Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ / Ένα τραγούδι για την Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ / Ένα τραγούδι για την Ευρώπη

Οι Πορτογάλοι αναμένεται να γυρίσουν την πλάτη στις ευρωκάλπες, εν μέρει εξαιτίας του Μπαρόζο

Στο τελευταίο φύλλο της πριν από τις ευρωεκλογές, η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Zeit» ζήτησε από τους αναγνώστες της να πουν ποιο τραγούδι συμβολίζει αυτή τη στιγμή στο μυαλό τους την Ευρώπη. Χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα, με δεκάδες προτάσεις, δυο τραγούδια ξεχώρισαν στο τέλος: Το «Imagine» (Φαντάσου) του Τζον Λένον και το «Highway to Hell» (Λεωφόρος για την κόλαση) των AC/DC.

Όσο για την τελευταία πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση, φέρει την Ευρωδεξιά πρώτη με 217 έδρες και ακολουθούν οι Ευρωσοσιαλιστές με 201, οι Φιλελεύθεροι με 59, η Ευρωαριστερά με 53 και οι Πράσινοι με 44. Οι υπόλοιποι -με κυρίαρχα τα ακροδεξιά κόμματα, που ευτυχώς δεν καταφέρνουν για την ώρα να συστήσουν πολιτική ομάδα- μοιράζονται 177 έδρες.

Σήμερα κληρώνει για τον Ντέιβιντ Κάμερον

Είναι πολύ... κουλ αυτοί οι Βρετανοί. Μπορούν άνετα να περιμένουν τρία ολόκληρα εικοσιτετράωρα για να μάθουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Οι κάλπες έκλεισαν χθες στις 10 το βράδυ στη Βρετανία, αλλά τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή το βράδυ, όταν θα έχουν κλείσει και οι τελευταίες κάλπες στην Ιταλία.

Αυτή η υποχρεωτική αναμονή δίνει τρεις μέρες περιθώριο στον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, να προετοιμαστεί ψυχολογικά για το ενδεχόμενο της μεγαλύτερης ήττας στην ιστορία των Τόρηδων, εάν βεβαίως επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, που φέρνουν το συντηρητικό κόμμα του τρίτο και καταϊδρωμένο, πίσω από το ρατσιστικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) του Νάιτζελ Φάραντζ και τους Εργατικούς του Εντ Μίλιμπαντ.

Να σημειωθεί ότι στις ευρωεκλογές του 2009 οι Συντηρητικοί είχαν κερδίσει με 26,88% ενώ το UKIP είχε πάρει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 15,99%. Σε απόσταση αναπνοής τρίτοι είχαν έρθει οι Εργατικοί με 15,25%.

Οι περισσότερες τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο UKIP 30%, στους Εργατικούς 26% και στους Τόρηδες 22,8%, αν και υπάρχει και μία που φέρνει τους Εργατικούς και τους ρατσιστές ισόπαλους.

Έκλεισαν οι κάλπες στην Ολλανδία

Ούτε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της Ολλανδίας θα γίνουν γνωστά πριν από το βράδυ της Κυριακής, οπότε θα μείνουν όλοι με την αγωνία για την επίδοση του ρατσιστικού Κόμματος της Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς, που χτυπάει με αξιώσεις, αν όχι την πρωτιά, πάντως τον ίδιο αριθμό ευρωβουλευτών με τους κεντρώους Δημοκράτες: 66.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ολλανδία έφεραν τους Δημοκράτες 66 να λαμβάνουν 18,1%, τους ρατσιστές του Βίλντερς 15%, το κόμμα των Φιλελευθέρων VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε 13,5% και την ολλανδική Αριστερά 11,2%.

Βέβαια, μια αποκάλυψη από τις σελίδες του ολλανδικού Τύπου, χθες το πρωί, όταν οι Ολλανδοί πήγαιναν να ψηφίσουν, μπορεί να έχει αναχαιτίσει την επέλαση Βίλντερς, καθώς αναδεικνύει μεγάλες αντιθέσεις εντός του ρατσιστικού κόμματος.

Αποκάλυψε, λοιπόν, η ολλανδική Handelsblad -αναδημοσιεύτηκε σχεδόν απ' όλες- ότι το δεξί χέρι του Βίλντερς έγραψε ένα βιβλίο, στο οποίο χαρακτηρίζει τον Νέλσον Μαντέλα «κομμουνιστή ηγέτη» μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης». Κι ότι ο Βίλντερς απέτρεψε την κυκλοφορία του βιβλίου για να μην τρομάξει τους ψηφοφόρους, στους οποίους θέλει να παρουσιάζει μια πιο «κυριλέ» εκδοχή της Ακροδεξιάς.

Σημειώνεται ότι η Ολλανδία ήταν η πατρίδα των Μπόερς κι ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ολλανδών θεωρεί τον Μαντέλα ήρωα της ελευθερίας. Οπότε ένα τέτοιο βιβλίο θα έκοβε ψήφους από τον Βίλντερς.

Η απειλή του Ματέο Ρέντζι

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντζι, δηλώνει ευθαρσώς ότι, εάν το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του δεν τα πάει καλά στις ευρωεκλογές, δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αφού... άλλο είναι το στοίχημά του: «Θα παραιτηθώ μόνον αν δεν με αφήσουν να ολοκληρώσω τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» είπε χθες σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία RΑΙ. Και εννοούσε τη μεταρρύθμιση της Γερουσίας, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Πάντως, δεν είναι και τόσο... αδιάφορη για τον Ρέντζι η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Με μήνυμά του στο Twitter ο 39χρονος Ιταλός πρωθυπουργός ανέδειξε τις ευρωεκλογές σε μείζονα σύγκρουση: «Είναι ο θυμός εναντίον της ελπίδας, η διαμαρτυρία εναντίον της πρότασης, οι ύβρεις εναντίον των ιδεών».

Από τη μεριά του ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπογράμμισε ότι «οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν, πιθανότατα, σε περίπου ένα χρόνο. Εκτός βέβαια αν έχουμε δραματικές εξελίξεις, όπως την υπερίσχυση του Μπέπε Γκρίλο στις ευρωεκλογές της Κυριακής».

Ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, με τη σειρά του, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη Φλωρεντία υπογράμμισε ότι «το κίνημά του είναι ο πραγματικός διάδοχος του ευρωκομμουνιστή Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, διότι θέτει ευθέως το θέμα της ηθικής και της διαφάνειας στην πολιτική».

Από την πλευρά της η ιταλική Αριστερά - η λίστα Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα έκανε χθες βράδυ την κεντρική της συγκέντρωση στην ιστορική συνοικία Τραστέβερε, της «παλιάς Ρώμης», με τη συμμετοχή των υποψηφίων της και τη στήριξη σειράς Ιταλών ηθοποιών, σκηνοθετών και συγγραφέων.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το Δημοκρατικό Κόμμα προηγείται με 33,6%, τα Πέντε Αστέρια ακολουθούν με 24,1%, η Forza Italia του Μπερλουσκόνι με 18,3%, η Λέγκα του Βορρά με 5,5% και η Αριστερά με 4%.

Και ο νικητής είναι... η αποχή

Μεγάλη αναμένεται να είναι η αποχή στις ευρωεκλογές στην Πορτογαλία μετά από μια προεκλογική εκστρατεία πιο υποτονική παρά ποτέ - και την υποτονικότερη σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες του Νότου.

Οι περισσότεροι αναλυτές στη Λισσαβώνα εκτιμούν ότι ούτε το 40% των ψηφοφόρων δεν θα βρει την Κυριακή τον δρόμο για την κάλπη, ενώ στην πατρίδα του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο οι πολίτες έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη στη δημοκρατικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών (το 85% των Πορτογάλων δήλωσε απογοητευμένο από τη δημοκρατία στην Ε.Ε., σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο) και μόλις ο ένας στους τρεις πιστεύει ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι κάτι καλό.

Πάντως, η Πορτογαλία είναι στην ευτυχή θέση να μην έχει ισχυρή Ακροδεξιά, ενώ στη δυτική άκρη της Ευρώπης το πολιτικό σύστημα δεν είναι κατακερματισμένο. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση τέσσερα κόμματα ελπίζουν να στείλουν ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο: οι σοσιαλιστές, που φέρονται να φτάνουν το 39%, οι συντηρητικοί του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσους Κοέλιο με 31% και τα δύο κόμματα της Αριστεράς Ενωτικός Δημοκρατικός Συνασπισμός και Μπλόκο με 9,1% και 6,5% αντίστοιχα.

Το γαλλογερμανικό όνειρο του Νικολά Σαρκοζί

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, επανεμφανίζεται στο προσκήνιο τρεις μέρες πριν από τις ευρωεκλογές με ένα άρθρο του στο γαλλικό Le Point και τη γερμανική Welt, στο οποίο αναμασάει την ιδέα της Ευρώπης των «πολλών ταχυτήτων», υποκλίνεται στη γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη και καλεί τη Γαλλία να τη μοιραστεί. Κυρίως κατηγορεί για έλλειμμα ηγετικής ικανότητας όλους τους άλλους Γάλλους πολιτικούς, πλην του εαυτού του.

Μέχρις ώρας, το άρθρο του Σαρκοζί αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία στη Γερμανία και με δυσφορία στη Γαλλία - ωστόσο κάποιες από τις προτάσεις του, κυρίως αυτή για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Σένγκεν, με την ακόμη μεγαλύτερη μετατόπιση του βάρους της μετανάστευσης από τον πυρήνα στις «μεθοριακές» χώρες της Ευρώπης, χαϊδεύουν τα αυτιά πολλών στον Βορρά.

Στο ολοσέλιδο άρθρο του ο Σαρκοζί προσπαθεί να αποδομήσει εντελώς τον διάδοχό του στην προεδρία της Γαλλίας καταγγέλλοντας την τωρινή «έλλειψη ηγεσίας» στη Γαλλία, γεγονός που «θέτει σε κίνδυνο την Ευρώπη». Και προσπαθεί επίσης να δείξει ότι το δικό του κόμμα, το UMP -μόνο υπό τη δική του ηγεσία, εννοείται- είναι αυτό που μπορεί να δώσει πίσω στη Γαλλία το μεγαλείο της, κι όχι το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Γαλλογερμανική ηγεσία στους 18...

Ο Σαρκοζί καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν και ζητάει «την εκ βάθρων ανανέωση της Ε.Ε.», που είναι η εγγυήτρια δύναμη ενός «πολιτιστικού προτύπου». Για την ανανέωση αυτή προτείνει τη δημιουργία μιας «μεγάλης γαλλογερμανικής οικονομικής ζώνης» και την «αναστολή ισχύος» της ζώνης Σένγκεν με τη δημιουργία μιας νέας ζώνης Σένγκεν 2.

Για τη γαλλογερμανική οικονομική ζώνη υποστηρίζει ότι «θα μας επιτρέψει να υπερασπιστούμε καλύτερα τα συμφέροντά μας έναντι του γερμανικού ανταγωνισμού, απαλείφοντας τα φορολογικά και κοινωνικά μειονεκτήματά μας, και θα μας επιτρέψει στη συνέχεια να ηγηθούμε των 18 χωρών που απαρτίζουν τη νομισματική μας ένωση».

Ο Σαρκοζί ζητάει... ειλικρίνεια τονίζοντας ότι «έχει καταπέσει ο μύθος της μίας Ευρώπης» από τη στιγμή που έγινε η Ευρωζώνη, στην οποία συμμετέχουν μόνο τα 18 από τα 28 κράτη μέλη. «Δεν υπάρχει πια μία Ευρώπη, υπάρχουν δύο», γράφει και επιμένει ότι τώρα πρέπει να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μόνο για τους 18.

...και περιχαράκωση πίσω από μια Σένγκεν ΙΙ

Αναφερόμενος στη συνθήκη του Σένγκεν ο Σαρκοζί μιλάει για «την αναμφισβήτητη αποτυχία» των προσπαθειών για την αναχαίτιση των «μεταναστευτικών κυμάτων» και προτείνει «την άμεση αναστολή της ζώνης Σένγκεν Ι και την αντικατάστασή της από μια Σένγκεν ΙΙ, στην οποία τα κράτη μέλη δεν θα μπορούν να ενταχθούν παρά μόνο εάν έχουν προηγουμένως υιοθετήσει την ίδια μεταναστευτική πολιτική». Μια πολιτική που θα απαλλάσσει ουσιαστικά από... περιττές ευθύνες τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, αφού ο Σαρκοζί συνεχίζει: «Είναι προφανές ότι έτσι θα δοθεί ένα τέλος στην κατάχρηση της διαδικασίας, που επιτρέπει σε έναν αλλοδαπό να εισέλθει στον χώρο Σένγκεν και μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας να μπορεί να επιλέγει τη χώρα όπου οι κοινωνικές προσφορές είναι οι πιο γενναιόδωρες. Εάν δεν αντιδράσουμε γρήγορα, θα δούμε τα επόμενα χρόνια το κοινωνικό μας σύστημα να εκρήγνυται».

Οι αντιδράσεις

Πολλές ήταν οι αντιδράσεις στη Γαλλία, τόσο για τις θέσεις του Σαρκοζί όσο και για τη χρονική στιγμή που επέλεξε για την παρέμβασή του -«καθυστερημένα», όπως εκτιμούν οι ομοϊδεάτες του στο UMP.

«Χαίρομαι που δημοσιεύει άρθρο καλώντας τους Γάλλους να ψηφίσουν» δήλωσε χλιαρά ο επικεφαλής του κόμματος Ζαν Φρανσουά Κοπέ είναι «χρήσιμο για τις συζητήσεις», είπε ο Αλέν Ζιπέ. «Είναι χρήσιμο» δήλωσε και ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος όμως πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι αξίζει να το σχολιάσουμε περισσότερο, δεν αποτελεί το κεντρικό στοιχείο της καμπάνιας για τις ευρωεκλογές».

Ο Φρανσουά Φιγιόν, που θεωρείται βασικός αντίπαλος του Σαρκοζί εντός της δεξιάς παράταξης για το μέλλον, ανέλυσε τις δικές του θέσεις για το Σένγκεν. «Η δική μου άποψη είναι ότι, πριν μιλήσουμε για αναστολή της ζώνης Σένγκεν, θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια μεταναστευτική πολιτική στη Γαλλία που να είναι στο ύψος των περιστάσεων και αυτού που αναμένουν οι πολίτες. Για παράδειγμα, έχουμε σήμερα μια πολύ εύκολη και χωρίς ιδιαίτερους όρους πρόσβαση σε όλες τις κοινωνικές παροχές, πράγμα που καθιστά τη Γαλλία ιδιαίτερα ελκυστική» είπε ο Φιγιόν και πρόσθεσε: «Κατά δεύτερον, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι υπάρχουν χώρες που δεν είναι στο Σένγκεν και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα μετανάστευσης με εμάς».

Την ίδια ώρα, ο νυν πρωθυπουργός της Γαλλία ςΜανουέλ Βαλς, των σοσιαλιστών, αντέδρασε στο άρθρο του Σαρκοζί λέγοντας: «Έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζεται, εκείνο όμως που θα πρέπει να αλλάξουμε την Κυριακή είναι το αποτέλεσμα της προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί. Αυτός και οι φίλοι του διόρισαν τον Μπαρόζο στην Κομισιόν. Οι συντηρητικές πολιτικές που προκάλεσαν την αποτυχία της Ευρώπης στον τομέα της ανάπτυξης και της απασχόλησης είναι οι πολιτικές που για χρόνια εφάρμοσε ο Σαρκοζί με τους φίλους του».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στη Γαλλία, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο προηγείται με 23% και ακολουθούν το UMP με 22%, οι σοσιαλιστές με 17%, οι φιλελεύθεροι με 9%, οι πράσινοι με 8,5%, το μέτωπο της Αριστεράς με 7% και το νέο αντικαπιταλιστικό κόμμα με 4%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL