Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.3°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
15 °C
12.6°C18.2°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.8°C19.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.9°C16.3°C
0 BF 100%
Ενότητα, ανατροπή και έργο για το Μαρούσι / Καινούργιος δήμος με παλιά υλικά δεν χτίζεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενότητα, ανατροπή και έργο για το Μαρούσι / Καινούργιος δήμος με παλιά υλικά δεν χτίζεται

Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγονται σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας. Αν και αυτό συνηθίζεται να λέγεται σχεδόν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, αυτή τη φορά έχει πράγματι βαθύ πολιτικό χαρακτήρα.

Οι κάθε λογής μνημονιακοί προσπαθούν να παρουσιάζονται σαν δήθεν ανεξάρτητοι, αφοσιωμένοι αποκλειστικά στα αυτοδιοικητικά τους καθήκοντα. Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως οι περικοπές στην κρατική επιχορήγηση των ΟΤΑ, οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες και οι απαγορεύσεις των προσλήψεων οδηγούν στη μέχρι αφανισμού υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης.

Της τοπικής δημοκρατίας δηλαδή. Οδηγούν στην εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου δόγματος για δραστική μείωση του δημόσιου τομέα, ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, συρρίκνωση στο ελάχιστο των κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι δήμοι στους δημότες τους.

Τελικός στόχος, η μεταφορά πόρων από τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα και η υποβάθμιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στους δήμους στα όρια της εξαθλίωσης.

Στο Μαρούσι η διοίκηση Πατούλη εφαρμόζει με συνέπεια αυτή την πολιτική. Παρά τον επικοινωνιακό αντιπερισπασμό που επιχειρείται με την υπερπροβολή του απερχόμενου δημάρχου, με τα λεφτά των δημοτών φυσικά, η αλήθεια δεν κρύβεται. Επίσημα ο δήμος έχει δεσμευτεί για έναν δήμο των 350 εργαζομένων μέχρι το 2017, έναντι 650 που είναι σήμερα και 1.750 που ήταν στις αρχές του 2011.

Τα κενά στην καθαριότητα και στους παιδικούς σταθμούς καλύπτονται σήμερα από Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) μαϊμού, προπομπούς των αυριανών εργολάβων ενοικίασης εργαζομένων. Οι κοινωνικές παροχές έχουν περικοπεί κατά 4 εκατ. ευρώ και ο πολυδιαφημισμένος δήμος της κοινωνικής αλληλεγγύης-φιλανθρωπίας θα ταίριαζε καλύτερα- στηρίζεται στα κονδύλια του ΕΣΠΑ, στα αυξημένα τροφεία των παιδικών σταθμών, των διδάκτρων των πολιτιστικών και αθλητικών προγραμμάτων.

Οι γειτονιές του Αμαρουσίου έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, αφού τα κονδύλια του ΕΣΠΑ διατίθενται για έργα βιτρίνας στο κέντρο της πόλης, χωρίς καμία αξιολόγηση των προτεραιοτήτων με τη συμμετοχή των πολιτών. Η προτεραιότητα καθορίζεται από τις πελατειακές σχέσεις Σγουρού-Πατούλη με το κύκλωμα των εργολάβων.

Η λιτότητα ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους. Το πολιτικό σύστημα της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και τα στηρίγματα του στην τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζει να συμπεριφέρεται όπως είχε μάθει στην εποχή της φούσκας.

Η δημοκρατία και η συμμετοχή των πολιτών περιορίζεται στην εφαρμογή του γράμματος και όχι της ουσίας των νόμων και σταματάει στην πόρτα της Αναπτυξιακής Α.Ε. του Δήμου, που διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα με απολύτως αδιαφανή τρόπο.

Είναι ακριβώς εκεί που σαν αυριανή διοίκηση θα προχωρήσουμε σε λεπτομερή λογιστικό και διαχειριστικό έλεγχο για να δούμε αν τα λεφτά πήγαν εκεί που έπρεπε να πάνε, αλλά και τι άλλους σκελετούς κρύβει ο κ. Πατούλης στην ντουλάπα των υπό εκκαθάριση δημοτικών επιχειρήσεων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, και όχι μόνο, το «σύστημα» Πατούλη, που στηρίζεται εμφανώς από την περιβόητη Lamda, συμφερόντων Λάτση και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών, πρέπει να ανατραπεί. Η ανάγκη αυτή γίνεται επιτακτική και για τον λόγο ότι το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλάει ό,τι κομμάτι δημόσιας γης και περιουσίας απόμεινε στο Μαρούσι, ενώ έχουν στα σκαριά και την αλλαγή του γενικού πολεοδομικού που θα σωρεύσει και νέες υπερτοπικές χρήσεις στο Μαρούσι και εκατομμύρια στα ταμεία τους με τις αλλαγές χρήσεων γης.

Ο ενωτικός συνδυασμός μας, Ενότητα, Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το τοπικό ΕΠΑΜ και ανένταχτους δημοκράτες γνωστούς για τη συνεπή παρουσία τους στην πόλη, με την ψήφο των δημοτών θα ανατρέψει κατεστημένες πρακτικές δεκαετιών στον Δήμο Αμαρουσίου.

Διατηρούμε το ηθικό πλεονέκτημα γιατί το σύστημα της διαπλοκής δεν μας κρατάει από πουθενά.

Έχουμε γνώση, εμπειρία, στελέχη, την υποστήριξη των εργαζόμενων του δήμου και προπαντός την πολιτική βούληση για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

* Δημοκρατική συμμετοχή και σύσταση τοπικών συμβουλίων.

* Ανασύσταση της κοινότητας και της κοινωνικής συνοχής.

* Κοινωνική αλληλεγγύη και αγωνιστική στήριξη των ανέργων, των ανασφάλιστων και των ευπαθών ομάδων, ώστε κανείς να μη μείνει χωρίς στέγη, τροφή, ιατρική φροντίδα, φάρμακα, ηλεκτρική ενέργεια, νερό και μόρφωση για τα παιδιά του.

* Ρύθμιση χρεών και διαγραφή του απεχθούς χρέους που φορτωθήκαμε στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

* Αύξηση των δημοτικών τελών στις μεγάλες υπερτοπικές επιχειρήσεις.

* Ήπια ανάπτυξη της πόλης, εντάξεις στο σχέδιο περιοχών χωρίς νέα εμπορικά κέντρα, ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας.

* Βελτίωση των λειτουργικών υποδομών (σχολικές μονάδες, βρεφονηπιακοί, όμβρια, κυκλοφοριακό, χώροι στάθμευσης, αθλητικοί χώροι).

* Μαρούσι του πολιτισμού, της κεραμικής τέχνης και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Καινούργιος δήμος με παλιά υλικά δεν χτίζεται.

Όσοι στήριξαν ή και ανέχτηκαν τις μνημονιακές πολιτικές στην Αυτοδιοίκηση και τη χώρα πρέπει να φύγουν. Οι δημότες του Αμαρουσίου το έχουν καταλάβει καλά αυτό και τον Μάιο θα μας δώσουν τη νίκη.

* Ο Λευτέρης Μαγιάκης είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αμαρουσίου

www.giatomarousi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL