Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ; / Αξιοπρέπεια, κυρίες και κύριοι!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ; / Αξιοπρέπεια, κυρίες και κύριοι!

Αγαπητή Ευγενία,

Σ' το είχα πει ότι ο σεξισμός στην πολιτική, άγριες εκφράσεις του οποίου γνωρίσαμε τον τελευταίο καιρό, δεν φαίνεται να είναι συγκυριακό φαινόμενο. Εγκαθίσταται σιγά-σιγά στη δημόσια ζωή. Απόδειξη, η τελευταία πράξη του σίριαλ με τον κ. Πάγκαλο.

Ο κ. Πάγκαλος έχει προ πολλού διαβεί τα εσκαμμένα και έχει υπερβεί τις κόκκινες γραμμές. Κάθε φορά που εμφανίζεται σε ένα μέσο -έχει, βλέπεις, την εξουσία του μικροφώνου- χάνει κάθε μέτρο εκφοράς του δημόσιου λόγου. Υβρίζει, προπηλακίζει, διαστρεβλώνει, με σκοπό την απομείωση της προσωπικότητας αυτού ή αυτής που τοποθετεί απέναντί του.

Η αγριότητα και η βιαιότητα με την οποία στόχευσε τον Μανώλη Γλέζο και τη Ρένα Δούρου είναι απερίγραπτη. Η εμπάθεια την οποία εξέφρασε δεν έχει προηγούμενο. Τα λόγια του είναι υπεράνω παντός σχολιασμού. Στην περίπτωση του Μανώλη Γλέζου, είναι χαρακτηριστική η ασέβειά του σε ένα σύμβολο της Αντίστασης, που και οι αντίπαλοι σέβονται και τιμούν. Στην περίπτωση της Ρένας Δούρου, οι ύβρεις προσέλαβαν και σεξιστικό χαρακτήρα.

Λέγεται συχνά ότι "ο Πάγκαλος είναι ένας χωρατατζής και πλακατζής, εν πάση περιπτώσει sui generis τύπος. Δεν χρειάζεται να τον παίρνουμε στα σοβαρά". Δεν ξέρω ποιος ή ποια μπορεί να γελάσει με τα καμώματά του. Ούτε είναι ένας τυχαίος. Υπήρξε κορυφαίο στέλεχος του πασοκικού συστήματος διακυβέρνησης, είναι δημόσιο πρόσωπο. Επομένως, δημιουργεί πρότυπα και στυλ. Οι δηλώσεις του αναπαράγονται στα ποικίλα μέσα και στο Διαδίκτυο, σχολιάζονται, απασχολούν. Γι' αυτό δεν μπορεί να είναι αμελητέες. Να μένουν χωρίς απάντηση, χωρίς αντίδραση.

Τι συμβαίνει με τις γυναίκες πολιτικούς λοιπόν; Δεν γίνεται ανεκτή η πρωταγωνιστική θέση τους στη δημόσια ζωή. Όταν αρκετοί πολιτικοί άνδρες, μεταξύ αυτών και ο κ. Πάγκαλος, συναίνεσαν ακόμα και στις ποσοστώσεις για τα όργανα και τα δημόσια αξιώματα, φαίνεται νόμισαν ότι οι γυναίκες θα περιορίζονταν σε ρόλους βοηθητικούς και συμπληρωματικούς. Δεν περίμεναν ότι θα αμφισβητούσαν την πρωτοκαθεδρία των ανδρών. Άλλωστε δεν υπήρχε τότε η κρίση, το στένεμα, παρά η αίσθηση μιας ευρυχωρίας, όπου, εντάξει, ένα κομμάτι της μπορούσε να παραχωρηθεί στις γυναίκες, εν είδει γενναιοδωρίας.

Αυτό που δεν κατάλαβαν πολλοί εκπρόσωποι της ανδροκρατίας είναι ότι η έξοδος των γυναικών στη δημόσια ζωή αποτελεί ιστορική καμπή. Τώρα ίσως το βλέπουν ή το διαισθάνονται. Είναι δύσκολο να συμφιλιωθούν με την ιδέα της ισότητας των φύλων. Δύσκολο να δεχθούν ότι και το μέχρι πρότινος υποτελές φύλο μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά με το πολύπειρο, μπαρουτοκαπνισμένο φύλο της εξουσίας.

Παραμονές της λαϊκής ετυμηγορίας, δεν σκόπευα να ασχοληθώ με τα αυτονόητα και χιλιοβασανισμένα. Ήλπιζα να κάναμε διάλογο... υψηλού επιπέδου. Να μιλήσουμε για τη σταθερότητα, την οποία οι κυβερνώντες πήραν υπό μάλης και τρέχουν σε μαχαλάδες και ρούγες. Α, όλα κι όλα! Εγώ τη σταθερότητα τη θέλω και την επιδιώκω. Αλλά πού την πουλάνε για να την αγοράσουμε; Να πάρουμε έστω λίγη ποσότητα, να αισθανθούμε ασφαλείς. Αλλά, όσο κι αν ψάχνεις, δεν θα τη βρεις στο παρόν σκηνικό. Το μόνο αγαθό σε υπερεπάρκεια είναι η ρευστότητα και η αστάθεια. Κάπου αλλού πρέπει να την αναζητήσεις! Έξω από το παρόν σκηνικό της παρακμής.

Αν η πιο ακριβή έννοια είναι σήμερα η αξιοπρέπεια, αυτήν εδώ δεν θα τη βρεις. Πρέπει να την αναζητήσεις σε εναλλακτικές πολιτικές, που υπάρχουν!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL