Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ; / Πόσο μακριά είναι η Νέα Ορλεάνη;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ; / Πόσο μακριά είναι η Νέα Ορλεάνη;

Αγαπητή Ευγενία,

Έμεινα κατάπληκτη μαθαίνοντας το αποκρουστικό νέο, την επίθεση με πυροβολισμούς εναντίον της παρέλασης για την Ημέρα της Μητέρας στη Νέα Ορλεάνη. Επίθεση που είχε κάμποσα θύματα, τραυματισμούς γυναικών, ανδρών και παιδιών. Η Νέα Ορλεάνη, που μας απασχόλησε πριν από μερικά χρόνια λόγω των βιβλικών πλημμυρών του τυφώνα Κατρίνα, επανήλθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας πάλι με οδυνηρό τρόπο.

Θα 'λεγα πως είναι ευγενικό και γενναιόδωρο, που σε αυτή την πληγωμένη περιοχή οι κάτοικοι τιμούν με τον τρόπο τους την Ημέρα της Μητέρας. Διαδηλώνοντας, χορεύοντας στους δρόμους. Και είναι επίσης σκληρό και συγχρόνως αντιφατικό, αυτή η ειρηνική εκδήλωση - διαδήλωση να γίνεται αντικείμενο της βίας των όπλων. Βία που εκρήγνυται τελευταία σε διάφορες περιοχές της μεγάλης χώρας των ΗΠΑ. Εδώ η επίθεση μοιάζει αναίτια. Δεν έχεις μια σκληρή ταξική σύγκρουση, αλλά μια χαλαρή εκδήλωση θετικών συναισθημάτων. Και όμως κι αυτή μπαίνει στο στόχαστρο των μηχανισμών του μίσους.

Έσπευσαν οι αρχές να αποδώσουν τα συμβάντα στην ογκούμενη βία των δρόμων, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει να κάνει με τρομοκρατικό χτύπημα. Για σταθείτε! Και έτσι να είναι, αγαπητή μου, έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, με σοβαρή κοινωνική νόσο. Με στρέβλωση βασικών και αυτονόητων αρχών κοινωνικής συμβίωσης. Με αντικοινωνική συμπεριφορά. Πώς θεραπεύεται αυτή η στρεβλή κατάσταση; Πώς διασφαλίζεται ότι ο δρόμος ανήκει σε όλους και όλες, ότι ο δημόσιος χώρος είναι συλλογικό αγαθό και πρέπει να είναι συνώνυμο της ασφάλειας;

Έχω τη γνώμη ότι όσο τέτοιες πράξεις θεωρούνται εξαίρεση ή μεμονωμένα περιστατικά, η αντιμετώπισή τους θα απομακρύνεται. Πρέπει να αξιολογούνται ως συμπτώματα νοσηρότητας, που εξαπλώνεται στο κοινωνικό σώμα. Και πρώτα από όλα πρέπει να καταδικάζονται από όλους τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες. Φτάνει μόνο η τιμωρία; Ή πρέπει η κοινωνία με τους θεσμούς της να εγκύψει στο πρόβλημα; Να δει ξανά την Παιδεία, τη διαπαιδαγώγηση των νέων γενιών, τα κανάλια αλληλεγγύης, την κοινωνική συνοχή της; Να καλλιεργήσει τον σεβασμό προς τον άνθρωπο, που δεν είναι άφυλος, αλλά έχει αρσενικό και θηλυκό πρόσωπο.

Είναι πολύ κρίμα που οι συνθήκες της δομικής ανισότητας των φύλων, δεν επιτρέπουν στη γυναίκα την πλήρη ένταξή της στον δημόσιο χώρο και χρόνο. Και νά, που η «αγορά» προσπαθεί να την αποβάλει ακόμα και με την ιδιότητα της μητέρας, την περισσότερο αποδεκτή από το σύστημα!

Στη Νέα Ορλεάνη βεβήλωσαν μέσω της βίας την Ημέρα της Μητέρας και τον ειρηνικό συμβολισμό της, πράγμα που μαρτυρεί ότι η βαρβαρότητα ελλοχεύει στις κοινωνίες μας. Γιατί και στα καθ' ημάς η επίθεση στη μητρότητα έχει μεν άλλα χαρακτηριστικά, αλλά εξίσου οδυνηρά. Στην Ελλάδα της κρίσης μοιάζει να έχουν εγκαταλειφθεί και όλα όσα επιφανειακά και πομπώδη ακούγαμε τον προηγούμενο καιρό. Το πλειοδοτικό σύνθημα - στόχος «γεννάτε, γιατί χανόμαστε» παρασύρθηκε στο ρεύμα της λησμονιάς. Η οικογένεια εγκαταλείφθηκε στον κυκεώνα της κρίσης. Χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο γονιό, και να σκεφθείς ότι πριν από λίγο καιρό διαρρηγνύαμε τα ιμάτιά μας με την κυβερνητική ρήση ότι στόχος είναι να υπάρχει ένας εργαζόμενος. Η μητρότητα είναι άθλος μέσα στο κλίμα της συνεχιζόμενης περικοπής των κοινωνικών παροχών, της σταδιακής εξαφάνισης του κοινωνικού μισθού. Πρόκειται για παρακμή, για πολιτισμική ανορθογραφία, που πρέπει πάραυτα να διορθωθεί!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL