Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι ή... τα hedge funds στον ΟΠΑΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι ή... τα hedge funds στον ΟΠΑΠ

Η πολυπληθής παρουσία των περίφημων hedge funds τόσο στην αρχική όσο και στην τελική φάση της διαδικασίας πώλησης του ΟΠΑΠ δεν σηματοδοτεί, όπως ίσως κάποιοι -αφελείς στην καλύτερη περίπτωση- νομίζουν, κάποιο στρατηγικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Αλλά και στη μοναδική δεσμευτική προσφορά η παρουσία του hedge fund του Τσέχου Jiri Smejc σχετίζεται με τη χρηματοδότηση της εξαγοράς σε ποσοσοτό υψηλότερο του 50%. Πολύ υψηλότερη είναι η συμμετοχή στο απορριφθέν σχήμα της Third Point, το οποίο «κόπηκε» επειδή χωρίς κανένα πρόσχημα απαίτησε να εφαρμόσει «ακραίες πρακτικές» hedge fund από την επομένη της εξαγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιλεγείσα ως επικρατέστερη προσφορά μοναδική «επαγγελματική» συμμετοχή είναι αυτή της Lottomatica, που προορίζεται να είναι και ο operator του ΟΠΑΠ, με ποσοστό μόλις 10%.

Στην πραγματικότητα η συμμετοχή των hedge funds σε σχήματα εξαγορών επιχειρήσεων αποτελεί μόχλευση (leverage), δηλαδή χρηματοδότηση του ενδιαφερόμενου επιχειρηματία - αγοραστή με κεφάλαια που δεν διαθέτει. Το δέλεαρ είναι η δυνατότητα πολύ υψηλών αποδόσεων σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα 1 έως 3 χρόνια και σε ορισμένες περιπτώσεις 5 χρόνια. Στο τέλος αυτής της χρονικής περιόδου τα hedge funds-χρηματοδότες έχουν κάνει cash out, δηλαδή έχουν ρευστοποιήσει την επένδυσή τους με κέρδη που μπορεί να είναι πολλαπλάσια και του 100%.

Πώς γίνεται αυτό; Συνήθως ο «στόχος» -δηλαδή η προς εξαγορά εταιρεία- πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Να έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει υψηλό δανεισμό. Δηλαδή να μην έχει καθολου ή να έχει πολύ χαμηλό δανεισμό. Γενικώς να είναι αξιόχρεη.

2. Να είναι κερδοφόρος.

3. Να είναι cash business, δηλαδή σε επιχειρηματική δραστηριότητα που οι πωλήσεις γίνονται τοις μετρητοίς (ο ΟΠΑΠ είναι τέτοια περίπτωση) ώστε οι χρηματοικονομικές ροές (cash flow) να είναι ιδιαιτέρως υψηλές.

4. Η εξαγοραζόμενη επιχέιρηση να έχει επενδύσει πρόσφατα σε υποδομές νέας τεχνολογίας ώστε να μην χρειάζονται άμεσα υψηλά επενδυτικά κεφάλαια.

Να θυμίσουμε ότι ο ΟΠΑΠ εχει πληρώσει ήδη τα σχετικά για την αγορά και εγκατάσταση 35.000 κουλοχέρηδων και το παρουσιασθέν από τη διοίκηση του business plan προβλέπει για την επόμενη πενταετία τη γρήγορη αύξηση των ταμειακών του διαθεσίμων σε επίπεδο πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (σελ. 119-121).

Το σχέδιο στη συνέχεια είναι απλό:

Η εταιρεία αρχίζει να δανείζεται τεράστια ποσά, το ταμείο γίνεται τεράστιο και οι μέτοχοι με... χαρά ανακοινώνουν «επιστροφή κεφαλαίου» στους μετόχους. Εάν η επιστροφή -ως συνήθως γίνεται σταδιακά- σε βάθος 1-3 χρόνων, η τιμή της μετοχής θα ανεβαίνει στο χρηματιστήριο γιατί η ισοδυναμούσα με αφορολόγητη μερισματική απόδοση επιστροφή μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 15% ετησίως (εν σχέσει βεβαίως με την τρέχουσα τιμή πώλησης). Έτσι ο «επενδυτής» hedge fund, εισπράττοντας επιστροφές κεφαλαίου αλλά και πωλώντας λελογισμένα μετοχές που ακριβώς λόγω των επιστροφών κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα από πλευράς τιμής, «αποεπενδύει» παίρνοντας πολλές φορές πίσω τα λεφτά του... Χαρακτηριστικές περιπτώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι οι εξαγορές στον Gaming Sector, δηλαδή στον κλάδο των εταιρειών καζίνο, στοιχημάτων, λαχείων κ.λπ.

O ζάπλουτος k. Jiri Smejc

Γνήσιο παιδί της νεας μετασοσιαλιστικής (τρόπος του... γράφειν) περιόδου ο Τσέχος Jiri Smejc, μεγαλοχρηματοδότης της Emma Delta, της κοινοπραξίας που διεκδικέι τον ΟΠΑΠ (έχει άνω του 50%) έκανε αισθητή την παρουσία του όταν ανακοίνωσε την πώληση του μεριδίου του στο PPF fund. Για την αποχώρησή του ο κ. Smejc πήρε ως αντίτιμο το 5,7% της Πειραιώς, πακέτα μετοχικά που του επιτρέπουν να ελέγχει τη ρωσική τράπεζα Nomos Bank και την τσέχικη Home Credit, αλλά και μετρητά. Πριν από την αποχώρησή του το ρωσο-τσέχικης ιδιοκτησίας PPF fund είχε περιουσία 12,7 δισ. ευρώ. Ιδρυτής του ήταν ο Peter Kellner, που ξεκίνησε με μόλις 100.000 ευρώ και εκμεταλλευόμενος τη διάλυση των χωρών της ανατολικής Ευρώπης απέκτησε μέσω ιδιωτικοποιήσεων αρχικά μια τεράστια περιουσία στην Τσεχία. Σήμερα έχει την έδρα του στο Άμστερνταμ και πολυσχιδή παρουσία σε όλη σχεδόν την Αν. Ευρώπη, περιλαμβανομένων των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL