Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ; / Ας μην χαρίσουμε την Ευρώπη στους εχθρούς της!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ; / Ας μην χαρίσουμε την Ευρώπη στους εχθρούς της!

Αγαπητή Ευγενία,

Και να θέλεις να αγιάσεις, δεν σε αφήνουν οι διαβόλοι... Έχουμε απλωμένο τραχανά με τις εκλογές, όπου χάνει η μάνα το παιδί, ζούμε το δικό μας οικονομικό δράμα, αγωνιούμε για την Ουκρανία, και όμως πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και στη Νιγηρία και να καταδικάσουμε το έγκλημα.

Η απαγωγή εκατοντάδων κοριτσιών από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χάραμ μάς έχει συγκλονίσει. Τη μεγάλη επιχείρηση ακολούθησαν κι άλλες δύο μικρότερες τις τελευταίες μέρες. Δηλαδή οι επιθέσεις και οι απαγωγές συνεχίζονται παρά τη διεθνή κατακραυγή και κινητοποίηση. Εκείνο που πρέπει να προσεχθεί είναι ότι η απαγωγή των ανήλικων κοριτσιών έγινε από το σχολείο - οικοτροφείο τους, όχι τυχαία. Είναι γνωστό το μίσος των ακραίων ισλαμιστών για τη μόρφωση των γυναικών. Άλλωστε Μπόκο Χάραμ σημαίνει «η δυτική παιδεία είναι απαγορευμένη». Και το κορυφαίο σημείο στην όλη υπόθεση, ο κυνισμός και το απύθμενο θράσος του επικεφαλής, που δεν δίστασε να απειλήσει ότι θα πουλήσει τα κορίτσια στα σκλαβοπάζαρα ή θα τα ωθήσει σε αναγκαστικούς γάμους!

Αναρωτιέσαι: Ποιοι είναι αυτοί που αισθάνονται τόση σιγουριά με τις απαίσιες ιδέες και πρακτικές τους; Που δεν δεσμεύονται από κανέναν κανόνα ηθικής και δικαίου, διεθνώς αναγνωρισμένου; Που έχουν ανακηρύξει τη βία και την τρομοκρατία σε ύπατη αρχή; Που κατορθώνουν να μένουν ατιμώρητοι, όταν διαπράττουν βαρύτατα εγκλήματα; Υπάρχουν νομικά εργαλεία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ας ενεργοποιηθούν.

Η απόλυτη φρίκη, λοιπόν, με τους φονταμενταλιστές - ιντεγκριστές. Βέβαια, η σεξουαλική βία και δουλεία, η διακίνηση ανθρωπίνων όντων, ιδίως γυναικών και παιδιών, δεν είναι κάτι ασύνηθες. Όμως συνήθως οι επαγγελματίες διακινητές έχουν επίγνωση του ότι δρουν εκτός νομιμότητας και φροντίζουν να καλύπτουν τα ίχνη τους, μεταξύ άλλων και με τον χρηματισμό σειράς υπηρεσιακών παραγόντων. Η Μπόκο Χάραμ επαίρεται για τις πράξεις της, τις διαλαλεί και θέλει να τις επιβάλει στην κοινωνία.

Σήμερα είναι η Ημέρα της Ευρώπης. Πρωτίστως, είναι η Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης! Και είναι τόσο επίκαιρο το θέμα της αναβίωσης του φασισμού - ναζισμού, τον οποίο πλήρωσαν με τη ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι δε αξιοπερίεργο, που πολλοί και πολλές τείνουν να λησμονήσουν τη ναζιστική κόλαση.

Πολλά λέγονται για την Ευρώπη, τον σημερινό συσχετισμό και την αδιανόητη πολιτική του νεοφιλελευθερισμού. Όμως δεν είναι μόνο αυτή η πλευρά. Η Ευρώπη υπήρξε από παλιά εργαστήριο ιδεών, προοδευτικών ρευμάτων, επαναστατικών παραδόσεων, αντιφασιστικής πάλης. Αυτή η Ευρώπη οφείλει να βγει στην επιφάνεια. Σήμερα μοιάζει να έχει ταφεί κάτω από ένα παχύ στρώμα αλαζονείας, κυνισμού των ιθυνόντων κύκλων, έλλειψης αλληλεγγύης. Αυτό το πρόσωπο που βλέπουμε είναι απεχθές. Αλλά δεν πρέπει να τη χαρίσουμε στους εχθρούς της. Στους σωβινιστές, τους φασίστες.

Ιδιαίτερα, θέλουμε την Ευρώπη γιατί έχει τις πιο προωθημένες θέσεις για την ισότητα των φύλων. Παρά την κρίση που ενέσκηψε τα τελευταία χρόνια και τον δυσμενή πολιτικό συσχετισμό, οι θέσεις αυτές υπάρχουν και τουλάχιστον τις υπερασπίζονται τα κινήματα, ζητώντας παράλληλα περισσότερη δημοκρατία του φύλου. Πράγματι, όταν βλέπουμε τι γίνεται σε άλλες χώρες, τότε εκτιμούμε την ευρωπαϊκή κουλτούρα.

Μάλιστα, στο θέμα της βίας και της σεξουαλικής δουλείας δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα η προσπάθεια κινημάτων και θεσμών, όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ας συνεκτιμηθούν όλα αυτά.

ΜΕΛΙΝΑ ΒΟΛΙΩΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL