Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
ΓΙΑ ΤΗΝ 51η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ / Μήνυμα του ιδρύματος Μπέρτραντ Ράσελ για την ειρήνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΙΑ ΤΗΝ 51η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ / Μήνυμα του ιδρύματος Μπέρτραντ Ράσελ για την ειρήνη

Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στέρησε τον κόσμο από έναν άνθρωπο με μεγάλη αγωνιστικότητα, διορατικότητα και βαθιά αφοσίωση στην υπόθεση της ειρήνης.

Η ζωή και η δράση του εξακολουθούν να εμπνέουν νέες εργασίες όπως το επίκαιρο βιβλίο του Πάνου Τριγάζη, το οποίο είμαστε υπερήφανοι ότι έχουμε κυκλοφορήσει στα αγγλικά στη Μ. Βρετανία, τούτες τις μέρες που συμπληρώνονται 51 χρόνια από τη δολοφονία του μεγάλου αγωνιστή.

Ο Λαμπράκης είχε επισκεφθεί τη Βρετανία τρεις φορές στη διάρκεια των μηνών προτού δολοφονηθεί. Πορεύτηκε στο Λονδίνο από την πυρηνική βάση του Ολντερμάστον μαζί με τον Μανώλη Γλέζο και άλλους συντρόφους, αποτείοντας φόρο τιμής και στον Λόρδο Βύρωνα κατά το πέρασμά τους από το άγαλμα του ποιητή που βρίσκεται στο Χάιντ Παρκ.

Με τη συμμετοχή του στην πορεία του Ολντερμάστον, ο Λαμπράκης είχε επιδιώξει διεθνή υποστήριξη και συμμετοχή στην τότε επικείμενη πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Η διεθνής υποστήριξη υπήρξε ισχυρή, αλλά η πορεία αποδείχτηκε μοναχικό ταξίδι για τον Λαμπράκη, αφού η πορεία είχε απαγορευτεί από τις ελληνικές αρχές και είχαν ληφθεί έκτακτα μέτρα για να παρεμποδιστεί η ευρύτερη συμμετοχή, συμπεριλαμβανομένης της απέλασης αντιπροσώπων από τη Βρετανία, μεταξύ των οποίων ο Πατ Ποτλ, προσωπικός απεσταλμένος του Μπέρτραντ Ράσελ.

Η ιστορία αυτή καταγράφεται αναλυτικά στο νέο βιβλίο «Ο Λαμπράκης και το κίνημα ειρήνης» ώστε οι νέες γενιές να πληροφορηθούν την τόλμη που απαιτούσαν οι αγώνες για την ειρήνη εκείνα τα χρόνια.

Η Ευρώπη σήμερα συνεχίζει να έχει μεγάλη ανάγκη τα φιλειρηνικά κινήματα. Η επιδείνωση της κρίσης στην Ουκρανία απειλεί με έναν φοβερό και αιματηρό εμφύλιο πόλεμο στην καρδιά της ηπείρου μας. Φιλοπόλεμες δηλώσεις εκ μέρους του απερχόμενου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ οξύνουν τις εντάσεις, οι οποίες είναι στη φύση του οργανισμού αυτού, που επεκτείνεται προς ανατολάς μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας.

Μπορεί, συνεπώς, να ισχυριστεί κανείς ότι το ΝΑΤΟ, μια συμμαχία οπλισμένη με πυρηνικά όπλα, απειλεί τη διεθνή ειρήνη το ίδιο σήμερα όπως και πριν από 50 χρόνια, που ζούσε και δρούσε ο Λαμπράκης. Γι' αυτό και το παράδειγμα του Λαμπράκη, εμπνέει και τις νέες γενιές των ακτιβιστών της ειρήνης.

Για το Ίδρυμα Μπέρτραντ Ράσελ για την Ειρήνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL