Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Το Καραμπουρνάκι είναι μόνο η αρχή...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Καραμπουρνάκι είναι μόνο η αρχή...

Πριν από δύο χρόνια, έπειτα από δικαστική προσφυγή των οικοπεδούχων, ο Δήμος Καλαμαριάς εξέδωσε δύο άδειες οικοδομής για παραλιακή έκταση στην περιοχή Καραμπουρνάκι της Καλαμαριάς. Σημειωτέον ότι στην περιοχή, ύστερα από δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων (συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις παρουσία ειδικών δυνάμεων καταστολής, παραστάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια κ.λπ.), αλλά και δικαστική προσφυγή, τόσο από τον Δήμο Καλαμαριάς όσο και από τον αρμόδιο υπουργό, επιβλήθηκαν διαδοχικές αναστολές οικοδομικών εργασιών. Σημαντικός στόχος, ο οποίος επίσης υλοποιήθηκε στην αναθεώρηση του ΓΠΣ, οι επίμαχες εκτάσεις να χαρακτηρίζονται ως κοινόχρηστο πράσινο.

Στις 24 Ιουλίου λήγει η τελευταία αναστολή εκτέλεσης οικοδομικών αδειών, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί η κύρωση του νέου ΓΠΣ από τον υπουργό. Επομένως, ο κίνδυνος να προχωρήσει η ανοικοδόμηση στην περιοχή είναι άμεσος!

Τεράστιες ευθύνες έχουν και όλες οι διοικήσεις του δήμου, αλλά και οι μνημονιακές κυβερνήσεις, που ενώ έδωσαν μέσω του αρμόδιου υπουργού διαδοχικές αναστολές οικοδομικών εργασιών, τώρα ολιγωρούν στην τελική υπογραφή του ΓΠΣ, με αποτέλεσμα από τις 24 Ιουλίου να υφίσταται άμεσος κίνδυνος να οικοδομηθoύν αρκετές εκτάσεις σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς - και όχι μόνο στο Kαραμπουρνάκι.

Ήδη 36 χώροι, έπειτα από δικαστικές αποφάσεις, έχουν πάρει τον δρόμο του αποχαρακτηρισμού. Ανάμεσά τους δεσπόζουν όλα τα αδόμητα τμήματα στο Καραμπουρνάκι από την οδό Αργοναυτών ώς το Παλατάκι, τα σχολικά κτήρια της οδού Παπάγου, η πλατεία Ρόδων στο Βυζάντιο κ.ά. Παρ' όλο που το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης προβλέπει «ανάδειξη και διατήρηση της οικολογικής αξίας της παραλιακής ζώνης της Καλαμαριάς», αυτό δεν διασφαλίζεται και παραμένει ευχολόγιο. Παράλληλα, η κυβέρνηση, μέσω του αμαρτωλού ΤΑΙΠΕΔ, ξεπουλά παραλιακές εκτάσεις και πρώην στρατόπεδα - ελεύθερους χώρους στην περιοχή μας. Η επικείμενη ψήφιση του σχ/νόμου για τη «διαχείριση του αιγιαλού και της παραλίας» θα νομιμοποιήσει όλες τις παρανομίες που έχουν γίνει «πάνω στο κύμα», θα ιδιωτικοποιήσει και θα επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις στο σύνολο των ακτών της Καλαμαριάς, της Θεσσαλονίκης και της χώρας.

Γι'αυτό η Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς καλεί τον λαό της Καλαμαριάς σε αγώνες για την υπεράσπιση του παραλιακού μετώπου και οργανώνει την Πέμπτη 17 Ιουλίου, στις 7.30 μ.μ., στο Καραμπουρνάκι (περιοχή Σοφούλη - Κολχίδος - Ναυαρίνου) ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση με ομιλητές τους Φιλιώ Καζαρα, δημοτική σύμβουλο, Γιάννη Γρηγοριάδη, μηχανολόγο - μηχανικό, έναν ή μία εκπρόσωπο του Resis - TAIΠΕΔ και συντονιστή τον γράφοντα.

* Ο Μανόλης Λαμτζίδης είναι δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς, επικεφαλής της ΡΕΚK.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL