Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την κατακραυγή, "φλερτάρει" με την Ακροδεξιά

ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Σε στρατηγική επιλογή αναδεικνύεται για το Μαξίμου η διεύρυνση προς τα (ακρο)δεξιά, μετά το “άδειασμα” των ελασσόνων κυβερνητικών εταίρων και παρά τη διεθνή κατακραυγή για την απροθυμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τους νεοναζί.

Σε στρατηγική επιλογή αναδεικνύεται για το Μαξίμου η διεύρυνση προς τα (ακρο)δεξιά, μετά το "άδειασμα" των ελασσόνων κυβερνητικών εταίρων και παρά τη διεθνή κατακραυγή για την απροθυμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τους νεοναζί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες κυβερνητικές πηγές αρνούνταν να σχολιάσουν τις δηλώσεις της αρμόδιας επιτρόπου Σ. Μάλστρομ, αλλά και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, οι οποίοι ζήτησαν με έμφαση από το Μαξίμου να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κρούσματα ρατσιστικής βίας. Οι ίδιες πηγές, άλλωστε, σημείωναν ότι "δεν υπάρχει καμία τέτοια νομική υποχρέωση από πλευράς της κυβέρνησης" εξηγώντας ότι "υπάρχει σύσταση της Κομισιόν, όχι ευρωπαϊκή Οδηγία, και άρα δεν προκύπτει ανάγκη εναρμόνισης της ελληνικής με την κοινοτική νομοθεσία".

Στο Μαξίμου, εξάλλου, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μόνο για επιμέρους βελτιώσεις - προσθήκες στο υπάρχον νομικό πλαίσιο του... 1979 και αυτή είναι η στάση που θα τηρήσει η Ν.Δ. οπόταν συζητηθεί στη Βουλή σχετική πρόταση νόμου.

 

Δυσφορία

Η "ψύχραιμη" -έως και αδιάφορη- στάση του Μεγάρου Μαξίμου ως προς τη διεθνή κατακραυγή δεν αφορά και τη συνεννόηση των ελασσόνων κυβερνητικών εταίρων για να καταθέσουν από κοινού πρόταση νόμου. Αντιθέτως, στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν κρύβουν την ενόχλησή τους όχι μόνο για τη συμφωνία ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και για το γεγονός ότι η προαναγγελία του κοινού "αντιρατσιστικού" νομοσχεδίου έγινε χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει είτε η Αγίου Κωνσταντίνου είτε η Ιπποκράτους τους συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά.

 

Ακροδεξιά διεύρυνση

Κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να "ιδεολογικοποιήσουν" το οριστικό "μπλόκο" του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη λέγοντας ότι στόχος του πρωθυπουργού είναι "η περιθωριοποίηση και όχι η θυματοποίηση της Χρυσής Αυγής". Ωστόσο είναι σαφές ότι η άτεγκτη στάση που τήρησε ο Αντ. Σαμαράς έναντι των δύο εταίρων του για το αντιρατσιστικό "απαντά" στις επιδιώξεις της Ν.Δ. για διεύρυνση προς τα (ακρο)δεξιά και "επαναπατρισμό" των "γαλάζιων" ψηφοφόρων που ψήφισαν το νεοναζιστικό μόρφωμα στις τελευταίες εκλογές.

Το "ενδιαφέρον" της Ν.Δ. για τους ψηφοφόρους της Χ.Α. δεν έκρυψε, εξάλλου, χθες ούτε ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ., Γ. Μιχελάκης, που τόνισε στον ρ/σ Βήμα πως "κακά τα ψέματα, 400.000 Έλληνες που ψήφισαν (Χρυσή Αυγή), και αν υπολογίσεις και τις δημοσκοπήσεις που τους δείχνουν πιο αυξημένους, θα τους πεις ότι απαγορεύεται το οτιδήποτε;". "Το πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι επαρκές. Είναι ξεκάθαρο ότι εμείς δεν θα το ψηφίσουμε», πρόσθεσε ο Γ. Μιχελάκης, που διερωτήθηκε: "Οι άνθρωποι αυτοί έχουν γίνει ναζί και φασίστες;".

Εξάλλου, παράλληλα με το "μπλόκο" του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, το Μαξίμου στέλνει κι άλλα μηνύματα στους ακροδεξιούς ψηφοφόρους, όπως η εξαγγελία Δένδια για απαγόρευση των "μικρών" διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας.

 

Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας

Σε κάθε περίπτωση η δυσφορία του Αντ. Σαμαρά δεν αφορά μόνο τη "συνεννόηση" Βενιζέλου - Κουβέλη χωρίς να τον ενημερώσουν, αλλά και το γεγονός ότι εντός δύο 24ώρων το αντιρατσιστικό "διέλυσε" την ατζέντα τεχνητής αισιοδοξίας που με επιμέλεια φιλοτεχνούσε το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Έτσι ο Αντ. Σαμαράς επιχείρησε ήδη από χθες να... γυρίσει στην παλιά ατζέντα, με συνάντηση που είχε με εκπροσώπους διεθνών εταιρειών κρουαζιέρας και τους συνεργάτες του να "πανηγυρίζουν" ότι οι δύο εταιρείες θα θέσουν εκ νέου την Ελλάδα στα πλάνα τους, ως... "εντυπωσιασμένες" από τις "προσπάθειες της κυβέρνησης".

Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς προσβλέπει στην αλλαγή της ατζέντας και με την επίσκεψη του επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντέισελμπλουμ, την ερχόμενη Παρασκευή. Μάλιστα, με στόχο να δείξει ότι δεν υπάρχει καμία κυβερνητική κρίση, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προσκαλέσει τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη στο δείπνο που θα παραθέσει στον Ολλανδό αξιωματούχο, ενώ στις 10-11 Ιουνίου θα έρθει στην Ελλάδα και ο προκάτοχος του Ντέισελμπλουμ στοEurogroup, δηλαδή ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Ζ. Κλοντ Γιούνκερ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τα μπαζούκας του Μωυσέως

Μάλλον κάτι δεν πήγε καλά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που είχε εξαγγείλει με τυμπανοκρουσίες ο Κ. Μητσοτάκης στις 20 Μαΐου. Οι κυβερνητικές πηγές μιλούσαν τότε για πρόγραμμα «μπαζούκας», το οποίο θα περιλάμβανε όλα τα εργαλεία για τη στήριξη των κλάδων, την τόνωση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο