Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ιστορία του ΚΚΕ, 1918-1957
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ιστορία του ΚΚΕ, 1918-1957

Στην ιστορία του ΚΚΕ και του ΣΕΚΕ αφιερώνεται ο νέος τόμος 14 της Μαρξιστικής Σκέψης. Περιλαμβάνει αναλύσεις και ντοκουμέντα, καλύπτοντας την περίοδο 1918-1957. Ο αναγνώστης θα γνωριστεί με ηρωικές, αλλά και μελανές σελίδες που σημάδεψαν την ιστορία του κομμουνιστικού μας κινήματος. Στο παρόν σημείωμα θα αναφερθούμε στις τελευταίες, καθώς προσφέρονται για προβληματισμό, αναγκαίο σε κρίσιμες εποχές όπως η τωρινή.

Για τον Άρη Βελουχιώτη έχουν γραφτεί πολλά και δεν θα σταθούμε εδώ. Λιγότερο γνωστή είναι η περίπτωση του Γιάννη Πετσόπουλου, ιστορικού στελέχους του ΣΕΚΕ και πρώτου διευθυντή του «Ριζοσπάστη» ώς τα 1922.

Από τον Λίβανο ώς τη Βάρκιζα και πιο μετά, ο Πετσόπουλος με εκτενή γράμματά του προς την ηγεσία κριτικάρει τα λάθη και προειδοποιεί για τις καταστροφικές συνέπειές τους. Ως αποτέλεσμα θα διαγραφεί και θα παραδοθεί «στη λαϊκή περιφρόνηση». Στην ανακοίνωση της διαγραφής του καταγγέλλεται μάλιστα, χωρίς κανένα στοιχείο, πως ήταν μέλος του γερμανικού Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος.

Σημαδιακά, παρόμοια τύχη θα έχει άλλη μια αγνοημένη φυσιογνωμία, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης ή Ασημίδης. Αν και ελάχιστα γνωστός σήμερα, ο Ασημίδης ήταν ο δεύτερος άνθρωπος στο ΚΚΕ όταν ανέλαβε την ηγεσία ο Ζαχαριάδης. Θα διαγραφεί ως λιποτάκτης, επειδή θα αντιταχθεί στις υπερεπαναστατικές φρασεολογίες των αρχών της δεκαετίας του '30, και θα δολοφονηθεί το 1944 στα Δεκεμβριανά από την ΟΠΛΑ. Στον τόμο δημοσιεύονται για πρώτη φορά δυο φωτογραφίες του, ευγενική προσφορά της κόρης του, Ελένης Κωνσταντινίδη.

Στην 3η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ, το 1950, ο Ζαχαριάδης θα λοιδορήσει τον Άρη σαν καταστροφέα του ΕΛΑΣ, ακόμη και πράκτορα, που αντιτάχθηκε στη Βάρκιζα με εντολές της Ιντέλιτζενς Σέρβις. Αργότερα, συζητώντας με τον Αχιλλέα Παπαϊωάννου το 1962, θα πει:

«Το μεγάλος βάρος στη συνείδησή μου είναι ο Άρης Βελουχιώτης. Οι ευθύνες μου είναι μεγάλες. Θυσίασα αυτόν τον αϊτό της Αντίστασης, υποκύπτοντας στις πιέσεις και τις διαβολές ορισμένων μελών του Π.Γ.».

Θα υπάρξουν βέβαια μερικοί που θα πάνε πιο βαθιά, βάζοντας το χέρι «επί τον τύπον των ήλων». Όπως ο Κώστας Σιαπέρας, ο οποίος στον αγώνα του ΔΣΕ παρασυρμένος πήρε μέρος σε βασανισμούς αγωνιστών, διαφωνούντων και «αποδιοπομπαίων τράγων» που κατεδίωκε η ηγεσία. Ομολογώντας την ενοχή του, θα πει:

«Το έκανα με προθυμία και τυφλή υπακοή... Από φόβο ή από πίστη και πειθαρχία, δεν έχει σημασία. Το έκανα! Και ήμουνα έτοιμος να τους τουφεκίσω, αν μου έδινε εντολή το κόμμα... Έτσι μας είχε διαπαιδαγωγήσει το Κόμμα, να σκοτώνει ο σύντροφος τον σύντροφό του».

Πρέπει όμως να φτάνουμε σε τέτοια άκρα, για να βρίσκονται κάποιοι που, μετανιώνοντας, βρίσκουν το θάρρος να πουν τα πράγματα με το όνομά τους; Και αν ένας το κάνει, πόσοι άλλοι θα μείνουν δέσμιοι στην αθλιότητα;

Ερωτήματα αμείλικτα, ιδιαίτερα προς όσους επιμένουν να νεκρανασταίνουν τις φαυλότητες του παρελθόντος.

Πληροφορίες: Εκδόσεις Τόπος, [email protected], βιβλιοπωλείο, 210 3221580.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL