Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ; / "Broken city"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ; / "Broken city"...

Αγαπητή Ευγενία,

Σπάνια μπορείς να δεις κάποιο καλό έργο στην τηλεόραση. Έχει γεμίσει παμπάλαιες επαναλήψεις και τουρκικά φιλμ της σειράς. Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Μια τέτοια εξαίρεση ήταν και το φιλμ «Βroken city», θα τό 'λεγα «διαλυμένη» ή «κατακερματισμένη πόλη».

Ποιο ήταν το περιεχόμενο; Η διαφθορά και η διαπλοκή στην πολιτική, στα κέντρα εξουσίας. Όλα διαδραματίζονται γύρω από τη δημαρχία της Ν. Υόρκης, όπου ο εν ενεργεία δήμαρχος και ο ανθυποψήφιός του, μέλος του δημοτικού συμβουλίου, συγκρούονται για τον δημαρχιακό θώκο. Εκλογές εν όψει, καλή ώρα όπως και σ' εμάς, και η βιτρίνα απέχει παρασάγγες από την εφιαλτική πραγματικότητα.

Η ιστορία είναι καθηλωτική, στα όρια του θρίλερ, αλλά τόσο αληθοφανής. Εμείς που μάθαμε τόσα τελευταία για τη διαπλοκή, τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, τον σφετερισμό του δημόσιου πλούτου στη χώρα μας, έχουμε αναπτύξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους δαιδαλώδεις δρόμους της βαθιάς πολιτικής και των σκοτεινών της άντρων. Και μακάρι όλα αυτά να ήταν μυθοπλασία, αλλά δεν είναι. Και ίσως η καυτή πραγματικότητα ξεπερνάει και αυτή τη φαντασία των ταλαντούχων συντελεστών της ταινίας.

Εν αρχή είναι ο κυνισμός της εξουσίας, που συνδέεται με τον άνομο πλουτισμό. Πάνω απ' όλα η εξυπηρέτηση του προσωπικού συμφέροντος. Όμως ο κυνισμός και η αδιαφορία για την τύχη των πολιτών κρύβεται επιμελώς πίσω από τη μάσκα του δήθεν ενδιαφέροντος των κρατούντων για τη διόρθωση των κακώς κειμένων, την αξιοποίηση υποβαθμισμένων περιοχών, την ευημερία της πόλης. Όλα απλή φενάκη.

Έπειτα είναι ο τρόπος της αντιπαράθεσης μεταξύ των αντίπαλων συνδυασμών. Επιστρατεύονται ακόμη και εγκληματικές μέθοδοι προκειμένου να ηττηθεί ο ανθυποψήφιος του δημάρχου. Εκβιασμοί μαφιόζικου τύπου, επιθέσεις κατά της ζωής, αφαίρεση της ζωής. Φρίκη.

Και το πιο απρόβλεπτο, οι υπόγειες συνεργασίες μεταξύ των αντίπαλων επιτελείων. Δεν ξέρεις ποια είναι το όρια του ενός και του άλλου, όλα έχουν ισοπεδωθεί χάριν του χρήματος, της απληστίας και της άμετρης φιλοδοξίας. Ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός στην προκειμένη περίπτωση. Εντάξει, ο δήμαρχος είναι μια απεχθής φιγούρα, η επιτομή της διαφθοράς. Στο τέλος ηττάται, εκεί που νόμιζε πως είναι άτρωτος και προστατευμένος από τις δόλιες πλεκτάνες του. Παραμονές των εκλογών συλλαμβάνεται για τον φόνο του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του αντιπάλου του.

Όμως η κάθαρση δεν νομίζω πως επέρχεται. Γιατί και ο φέρελπις νέος άρχοντας της πόλης στηρίζεται από ύποπτα συμφέροντα, επίσης, αντιτιθέμενα στα συμφέροντα του δημάρχου. Κομβικό πρόσωπο εδώ είναι ο επίτροπος της αστυνομίας της πόλης και η σύζυγος (ναι, η σύζυγος) του δημάρχου.

Κοντολογίς, βρόμικα συμφέροντα συνασπίζονται γύρω από τους θύλακες της εξουσίας. Για τους εκπροσώπους τους, η πολιτική είναι το όχημα για πάσης φύσεως αυθαιρεσία και πρωτίστως για πλουτισμό. Προκειμένου να κρατηθούν ή να αναρριχηθούν στην εξουσία, οι εντολοδόχοι τους πολιτικοί προ ουδενός ορρωδούν. Βλέπεις παράλληλους βίους με τα καθ' ημάς;

Οι πολίτες οφείλουν να τραβούν την κουρτίνα και να βλέπουν πίσω από αυτήν. Να σκέφτονται κριτικά, να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις, να περνούν από κόσκινο τις μεγαλοστομίες και τις υποκριτικές υποσχέσεις. Να διαχωρίζουν την πολιτική των μεγαλοσυμφερόντων από την πολιτική που προτάσσει τα λαϊκά συμφέροντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL