Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
"Ο Μέσι κι εμείς" και ο σύντροφος Καρτερός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ο Μέσι κι εμείς" και ο σύντροφος Καρτερός

Ο σ. Καρτερός έγραψε στις 18/6 στην "Αυγή" ένα άρθρο - σχόλιο Μέσι κι εμείς". Τον διαβάζω καθημερινά τον σύντροφο. Κι όταν καμιά φορά διαφωνώ μαζί του, πάλι κάτι καλό μού μένει απ' τα γραφόμενά του.

Αυτή τη φορά με ξάφνιασε δυσάρεστα. Προσπαθώντας, υποτίθεται, να καταδείξει την ανάγκη της ενότητας ομάδας - Μέσι, ξεχωρίζει τον Μέσι από την ομάδα, λοιδορεί την ομάδα, υφαίνει ύμνους κι αναπαίστους για τον Μέσι. Με έναν διδακτισμό που απωθεί και διαχωρίζει, με μια άκομψη, σκωπτική διάθεση και ειρωνεία, χρεώνει σε κάποιους (σε ποιους;) την έλλειψη της κοινής λογικής του ποδοσφαίρου, πόσο μάλλον της πολιτικής.

Παρ' ότι η Αριστερά παίζει σε άλλα γήπεδα, ας κάνουμε την υπέρβαση να ακολουθήσουμε τον σ. Καρτερό στο γήπεδο που μας έβαλε. Γράφει ο σύντροφος: "Έτσι είναι πολύ συνηθισμένο να νικά η ομάδα με γκολ του Μέσι ή με γκολ από πάσα του Μέσι. Ή μ' έναν συνδυασμό που ξεκινάει από τον Μέσι..."

Άραγες ο Μέσι που βρήκε την μπάλα; Πάντα την παίρνει με γιουρούσι, μόνος του, από τον αντίπαλο; Πάσα κανείς δεν τού 'δωσε; Κανείς συνδυασμός δεν ξεκίνησε με πάσα άλλου παίκτη και κατέληξε σε γκολ του Μέσι; Ο Μέσι βάζει μόνος του γκολ κι οι άλλοι παίκτες μόνο μετά από πάσα του Μέσι;

- Ποιος είναι ο δικός μας Μέσι; Είναι η ομάδα και ο Μέσι ή ο Μέσι της ομάδας; Είναι αυτός κι εμείς ή αυτός μέσα από εμάς; Ποιο συμβόλαιο τον προωθεί και τον δεσμεύει, τον τιμά και το τιμά;

- Προπονητής υπάρχει; Τεχνικοί σύμβουλοι; Είναι ο Μέσι και παιχταράς και προπονητής και τεχνικός σύμβουλος και...;

- Ποιοι είναι οι άλλοι παίκτες; Οι καθαρίστριες είναι; Οι άνεργοι δίνουν πάσες; Οι διαδηλωτές κάνουν φράγμα όταν ο αντίπαλος χτυπάει πέναλτι; Οι απεργοί παίζουν στο γήπεδο ή είναι εξέδρα;

- Η ομάδα κερδίζει με τον Μέσι; Ο Μέσι, στον ίδιο αγώνα, θα κέρδιζε χωρίς την ομάδα; Ή με άλλη ομάδα;

Εξετάζει πιο κάτω ο σύντροφος το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν κάποια προβλήματα από αυτό το μοναδικό (και μοναχικό;) παιχνίδι του Μέσι: Πιθανός ατομισμός, ζήλια των άλλων παικτών (ναι, το γράφει έτσι), θίξιμο της αναγκαίας ομαδικότητας.

"Ε, τότε", σωστά σημειώνει, "παίκτες και συντελεστές συζητούν για να λύσουν το πρόβλημα" και συνεχίζει αποδομώντας τον ίδιο του τον λόγο. "Κι αν τους πει κάποιος την επόμενη μιας δύσκολης νίκης και τις παραμονές ακόμα και πιο δύσκολων αγώνων να μαζέψουν υπογραφές κάτω από κείμενο με αιτιάσεις για το παιχνίδι του Μέσι", τότε, δίνει τη σωτήρια για την ομάδα λύση, "θα τον πετάξουν έξω από τα αποδυτήρια".

- Αν τώρα ο Μέσι, "μετά από μια δύσκολη νίκη, παραμονές ακόμη πιο δύσκολων αγώνων", χωρίς συνεννόηση, φέρει πέντε φίλους του να παίξουν μπάλα στη θέση των άλλων; Αν αλλάξει ξαφνικά, χωρίς συνεννόηση, γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, γυμναστές, τεχνικούς; Τι γίνεται; Τον πετάς έξω από τα αποδυτήρια;

- Στο ποδόσφαιρο, η ομάδα και ο Μέσι ανήκουν σε κάποιον μεγιστάνα. Με σιδηρά εξουσία. Εκεί ο Μέσι μπορεί να κάνει αυστηρά μόνο ό,τι λέει το συμβόλαιο. Και ο ιδιοκτήτης - μεγιστάνας μπορεί όποτε θέλει, σωστά ή λάθος, να πουλήσει και ν' αγοράσει και την ομάδα και τον Μέσι.

- Στην Αριστερά, όμως, η ομάδα με τον Μέσι δεν ανήκει σε κανέναν. Είναι μια αδιάρρηκτη ενότητα με τα εκατομμύρια χρηματοδότες που δίνουν αίμα και ζωή για την ομάδα με τον Μέσι. Κι έδιναν πολλά χρόνια πριν και θα δίνουν και πολλά χρόνια μετά, όταν ή ομάδα με το Μέσι είχε και θα 'χει άλλη σύνθεση.

Αυτή η ενότητα χρόνου, αγώνων, ανθρώπων, δημιουργεί, από διαφορετική θέση αλλά ενιαία, εκατομμύρια συνιδιοκτήτες, συμπαίκτες και σίγουρα όχι οπαδούς.

Τελειώνοντας, έχει η δική μας ομάδα με τον Μέσι ανάγκη από έναν λόγο που δεν ενώνει, αλλά διαχωρίζει; Πιστεύω πως το άρθρο του σ. Καρτερού είναι μια ατυχής στιγμή, μια λάθος, αλλά καλοπροαίρετη κρίση. Ωστόσο με προσβάλλει. Και το χειρότερο είναι ότι, πολύ περισσότερο από εμένα, προσβάλλει τον Μέσι.

ΥΓ.: 1. Και άρθρα που προσπαθούν να μειώσουν τις ιδιαίτερες αρετές του Μέσι με προσβάλλουν. 2. Ελπίζω νά 'ναι φανερό ότι επιτίθεμαι σε μια άποψη, κι όχι σ' έναν σύντροφο.

* Ο Γιάννης Μουζάλας είναι γιατρός. Άσχετος εντελώς με το ποδόσφαιρο, αλλά παίζει σταθερά σαράντα χρόνια στην ομάδα της Αριστεράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL