Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Αυτοκριτική και προοπτικές μετά τη νίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυτοκριτική και προοπτικές μετά τη νίκη

Κυριακή, βράδυ 25ης Μαΐου, Προπύλαια. Τσίπρας, ΔούρουΣακελλαρίδης.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

Τελικά, τι ακριβώς έγινε σε αυτές τις εκλογές;

Στον πρώτο γύρο, αν εξαιρέσεις τη χαρά που νιώσαμε για τη Δούρου και τον Σακελλαρίδη, νομίζω ότι τελικά μας έμεινε ένα μούδιασμα. Οι επιλογές μας σε δήμους και Περιφέρειες πήγαν πολύ καλύτερα από τις αντίστοιχες του 2010, αλλά σαφώς κατώτερα του αναμενομένου (αν συνυπολογίσουμε την ένταση της οικονομικής κρίσης, την "μπαλτακιάδα" και άλλα φαινόμενα σήψης). Ειδικά στις Περιφέρειες, όπου η ψήφος είναι πιο πολιτικοποιημένη, πήγαμε μέτρια. Πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα η Δυτική Μακεδονία, η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Θεσσαλία και η Κρήτη. Θυμίζω ότι ο στόχος μας ήταν να περάσουν οι υποψήφιοί μας στον δεύτερο γύρο και ό,τι ήθελε προκύψει. Όταν αυτό επετεύχθη σε 4 μόλις από τις 13 Περιφέρειες (και μάλιστα με σημαντική απόσταση από αυτούς που μπήκαν δεύτεροι στον δεύτερο γύρο, τα σχόλια περιττεύουν).

Τι έφταιξε;

1. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν πολύ βαθύτερες ρίζες απ' ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση. Αυτό, βέβαια, ήταν γνωστό σε όλους, άρα θα έπρεπε να είχαμε πιο ρεαλιστικούς και ευέλικτους στόχους, διότι η απογοήτευση παραμονεύει.

2. Νομίζω ότι σε αρκετές περιπτώσεις θα έπρεπε οι επιλογές μας να είχαν πιο πολύ αυτοδιοικητικά παρά πολιτικά κριτήρια. Δεν νομίζω ότι πρέπει να ακολουθούμε πολιτικές τύπου ΚΚΕ και Λαϊκών Συσπειρώσεων. Στόχος μας δεν είναι να φτιάξουμε πιο ωραία γυάλα από αυτή του Περισσού για να κλειστούμε μέσα. Στόχος μας είναι να σπάσουμε τις όποιες γυάλες και να αφουγκραστούμε την κοινωνία. Δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιος είναι ΣΥΡΙΖΑ (ή τουλάχιστον έτσι δηλώνει), θα είναι απαραίτητα και καλός δήμαρχος.

3. Η δυνατότητα έκφρασης της αντιμνημονιακής ψήφου θα δινόταν ούτως ή άλλως στη κάλπη των ευρωεκλογών. Αν δεν υπήρχαν ταυτόχρονα οι ευρωεκλογές, ίσως θα είχε νόημα η επιπλέον πολιτικοποίηση των δημοτικών εκλογών. Τώρα, όμως, δεν είχε κανένα νόημα. Και όχι μόνο αυτό με αυτές τις επιλογές στερηθήκαμε από κάποια ιδιαίτερα απαραίτητα ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες ενόψει του μεγάλου στόχου της ανατροπής.

4. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπου καταφέραμε και μπήκαμε στον δεύτερο γύρο, πήγαμε πολύ καλά. Στην Αττική, συγκεκριμένα, κερδίσαμε τους 12 από τους 14 δήμους που διεκδικήσαμε στον δεύτερο γύρο. Χάσαμε μόνο την Ηλιούπολη για λίγες ψήφους και το Ελληνικό λόγω του γνωστού συμβάντος.

5. Παρατηρήθηκε μια δυσκολία συνεννόησης (χρησιμοποιώ τον επιεικέστερο χαρακτηρισμό που μπορώ) μεταξύ των τοπικών οργανώσεων της Περιφέρειας και της κεντρικής μας οργάνωσης. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου, με τα γνωστά απογοητευτικά αποτελέσματα. Δικαιολογίες του τύπου δεν ήξερα, δεν άκουσα, δεν είδα κ.λπ. δεν ευσταθούν. Υπήρξε προχειροδουλειά. Αυτή είναι η ουσία.

6. Τέλος, για να μην ξεχνιόμαστε, μιλάμε για μια κοινωνία που ψηφίζει Χ.Α., Μώραλη, Μπέο, Ψινάκη και στην καλύτερη περίπτωση άδεια σακίδια ώμου... Άρα θέλει δουλειά πολλή.

Πάμε τώρα στις ευρωεκλογές. Πετύχαμε μια νίκη τεράστιας σημασίας. Πρωτοφανή για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Το νερό δείχνει να μπήκε στο αυλάκι. Αρκεί; Ασφαλώς όχι.

Τι πρέπει να γίνει;

1. Διαρκής επικαιροποίηση και εκλαΐκευση των προγραμμάτων μας. Αδιάκοπη προσπάθεια να εξηγήσουμε στο κόσμο τους στόχους μας και, κυρίως, το πώς θα τους πετύχουμε.

2. Νομίζω ότι τέσσερα είναι κυρίως τα κεφάλαια που θέλουν περαιτέρω δουλειά και προσπάθεια. Το πού θα βρούμε τα λεφτά, το μεταναστευτικό, ο δημόσιος τομέας (προσλήψεις, απολυμένοι κ.λπ.), οι ιδιωτικοποιήσεις και οι κρατικοποιήσεις.

3. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι, δυστυχώς, και μετά τις ευρωεκλογές το ευρωπαϊκό περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά αφιλόξενο για τις ιδέες μας. Ο στόχος να είναι η Αριστερά τρίτη δύναμη στην Ευρώπη δεν καρποφόρησε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα.

4. Ένας από τους ρόλους που πρέπει να έχουν οι ευρωβουλευτές μας είναι η ενημέρωση των πολιτών μας για το τι γίνεται στην Ευρώπη με προβλήματα αντίστοιχα των ελληνικών π.χ. υγεία, παιδεία, συντάξεις κ.λπ. Πρέπει να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα των ευρωπαϊκών δεδομένων.

5. Να εστιάσουμε ακόμα περισσότερο στο τεράστιο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Όχι, όμως, γενικόλογα, αλλά με συγκεκριμένες αναφορές και ερωτήσεις για τις δεκάδες υποθέσεις λαμογιάς, που αφορούν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και που τα παπαγαλάκια φροντίζουν να θάβουν.

6. Θυμίζω ότι η θεαματική άνοδος των ποσοστών μας τον Μάιο του 2012 οφείλεται στο ότι για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ζήτημα κυβέρνηση της Αριστεράς. Έπαψε να είναι μια συμπαθής ομάδα της αντιπολίτευσης και τόλμησε να διεκδικήσει την εξουσία. Νομίζω ότι αυτή η πολιτική πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω με την εξειδίκευση του κυβερνητικού μας προγράμματος. Μόνο με αυτό το ξεκάθαρο πρόγραμμα μπορούν να φτιαχτούν συμμαχίες. Το να επιμένουμε ακόμα και σήμερα σε συνεργασία με το ΚΚΕ ηχεί τουλάχιστον αφελές και ίσως επιζήμιο για τη σοβαρότητα του κόμματός μας. Με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται! Η ηγεσία του Περισσού μας συκοφαντεί όπου βρεθεί κι όπου σταθεί. Στο δίλημμα Μπέος ή ΣΥΡΙΖΑ είπαν λευκό! Δηλαδή, τι άλλο πρέπει να δούμε για να πειστούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι αλλού νυχτωμένοι; Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Φτάνει πια μ' αυτό το σίριαλ.

Το πολύ σε οκτώ μήνες θα έχουμε εθνικές εκλογές. Μέχρι τότε πρέπει να έχουμε δυναμώσει και να έχουμε αποσαφηνίσει τη φωνή μας.

Καλόν αγώνα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL