Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Εκλογές στη Σλοβενία / Εκλογές στη Σλοβενία: Ψήφος καταδίκης της διαφθοράς και των ιδιωτικοποιήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές στη Σλοβενία / Εκλογές στη Σλοβενία: Ψήφος καταδίκης της διαφθοράς και των ιδιωτικοποιήσεων

Ψηφοφόροι της Ενωμένης Αριστεράς (Z.L.) πανηγυρίζουν για το εκλογικό αποτέλεσμα

Οι τρίτες πρόωρες εθνικές εκλογές μέσα σε τρία χρόνια έλαβαν χώρα στη Σλοβενία την Κυριακή 13 Ιουλίου, μετά την πρόσφατη παραίτηση της απερχόμενης πρωθυπουργού Αλένκα Μπράτουσεκ, υπό το βάρος της ήττας της στην εσωκομματική εκλογή για την προεδρία του φιλελεύθερου κόμματός της Θετική Σλοβενία τον Μάιο.

Στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας βρέθηκαν η διαφθορά, καθώς και οι σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις, με πρώτους οργανισμούς προς πώληση τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών (Telekom) και το Αεροδρόμιο της Λιουμπλιάνα.

Μεγάλος νικητής των εκλογών, ο νέος πολιτικός αστέρας Μίρο Σέραρ, νομικός, 50 ετών, εργαζόμενος ως σύμβουλος στο Κοινοβούλιο, που, εν μέσω εκτεταμένων σκανδάλων και δικαστικών ερευνών, κήρυξε το ανένδοτο στη διαφθορά, αντιτάχθηκε στην ιδιωτικοποίηση της Telekom και του αεροδρομίου (συμφωνώντας βέβαια στην ιδιωτικοποίηση δημοσίων τραπεζών), ξιφούλκησε κατά του «παλαιού πολιτικού προσωπικού» και τελικώς ίδρυσε το Κόμμα του Μίρο Σέραρ (SMC) μόλις έναν μήνα πριν τις εκλογές, κατορθώνοντας να αναδειχθεί πρώτος, με το εντυπωσιακό ποσοστό 35%! Ο Σέραρ αναμένεται να σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία με το ενισχυμένο Δημοκρατικό Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS) που τερμάτισε τρίτο (10%) και τους καταβαραθρωμένους Σοσιαλδημοκράτες (6%).

Δεύτερο κόμμα, με 21% και σημαντική απώλεια δυνάμεων αναδείχθηκε το κεντροδεξιό Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του πρώην πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος ηγήθηκε της προεκλογικής εκστρατείας από τη φυλακή, όπου κρατείται λόγω της ανάμιξής του σε σκάνδαλο με προμήθειες πολεμικών εξοπλισμών.

Η μεγάλη έκπληξη όμως, των εκλογών ήταν η ορμητική είσοδος της Ενωμένης Αριστεράς (Z.L.) στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Ο συνασπισμός της Ενωμένης Αριστεράς, που ιδρύθηκε μόλις την 1η Μαρτίου με «εγγυήτριες δυνάμεις» το ΣΥΡΙΖΑ και τη Γερμανική Αριστερά, μετά την επιτυχημένη πρώτη εμφάνισή του στις ευρωεκλογές (5,5%), κατόρθωσε να σπάσει τον αποκλεισμό του από τα κυρίαρχα ΜΜΕ (δεν συμπεριλαμβανόταν καν στα 2/3 των δημοσκοπήσεων) και να συγκεντρώσει 6%, καταλαμβάνοντας την 4η θέση, εκλέγοντας 6 βουλευτές και ξεπερνώντας στο νήμα ακόμη και τους Σοσιαλδημοκράτες!

Η Ενωμένη Αριστερά αποτελεί την ενωτική πολιτική έκφραση τριών νεαρών κομμάτων, του Κόμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης (TRS), της Πρωτοβουλίας Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (IDS) και του Δημοκρατικού Εργατικού Κόμματος (DSD), ενώ πρόσφατα εντάχθηκε σε αυτήν και μια 4η συνιστώσα, που συσπειρώνει κόσμο προερχόμενο από κινήματα πολιτών.

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την ανεξαρτητοποίηση της Σλοβενίας, η Αριστερά εισέρχεται για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο της χώρας, επαναφέροντας λέξεις - ταμπού, όπως «σοσιαλισμός» και «αυτοδιαχείριση» στην πολιτική ατζέντα. Σε μια χώρα με ένα έντονα προσωποκεντρικό κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, ανοίγει ο δρόμος για μια ριζοσπαστική και δημοκρατική συλλογική πολιτική έκφραση των λαϊκών στρωμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL