Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ / Πέντε αντίπαλοι για την ηγεσία της Κομισιόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ / Πέντε αντίπαλοι για την ηγεσία της Κομισιόν

Η Σκα Κέλερ για τους Πράσινους

Για πρώτη φορά σ' αυτές τις ευρωεκλογές κρίνεται -έως έναν βαθμό- το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν. Για πρώτη φορά οι σχεδόν 400 εκατομμύρια δυνάμει ψηφοφόροι της Ε.Ε. μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πρόσωπα, καθώς οι πολιτικές ομάδες, με εξαίρεση τους ακροδεξιούς, έχουν χρίσει επικεφαλής υποψηφίους.

Βέβαια, ελλείψει πανευρωπαϊκής κοινής γνώμης, είναι δύσκολο να κάνει κάποιος μια πανευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία κλασικού τύπου. Να απευθυνθεί στους ανθρώπους στον δρόμο, όπως κάνουν οι υποψήφιοι σε εθνικό επίπεδο. Οι πέντε επικεφαλής υποψήφιοι, ο συντηρητικός Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, ο αριστερός Αλέξης Τσίπρας, ο φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ και η πράσινη Σκα Κέλερ όργωσαν την Ευρώπη μιλώντας κυρίως στο ακροατήριο των αδελφών κομμάτων.

Αλλά απόψε στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος θα έχουν πρώτη φορά την ευκαιρία να απευθυνθούν μέσω της «κανονικής» τηλεόρασης -τηλεοπτικών καναλιών, δηλαδή, που υπάρχουν σε κάθε σπίτι- στο πανευρωπαϊκό κοινό. Στην Ελλάδα το debate των πέντε θα μεταδοθεί ολόκληρο από το κανάλι της Βουλής και το πρώτο μέρος του από τη ΝΕΡΙΤ.

Ο «προεδρικός» Μάρτιν Σουλτς

Ο υποψήφιος των Ευρωσοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς, 58 χρόνων, είναι παιδί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δεν έπαιξε ποτέ ρόλο στη γερμανική πολιτική σκηνή. Στο SPD από τα 18 του, εξελέγη ο νεώτερος δήμαρχος στη Γερμανίας του μικρού Βίρσελεν κοντά στο Άαχεν, και για πρώτη φορά ευρωβουλευτής το 1994.

Ο Σουλτς κυρίως έγινε γνωστός μετά τις εκλογές του 2009, όταν μαζί με τον Ντάνιελ Κον Μπεντίτ πρότεινε τον Γκι Φερχόφστατ για πρόεδρο της Κομισιόν αντί του Ζοζέ Μπαρόζο. Όμως σύντομα υποχώρησε και αποδέχτηκε τον Μπαρόζο. Λέγεται ότι σε αντάλλαγμα για την υποχώρησή του πήρε από την Ευρωδεξιά τη μισή θητεία στην προεδρία του απερχόμενου Κοινοβουλίου.

Ήταν αυτός που επέμεινε να υπάρχουν επικεφαλής υποψήφιοι σ' αυτές τις ευρωεκλογές. Πήρε το χρίσμα από το SPD και στη συνέχεια από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών σχεδόν ομόφωνα.

Θεωρείται μαχητικός και όχι κλασικός άνθρωπος του παρασκηνίου. Τη μοναδική φορά που προσπάθησε να περάσει τις απόψεις του κόμματός του για μια άλλη πολιτική διαχείριση της ευρωκρίσης -π.χ. με την υιοθέτηση των ευρωομολόγων- στις διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία απέτυχε μπροστά στη σθεναρή αντίθεση των Μέρκελ και Σόιμπλε.

Ο «Mr. Euro» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Γεννημένος το 1954 από οικογένεια εργατών στη χαλυβουργία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μπήκε από μικρός στην πολιτική. Στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα από τα 20 του, έγινε πρώτη φορά υφυπουργός στο Λουξεμβούργο το 1982, βουλευτής το 1984 και υπουργός Οικονομικών το 1989.

Με αυτή την ιδιότητα συνδιαμόρφωσε τα μέγιστα τη συνθήκη του Μάαστριχ.

Ήταν πρωθυπουργός της πλούσιας λιλιπούτειας χώρας του από το 1995 μέχρι πέρσι. Και πρόεδρος του Eurogroup από το 2005 μέχρι το τέλος του 2012.

Ήθελε να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν -όπως και παλιότερα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη θέση του Χέρμαν Βαν Ρομπάι- αλλά δεν τον ήθελε η Μέρκελ. Τελικά η καγκελάριος επείσθη να τον αποδεχθεί ως υποψήφιο. Στο συνέδριο της Ευρωδεξιάς στο Δουβλίνο είχε αντίπαλο τον Μισέλ Μπαρνιέ και πλειοψήφησε.

Ο Γιούνκερ θεωρείται ένθερμος ευρωπαϊστής και κλασικός χριστιανοδημοκράτης του Ρήνου.

Τάχθηκε από το 2009 υπέρ των ευρωομολόγων, αλλά εδώ και δύο μήνες υπαναχώρησε μπροστά στην πίεση των Γερμανών λέγοντας ότι δεν είναι ακόμη «ώριμες» οι συνθήκες.

Το μεγάλο ταλέντο του Γιούνκερ είναι να ρίχνει γέφυρες, να διαμορφώνει το πλαίσιο του συμβιβασμού σε κάθε ζόρικη ενδοκοινοτική διαπραγμάτευση.

Ο «μαχητικός» Γκι Φερχόφστατ

Από τους τρεις παλαίμαχους στο ευρωπαϊκό τερέν, ο 61χρονος Γκι Φερχόφστατ είναι ο μόνος που δούλεψε λίγα χρόνια ως δικηγόρος πριν γίνει επαγγελματίας πολιτικός. Πρόεδρος των Βέλγων Φιλελεύθερων από το 1982, βουλευτής και υπουργός Προϋπολογισμού από το 1985, πρωθυπουργός της χώρας του από το 1999 μέχρι το 2008.

Ο Φερχόφστατ είναι ηγετικό μέλος της ομάδας Σπινέλι και ένθερμος οπαδός μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης.

Θέλει να γίνει η Κομισιόν «αληθινή» κυβέρνηση, με έναν πρόεδρο με «όραμα», που δεν θα εξαρτάται «από τα τηλεφωνήματα μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου».

Προεκλογικά λέει κι αυτός -όπως όλοι- ότι πρέπει να τελειώνει η σκληρή λιτότητα στην Ευρώπη, αλλά υπογραμμίζει πάντα πόσο σημαντική είναι η δημοσιονομική πειθαρχία και πόσο «ελεύθερη» πρέπει να είναι η αγορά. Τονίζει ότι «δεν υπάρχει ανάπτυξη με δανεικά» κι ότι η ανάπτυξη θα προκύψει με την τραπεζική και την ενεργειακή ένωση, με περισσότερη εμβάθυνση και με πάταξη της γραφειοκρατίας.

Το προσόν του είναι ότι δεν θέλει να αρέσει σε όλους, γι' αυτό και δεν στρογγυλεύει τις διατυπώσεις του. Χάρη στο αυξημένο κύρος του η πολιτική του ομάδα προτίμησε να βγάλει αυτόν μπροστά κι όχι τον Όλι Ρεν, με τον οποίο μοιράζεται την υποψηφιότητα των Ευρωφιλελευθέρων.

Η «δροσερή» Σκα Κέλερ

Η νεότερη και μοναδική γυναίκα της πεντάδας, η 32χρονη Σκα Κέλερ, μοιράζεται την υποψηφιότητα των Ευρωπράσινων με τον Γάλλο αγροτοσυνδικαλιστή Ζοζέ Μποβέ.

Γεννημένη το 1981, είναι από τα 20 μέλος των Πράσινων στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου. Σπούδασε ισλαμικές και ιουδαϊκές επιστήμες στο Βερολίνο και την Κωνσταντινούπολη και είναι παντρεμένη με Φινλανδό ακτιβιστή. Κλασική πολίτης του κόσμου.

Η Κέλερ έγινε γνωστή στο κρατίδιό της για τη μάχη που έδωσε για να γίνει δημοψήφισμα ώστε να μη ανοίξουν νέα ανθρακωρυχεία. Στην υπόλοιπη Γερμανία και την Ευρώπη παραμένει και σήμερα άγνωστη -σε αντίθεση με τη «σημαία των Πράσινων», τον Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, που αποχώρησε από την πολιτική σκηνή.

Βγήκε ευρωβουλευτής το 2009 και ασχολήθηκε κυρίως με θέματα μετανάστευσης και με τις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας. Αναδείχθηκε πρώτη στην πανευρωπαϊκή διαδικτυακή ψηφοφορία που έκαναν οι Ευρωπράσινοι για να βγάλουν υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν, στην οποία παρεμπιπτόντως η συμμετοχή ήταν τραγικά χαμηλή.

Στις δημόσιες εμφανίσεις της μέχρι τώρα ήταν γενικόλογη στα οικονομικά ζητήματα και πολύ μαχητική στα θέματα του περιβάλλοντος και της μετανάστευσης.

Ο «αντάρτης» Αλέξης Τσίπρας

Συστάσεις από την «Αυγή» δε χρειάζεται ο Αλέξης Τσίπρας. Ο 39χρονος επικεφαλής της Ευρωαριστεράς παρουσιάζεται από τον ευρωπαϊκό Τύπο ως «αντάρτης», ως «ο νεαρός σταρ της ελληνικής πολιτικής», ως «ο ξένος μεσσίας που ήρθε να ενώσει την ιταλική Αριστερά», ως «ένας από το top ten των πιο επικίνδυνων πολιτικών στην Ευρώπη», ως «ελπίδα της ευρωπαϊκής Αριστεράς», ως «αυτός που τα βάζει με την Άννγκελα Μέρκελ». Ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση του γράφοντος.

Και στο debate θα είναι ο υπέρμαχος μιας άλλης Ευρώπης, χωρίς λιτότητα και τρόικες, με ένα νέο New Deal για την ανάπτυξη. Περισσότερα στις οθόνες σας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL