφώνησε σε πρόσωπα, κλειδιά στις διοικήσεις κεντρικών ΜΜΕ να μην μεταδοθεί η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από τα ιδιωτικά κανάλια». Κίνηση συνέχειας με αυτή της ΝΕΡΙΤ που αποδείχθηκε μπούμερανγκ καθώς η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Βελίδειο [Σάββατο] μεταδόθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της χώρας.

Η πίεση, το άγχος και ο πανικός είναι έκδηλος στο Μαξίμου καθώς τρεις ημέρες μετά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα δεν έχουν να απαντήσουν τίποτα το συγκριμένο. Ομολογία ενοχής αποτελεί και η σιωπή του Μαξίμου για το πραξικόπημα, ωμή λογοκριτική παρέμβαση, στη ΝΕΡΙΤ που έχει προκαλέσει τρεις, μέχρι στιγμής, παραιτήσεις -σ' αυτές των Αντ. Μακρυδημήτρη και Ρ. Μορώνη προστέθηκε και η παραίτηση του Χρ. Χωμενίδη από το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ καταγγέλλοντας «ευθεία κυβερνητική παρέμβαση».

Πιέζουν οι πρωτοκλασάτοι

Το Μαξίμου, όμως, αντιμετωπίζει και οξύτατες εσωκομματικές αντιδράσεις, που δεν πηγάζουν από τις βλέψεις κάποιου στελέχους για την ηγεσία της Ν.Δ., αλλά από την ακολουθούμενη πολιτική. Αναταράξεις που δεν προέρχονται από κοινή ιδεολογική ή πολιτική βάση, αλλά από το γεγονός ότι «οι εκλογές μπορεί να είναι πολύ κοντά και η βουλευτική έδρα είναι πολύ καλή για να χαθεί» [Καθημερινή, 14.09.14]. Αντιδράσεις ευρείας κλίμακας: από το «να πάει να γαμηθεί ο Χαρδούβελης» της Αν. Καραμανλή μέχρι την άποψη του Πρ. Παυλόπουλου ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι δήμευση της ακίνητης περιουσίας. Και, βέβαια, υπάρχει το μεγάλο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αντ. Σαμαρά να αρχίζει να βρίσκει απέναντί του πρωτοκλασάτα ονόματα της Ν.Δ.

Ο Κ. Καραμανλής, που διαψεύδει σενάριο περί αποστρατείας του από την ενεργό πολιτική -«ο Καραμανλής δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί», υποστηρίζουν βουλευτές από την «καραμανλική πτέρυγα»-, και γνωρίζοντας την αγωνία των βουλευτών της Ν.Δ. ως προς την επανεκλογή τους, «τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της επίσπευσης της διαδικασίας εκλογής του νέου προέδρου μέσω της ανάληψης σχετικής πρωτοβουλίας από τον κ. Σαμαρά εντός του 2014» [Καθημερινή, 14.09.14]. Άποψη που συμμερίζεται και η Ντ. Μπακογιάννη - «να προχωρήσουμε λίγο πιο γρήγορα στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να ξεκαθαρίσει η εικόνα και να ξέρουν (οι εταίροι) ότι υπάρχει σταθερότητα στη χώρα και να ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με συγκεκριμένους συνομιλητές» [Βήμα FM, 15.09.14].

Προηγούνται οι εκλογές

Η Ντ. Μπακογιάννη με τη δήλωσή της έφερε στην επιφάνεια και το θέμα της ρύθμισης του χρέους. Γνωρίζει ότι η τρόικα έχει κατ' επανάληψη τονίσει πως δεν θα υπάρξει καμιά συμφωνία για το χρέος αν δεν ξεκαθαρίσει πλήρως ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας! Η τρόικα, μάλιστα, άδειασε και τον Αντ. Σαμαρά δημοσιοποιώντας ότι «δεν υπάρχει συνάντηση τον Νοέμβριο για το ελληνικό χρέος», στην Ουάσιγκτον [δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του ΔΝΤ, William Murray]. Ωστόσο ο πρωθυπουργός [Real News, 14.09.14] εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα πάρει πιστοποίηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, χωρίς, όμως, να προσδιορίζει αν αυτό θα γίνει φέτος ή το 2015. Το πιο πιθανό είναι η τρόικα να αποφασίσει μόνη την όποια λύση και στη συνέχεια να καλέσει τον Αντ. Σαμαρά να του ανακοινώσει τις αποφάσεις της - τόση... αντίσταση από τον πρωθυπουργό.

Ο Αντ. Σαμαράς, πλέον, προχωρά έχοντας ως πυξίδα το «κάθε μέρα που περνάει, είναι μια κερδισμένη μέρα». Θα προσπαθήσει να βρει ένα «δημοσκοπικό ξέφωτο» προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές - ακόμα και μέσα στο φθινόπωρο, ακόμα και για εθνικά θέματα. Ώς τότε θα προσπαθήσει να ενισχύσει το... αντιστασιακό του προφίλ - «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δανεικά! Και δεν θα μπορούσε να υπογράψει νέο μνημόνιο για χρήματα που δεν χρειάζεται... Με τη λήξη του προγράμματος η τρόικα θα φύγει», δηλώνει στη Real News [14.09.14], τη στιγμή που γνωρίζει πολύ καλά ότι η τρόικα δεν φεύγει και ότι η χώρα μας θα ζει υπό επιτήρηση για πάρα πολλά χρόνια. Άλλωστε το ΔΝΤ, και επίσημα, θα παραμείνει στη χώρα μας έως το 2016!

Δι' ασήμαντον αφορμήν

Επικοινωνιακά, πάντως, η κυβέρνηση δεν πάει καθόλου καλά - και εξ' οικείων τα βέλη. «Η επικοινωνιακή στρατηγική», γράφει το Antinews, «έχει ανατεθεί σε πρόσωπα που έχουν πολλά κοινά με τον Ραν Ταν Πλαν, που στα περισσότερα τεύχη του Λούκι Λουκ τού ανατίθεται η φρούρηση ενός κτηρίου κι εκείνος κοιμάται μακαρίως στο χαλάκι [...] Άλλοι λένε ότι πολλές φορές τα ανακλαστικά της θυμίζουν τον Ραν Ταν Πλαν, τον συμπαθέστατο σκύλο του Λούκι Λουκ, που τον πατάει η Ντόλι στη σελίδα 4 κι εκείνος το αντιλαμβάνεται και αρχίζει να σκούζει στη σελίδα 14!».

Το επόμενο διάστημα, όσο υπάρξει..., Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος θα καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν δεκάδες προβλήματα. Στη Βουλή θα δυσκολεύονται να περάσουν και το πιο απλό νομοσχέδιο - χρειάστηκαν εννιά αντικαταστάσεις βουλευτών για να περάσει ο ΕΝΦΙΑ. Είναι φανερό, όπως γράφει ο Αντ. Καρακούσης [Βήμα, 14.09.14], ότι «η κυβέρνηση θα κινδυνεύσει να πέσει ένα πρωί δι' ασήμαντον αφορμήν, υπό το βάρος της απώλειας εμπιστοσύνης και ενός κλίματος γενικευμένης ηττοπάθειας που θα τείνει να επικρατήσει».

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL