Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Εconomist: Υπό κατάρρευση το πελατειακό σύστημα, διάχυτη η φτώχεια και η ανασφάλεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εconomist: Υπό κατάρρευση το πελατειακό σύστημα, διάχυτη η φτώχεια και η ανασφάλεια

Ανασύνθεση του ελληνικού πολιτικού σκηνικού βλέπει το οικονομικό περιοδικό Economist, διαπιστώνοντας ότι «το πελατειαkό σύστημα στην Ελλάδα βρίσκεται υπό κατάρρευση». Ωστόσο το – γνωστό για τις συντηρητικές του θέσεις – περιοδικό, απηχώντας και τη γνώμη κομματιού της ελληνικής ολιγαρχίας, κάνει ειδική αναφορά στην «Ελιά» και «Το Ποτάμι», ενώ χαρακτηρίζει «ακροαριστερό» τον ΣΥΡΙΖΑ.

"Βελτίωση της οικονομίας" με ανεργία και φτώχεια

Σε ανάλυσή του υπό τον τίτλο «Remaking the political landscape» ο Economist σημειώνει ότι «η εποχή όπου το πολιτικό σύστημα ήταν υπεύθυνο να βρει μία θέση εργασίας για τον Έλληνα ψηφοφόρο – ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα - έχει περάσει ανεπιστρεπτί»

Βλέπει, μάλιστα, βελτίωση (!) της ελληνικής οικονομίας, «με έξοδο στις αγορές, αύξηση των τουριστικών ροών και ελπίδες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων», αλλά παραδέχεται ότι το όλο κλίμα «δε διαχέεται στους Έλληνες ψηφοφόρους ώστε να επιστρέψουν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς η ανεργία παραμένει άνω του 26%, η εργασιακή ανασφάλεια είναι διάχυτη και η φτώχεια απειλεί ευρεία κοινωνικά στρώματα».

Ειδική αναφορά σε "Ελιά" και "Ποτάμι", "ακροαριστερός" ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο κείμενο – ανάλυση, επισημαίνεται ότι «η κεντροδεξιά ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θεωρούνται από την πλειονότητα των Eλλήνων, οι υπαίτιοι της κρίσης αλλά και της κατάρρευσης του συστήματος πατρωνίας των τελευταίων 30 ετών!». Ο συγγραφέας κάνει λόγο για στροφή των ελλήνων στα «λεγόμενα αντισυστημικά κόμματα», δεν παραλείπει όμως να κάνει ειδική αναφορά στην «Ελιά» και το «Ποτάμι» χαρακτηρίζοντάς τα «δύο νέα κεντροαριστερά κόμματα που αναμένεται να διεκδικήσουν τη ψήφο του ελληνικού λαού, αναπληρώνοντας το κενό του ΠΑΣΟΚ».

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, το συντηρητικό βρετανικό περιοδικό τον χαρακτηρίζει «ακροαριστερό» κόμμα, «του οποίου ηγείται ο πύρινος 39χρονος Αλέξης Τσίπρας».  Αποτυπώνοντας σαφώς τη γνώμη τμήματος της ελληνικής ολιγαρχίας, ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «εχθρό των Ελλήνων επιχειρηματιών, καθώς τους απειλεί με την επιβολή εκτεταμένων φόρων».

Η αναφορά στο ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στην «ισχυρή επίθεση» που δέχεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ενώ για τη ΝΔ, ο Economist διαπιστώνέι ότι έχει αποδειχθεί «το πιο ανθεκτικό κόμμα, καθώς κατάφερε να επιβιώσει, αλλάζοντας μόνο ηγεσία».  Σημειώνει, πάντως, ότι αρκετοί ψηφοφόροι της έχουν μετατοπιστεί στο νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή προσθέτοντας ότι «οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της Χρυσής Αυγής και της ΝΔ, όπως κατέδειξε και το βίντεο του Τάκη Μπαλτάκου με τον Ηλία Κασιδιάρη, έφεραν σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πάντως διατηρεί σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι του Αλέξη Τσίπρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL