Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Μικρή και μεγάλη ΔΕΗ και το κόστος για τον νησιώτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μικρή και μεγάλη ΔΕΗ και το κόστος για τον νησιώτη

Νομίζουμε πως πρέπει να δούμε σε απόλυτους αριθμούς τι σημαίνει η πώληση της "μικρής ΔΕΗ", στην οποία θα δοθούν λιγνιτικές μονάδες παραγωγής και υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής ρεύματος. Η πώληση της "μικρής ΔΕΗ" σημαίνει το 30% της υπάρχουσας ΔΕΗ. Η παραγωγή ρεύματος στην Ελλάδα γίνεται με τα παρακάτω καύσιμα: λιγνίτης, υδροηλεκτρικά εργοστάσια (νερό), φυσικό αέριο, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και, για τη νησιωτική Ελλάδα, πετρέλαιο.

Στην Ελλάδα σήμερα έχουμε ενιαίο τιμολόγιο και αυτό είναι φυσικό διότι η εταιρεία είναι μία και βγάζει τον μέσο όρο κόστος παραγωγής της κιλοβατώρας.

Σήμερα μία κιλοβατώρα έχει μέσο κόστος παραγωγής απ' όλα τα καύσιμα 7 λεπτά και πληρώνουμε και 4 λεπτά για τα διάφορα (μεταφορά, δίκτυα μεταφοράς, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Δηλαδή ο μέσος όρος κόστους παραγωγής ανά κιλοβατώρα είναι 11 λεπτά, που αποτελεί και την τιμή στο τιμολόγιο της ΔΕΗ για καταναλώσεις από 1.000-2.000 κιλοβατώρες, που είναι η κατανάλωση ενός διμήνου του μέσου νοικοκυριού.

Ας δούμε τι κοστίζει κάθε κιλοβατώρα ανά καύσιμη ύλη:

ΛΙΓΝΙΤΗΣ: Μέσος όρος (διότι εξαρτάται από την τεχνολογία του κάθε εργοστασίου) στις λιγνιτικές μονάδες ανά κιλοβατώρα είναι 4 λεπτά και καλύπτει περίπου το 50% της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Μέσος όρος στις μονάδες φυσικού αερίου είναι 8-10 λεπτά η κιλοβατώρα και καλύπτει το 17%-20% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ: Μέσος όρος σχεδόν μηδενικό κόστος και αποτελεί περίπου το 10% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

ΑΠΕ: Δεδομένου ότι έχουν μεγάλο κόστος λόγω εγκατάστασης, άρα και απόσβεσης, κατά μέσο όρο η αγορά της ενέργειας υπολογίζεται στα 17 λεπτά από τους παραγωγούς. Άλλωστε το κόστος αγοράς της ενέργειας αυτής επιβαρύνει ξεχωριστά τους καταναλωτές μέσα από τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Καλύπτει περίπου το 6% της παραγωγής.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ - ΜΑΖΟΥΤ: Το καύσιμο που χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο η νησιωτική Ελλάδα. Και εδώ δεν υπάρχουν μέσες τιμές διότι εξαρτάται από το κάθε νησί και καλύπτει περίπου το 10% της παραγωγής ενέργειας.

Παράδειγμα Κω: Κατά μέσο όρο το κόστος παραγωγής μίας κιλοβατώρας είναι περίπου 19 λεπτά. Το κόστος αυτό είναι από τα μικρότερα στα νησιά, δεδομένου ότι το εργοστάσιο είναι σχετικά νέας τεχνολογίας.

Παράδειγμα Σίφνου: Κατά μέσο όρο το κόστος παραγωγής μίας κιλοβατώρας αγγίζει τα 39 λεπτά και είναι το πιο ακριβό απ' όλα τα εργοστάσια των νησιών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράδειγμα Ρόδου: Κατά μέσο όρο το κόστος παραγωγής μίας κιλοβατώρας αγγίζει τα 35 λεπτά, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της ενέργειας παράγεται από ενεργοβόρες μονάδες.

Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν σειρά από σημαντικά ζητήματα, όπως:

Α) Πώς είναι δυνατόν να πουληθεί το 30% της ΔΕΗ και σε αυτό να συμπεριλαμβάνονται μόνο τα εργοστάσια λιγνίτη και υδροηλεκτρικά (που σημαίνει ότι σε αυτά τα δύο τα ποσοστά θα φτάνουν το 45%-50% αφού αναφέρονται επί του συνόλου της ΔΕΗ), τα οποία έχουν το μικρότερο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από 0-4 λεπτά την κιλοβατώρα, και θα συνεχίσει να έχει το ίδιο κόστος το ηλεκτρικό ρεύμα;

Β) Θα είναι πιο φτηνό το ρεύμα στη "μικρή ΔΕΗ" αφού το κόστος παραγωγής είναι πολύ μικρό ή θα δώσουν ένα μικρό δώρο στους κολλητούς τους;

Γ) Αφού θα λείψουν περίπου το 50% των εργοστασίων που παράγουν φτηνό ρεύμα, πώς θα μπορούν να κρατηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ στα ίδια επίπεδα και ιδιαίτερα στα νησιά;

Δ) Μήπως θα έχουμε αναπροσαρμογή των τιμών βάση της τιμής του κόστους παραγωγής της κιλοβατώρας, που μπορεί να φτάνει και τα 20 λεπτά και ίσως και πιο πάνω;

Νομίζουμε πως με αυτά που σκέφτεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση, το ρεύμα δεν θα είναι κοινωνικό αγαθό, αλλά αγαθό προς πλουτισμό των κολλητών και των αρεστών και είδος πολυτελείας για τον ελληνικό λαό.

* Ο Νεκτάριος Σαντορινιός είναι συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου και ο Νίκος Τσακίρης είναι αναπληρωτής συντονιστής της Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ Κω

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL